Gå til sidens hovedinnhold

Seks myter om tannhelsen din

Elektrisk tannbørste kan gjøre mer skade enn godt.

(SIDE2): Å pusse for hardt, bruke tannbørsten på feil måte eller skylle munnen for raskt etter tannpuss er noen av tingene tannlegen advarer mot.

SE OGSÅ: Staten tar regninga for tennene dine

Visste du for eksempel at undersøkelser viser at de fleste pusser tennene i 45 sekunder, mens vi egentlig burde pusse tennene i to minutter?

Ifølge Helsedirektoratet viser trenden i Norge en forbedring av tannhelsen generelt i hele befolkningen, men bedringen går raskest i de høyest utdannede gruppene og de med høyest inntekt.

Viktig for god tannhelse er gode kost- og munnhygienevaner, bruk av fluor og regelmessige tannhelsekontroller.

Men ifølge tannlege Tariq Idrees kan det å pusse tennene for mye heller skade tennene enn å gi god tannhelse.

I den britiske avisen Daily Mail kommer tannlegen, som eier en tannklinikk i Manchester, med tips til god tannhelse og hvilke myter du kan slutte å tro på. Her får du seks av dem.

1. Elektrisk tannbørste

Dersom du ikke bruker riktig teknikk kan en elektrisk tannbørste være helt ubrukelig. De fleste elektriske tannbørster skal bare berøre tennene med enden av børstene så hvis du trykker tannbørsten for hardt inntil tennene, vil busten bøye seg og hele tannpussen vil være lite effektiv.

2. Tannpasta som skal gi hvitere tenner

Disse tannkremene inneholder et slipestoff som over tid kan slipe bort emaljen din. Dette kan gi sensitive tenner og når emaljen slites av, så vil tennene heller bli mørkere.

LES OGSÅ: Knakk tannen - fikk regning på 20.000 kroner

3. Skylle munnen etter tanpuss

Å skylle med vann rette etter tannpuss er ingen god idé. Da vil fluor fra tannkremen skylles bort og tannpussen vil ikke være like effektiv for tennene dine. Dersom du føler for å skylle munnen etter tannpussen så bruk heller en munnskyll uten alkohol etter at du har pusset. Ikke spis eller drikk før etter en halvtime etter at du har pusset tennene.

LES OGSÅ: Tannlege advarer mot langvarig smokkbruk

4. Pusser du for hardt?

Dårlig teknikk når du pusser tennene kan gi skade på tennene. Dersom du nærmest skrubber tennene så vil du slite av sidene på tennene. Når du begynner tannpussen kan det også være lurt å starte på forskjellig sted fra gang til gang. Dersom du alltid starter på høyre side oppe, er det også denne delen som vil få mest nytte av pussingen, da vi har en tendens til å være litt sløvere med pussingen på slutten av pussetiden.

LES OGSÅ: - Smokkbruk kan være ugunstig, men tommelsutting er enda verre

5. Tanntråd

Gal teknikk kan gjøre vondt verre. Når du bruker tanntråd bør du bruke den forsiktig opp og ned mellom tennene.

LES OGSÅ: Tannhelseekspert: - Å bruke tanntråd kan være bortkastet tid

6. Pusser du for mye?

Ikke puss tennene rett etter at du har spist sitrusfrukter eller drukket vin. Emaljen blir bløtere av syren og det å pusse tennene rett etterpå vil slite unødig på emaljen. Vent heller 30 minutter slik at syren nøytraliseres før du pusser eller bruker en fluorskylling.

Kommentarer til denne saken