Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinner! Lær av mannen - snakk høyt, ta plass, improviser og vær late

Kristine Storli Henningsen er en stolt feminist, men hun måtte bli godt voksen for å tørre å kalle seg det.

(SIDE2): - Ja, jeg er en stolt feminist. Det betyr at jeg er for like rettigheter for kvinner og menn, sier hun til Side2 og legger til:

- Ingen kvinner skal behøve å lide under vold i hjemmet eller bli diskriminert på grunn av kjønn, økonomisk eller på andre måter. Det er helt selvsagt - og vi har fremdeles en lang vei å gå.

Forfatter og blogger Kristine Storli Henningsen er trebarnsmor og har vært med i TV 2-serien «Kjære mamma».

Hun mener at det gamle kjønnsrollemønsteret fortsatt henger igjen.

- Jeg synes kvinner er for opptatt av å gjøre seg flid, også med det som ikke er viktig. Det gamle kjønnsrollemønsteret henger igjen - vi skal være nøysomme, flinke, gjøre oss flid. Jeg sier: Lær av mannen - improviser mer, hopp i det, vær lat og slurvete til tider. Snakk høyt. Ta plassen din, og gi blaffen (i alt som ikke er viktig)!

- Trolig ville hun blitt meldt til barnevernet

Som blogger heter hun antisupermamma og mange av hennes innlegg har fått stor oppmerksomhet i media. Ifølge henne selv så blir innleggene hennes mer og mer feministiske.

- Det har skjedd helt naturlig. Og det er jeg glad for.

Hennes siste blogginnlegg «Hva kan vi lære av Albert Åbergs pappa» handler om hvordan omverdenen hadde reagert dersom Alberts pappa var en kvinne.

«Trolig ville hun blitt meldt til barnevernet og boken ville skapt debatt i alle kanaler. Hun ville blitt hengt ut på sosiale medier. En mamma som satt bak avisa med pipa og en kopp kaffe og mumlet «pass deg for hammeren» når poden holdt på med sine kreative prosjekter? Som tillot seg å være sur en halv dag? Som tenkte på egne behov, ja, var regelrett lat noen timer?»

For Storli Henningsen forteller at det var omtrent slik hun var da hun deltok med ungene i «Kjære mamma».

«Hjelpe meg, så opprørt mange i panelet ble da jeg sov til klokken 10 og ikke laget frokost til ungene mine. Selv om mormor laget frokost til dem - og pappaen vanligvis gjør det. Eller de fikser det selv» skriver hun.

- Hvis du skulle laget en egen parole for 8.mars, hva ville det vært?

- På parolen min skulle det stått: «Kvinner, ta plass!» Det er nemlig menn gode på, å ta plassen sin. Kvinner må lære av dette - plassen blir ikke gitt til deg, du må ta den selv. Undersøkelser viser at det fremdeles er flest menn som sitter i maktposisjoner, eller ledende stillinger.

- Vulgær kvinne

Hun mener det er andre normer og regler som gjelder for kvinner enn menn og at det er på høy tid å heve stemmen som kvinner.

- Når en kvinne prater mye blir hun ofte oppfattet som vulgær, dominerende og slitsom. Gjør en mann det samme, er det ingen som leer på et øyebryn. Jo flere kvinner som tør å snakke høyt og ta plass, jo mer naturlig blir det - og til slutt er det ikke noen som leer på et øyebryn, der heller.

Kvinner gjør seg selv til objekter, ved å vise seg frem som «pynt» eller blikkfang overalt, på reklameplakater, magasinforsider og i sosiale medier

Selv om Storli Henningsen nå syns det er selvsagt å kalle seg en feminist, tok det tid før hun var komfortabel med å si det høyt.

- Jeg måtte bli godt voksen for å tørre å kalle meg en feminist, og det kom naturlig etter at vi fikk barn, og jeg så hvor langt fra likestilling vi fremdeles er. Min mann ble regelrett diskriminert på jobb fordi han valgte å dele permisjonen med meg og på helsestasjonen ble de forvirret når han møtte opp med babyen, for barnet var jo registrert på mor?

Hun fikk også en del kommentarer på at hun valgte å jobbe istedenfor å være hjemme med barnet.

- Jeg så hvor mange kvinner som tok hele permisjonen, og jobbet deltid etterpå, og endte med å bli en økonomisk taper når det ble brudd. Og pappaen måtte slite for å få delt samvær. Der mener jeg at menn ofte blir diskriminert. Uansett, slike valg er ikke en privatsak, personlige avgjørelser når det gjelder permisjon påvirker, og er blant annet med på, å holde kvinners generelle lønnsnivå nede ved at det blir en ond sirkel: Mor er hjemme fordi far tjener mest. Mor ender opp som primær omsorgsperson, og jobber gjerne deltid. Og så kommer hun dårligst ut, økonomisk, blant annet ved brudd og pensjon. Hvorfor i alle verden er det ikke flere menn som krever å være hjemme halve permisjonen - og jobber deltid etterpå?

- Likestilling koster - også for kvinner

- Hva om kvinnene selv vil være hjemme hele permisjonstiden?

- Kvinner må også forstå at likestilling koster, det er ikke noe vi bare kan påberope oss når det gjelder oss selv. Vi må kanskje ofre halve «kosetiden» med barnet hjemme, for at far skal komme mer på banen. Det fremmer ikke bare likestilling, belønningen på hjemmebane er også stor: Et sterkere bånd mellom far og barn, som gir mer frihet til mor.

For Storli Henningsen er ikke 8. mars bare en feiring av kvinnedagen. Det er også en dag da hun tenker på sin beste venninne som har gått bort.

- Jeg mistet min beste venninne den 8. mars. Hun var et forbilde for meg når det gjelder feminisme, så jeg tenker litt ekstra på henne denne dagen, og alt hun har lært meg. Vi kunne være uenige da hun levde, men etter at hun gikk bort ser jeg mer og mer at hun hadde rett. For eksempel i hvordan utviklingen går baklengs: Kvinner gjør seg selv til objekter, ved å vise seg frem som «pynt» eller blikkfang overalt, på reklameplakater, magasinforsider og i sosiale medier. Jeg mente det måtte være en privatsak, men hun var klar på at det gjør noe med menns syn på kvinner, generelt. Det er jeg nå enig i, sier hun.

- Handlingene våre i det offentlige rom er ikke bare en privatsak, vi må være klar over hvordan vi påvirker andre - og særlig den yngre generasjon kvinner, som er mest sårbare, legger hun til.

- Jeg tror mange kvinner er redde for å kalle seg feminister, selv om de er for likestilling, fordi begrepet er så ladet

- Hvorfor i all verden er kvinner så redd for makt?

- Hvorfor mener du at 8.mars er viktig?

- Kvinnedagen er viktig fordi vi ikke er i mål med likestillingsarbeidet. Fremdeles tjener kvinner i snitt mindre enn menn, vold mot kvinner er et økende problem, kvinner synes det er flaut å gå med kondomer i veska, skammer seg over at de har mensen og det er langt færre kvinner i ledende stillinger enn menn. Hvorfor i all verden er kvinner så redde for makt? Makt er positivt så lenge man bruker den riktig.

Bloggeren, som selv er utdannet journalist og gestaltterapeut, har skrevet tre bøker og er trebarnsmamma. Hun mener økonomisk uavhengighet har mye å si for likestilling.

- Kvinner bør også ta seg en utdanning så de kan få en jobb som gjør dem økonomisk uavhengig. Jeg synes det er skremmende å se undersøkelser som viser hvor mange kvinner som er avhengig av mannen, som ikke tør å skille seg, dette gjelder også minoritetskvinner, på grunn av økonomi.

- Det er lov å digge menn

Hun syns det er sjokkerende at mange kvinner må bli i et ekteskap av økonomiske årsaker.

- Selv høyt utdannende kvinner ender ofte opp i lavtlønnsyrker, som deltidsarbeidende eller ulønnede omsorgspersoner for barna . Først når man blir økonomisk uavhengig, kan man bestemme over eget liv og ta beslutninger basert på hva man selv ønsker. I 2016, i et demokratisk og moderne land som Norge, er det sjokkerende at mange kvinner føler de må bli i et ekteskap av økonomiske årsaker.

- Hvorfor tror du noen kvinner ikke tør å kalle seg feminister eller ikke kjenner seg igjen i begrepet?

- Jeg tror mange kvinner er redde for å kalle seg feminister, selv om de er for likestilling, fordi begrepet er så ladet. De har kanskje et bilde av mannshatende kvinner som brenner BH-en og vifter med paroler så armhulehårene flagrer. Sånn trenger det ikke å være. Det er flott å ta vare på seg selv og det er lov å digge menn. Selv forsøker jeg å lære av menn. Dessuten er jeg opptatt av likestilling for menn også, de er ofte diskriminert som pappaer, blant annet når det gjelder permisjonen, og de står svakere ved brudd med mor. Så når vi hever likestillingsparolen betyr det ikke ned med menn - det betyr likeverd for begge parter.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken