Gå til sidens hovedinnhold

«Kvinner: Slutt å si unnskyld for alt mulig»

Unødvendig og ødeleggende, mener blogger.

(SIDE2): I et blogginlegg på Huffington Post tar forfatter og blogger Claire Davidson til orde for at kvinner bør slutte å unnskylde seg for alt mulig hele tiden.

Selv forteller hun at hun det meste av livet har brukt ordet «unnskyld» så mye at det nærmest ble til verbal hikke.

LES OGSÅ: 8. mars: - Gratulerer, du er feminist!

«Beklager - det er bare det jeg mener»

«Dersom noen gikk nedover gaten og skumpet borti meg, var det jeg som unnskyldte. Dersom jeg kom ett minutt for sent til en avtale med en venninne, unnskyldte jeg meg. Dersom jeg hadde en mulighet til å bruke min stemme på jobb, begynte jeg ofte med å unnskylde meg: «Beklager, dette er sikkert dumt, men det er bare det jeg mener - beklager»»

Hun forteller at hun ikke helt vet hvor de konstante unnskyldningene kom fra, men at hun på ingen måte er alene som kvinne.

«Forskning viser at kvinner konsekvent unnskylder seg mer enn menn, og vanligvis for ting som ikke fortjener en unnskyldning.

I anledning kvinnedagen 8.mars intervjuet Side2 blogger og forfatter Kristine Storli Henningsen, som mener vi kvinner må lære av mannen og ta mer plass.

- Jeg synes kvinner er for opptatt av å gjøre seg flid, også med det som ikke er viktig. Det gamle kjønnsrollemønsteret henger igjen - vi skal være nøysomme, flinke, gjøre oss flid. Jeg sier: Lær av mannen - improviser mer, hopp i det, vær lat og slurvete til tider. Snakk høyt. Ta plassen din, og gi blaffen (i alt som ikke er viktig)! sier Storli Henningsen.

Artikkelen fortsetter under

Sluttet å unnskylde seg fordi hun var kvinne

For et år siden fant bloggeren ut at hun hadde latt de konstante unnskyldningene definerer henne som en person.

«Jeg sluttet å unnskylde meg fordi jeg var kvinne i verden, med en hjerne, kropp og sjel - jeg er en kvinne med begjær, ambisjoner og meninger som er verdt å deles.»

Hun laget også en liste med ting alle bør slutte å unnskylde seg for. Her får du noen av dem.

Spør om det du ønsker

Kvinner har en tendens til å føle seg som en bedragere og tenke: «En dag vil sjefen eller venninnen våkne opp å innse at jeg ikker så god eller flink som de tror jeg er.» Mest sannsynlig vil de finne ut at du har feil og mangler, som alle andre mennesker med andre ord... Så spør om forfremmelsen du ønsker uten å unnskylde deg for det. Det verste som kan skje er at du får et nei.

Si nei

Hvorfor er ordet «nei» et så negativt ladet ord? Særlig for kvinner? Det kan virke som det er mer akseptert å avlyse i siste liten enn å faktisk si nei til noe på en høflig måte. Du kan ikke få til alt og heller ikke gjøre alle til lags. Så si nei til det du ikke orker eller har mulighet til.

Hev stemmen - si din mening

Stol på at du er en viktig del av gruppen du er i. Selv om sjefen ikke er enig med deg så stol på din egen mening, at du er talentfull og smart. Og at din stemme teller. Det er også lov å ikke være enig med verken venner eller familiemedlemmer. Å starte med «Beklager, men» er som regel helt unødvendig så lenge du viser respekt og hører på andres meninger.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken