Gå til sidens hovedinnhold

Sexolog om flørting:  «Du er deilig» er ikke så hyggelig ved første møte

- Vi bør flørte mer, men flørtingen bør tåle dagens lys, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland.

(SIDE2): Flørter du i hverdagen? Ikke det? Liker ikke, kanskje? Eller blir du rett og slett flau over deg selv?

- Vi er ikke utpreget gode til å flørte, sier leder for Flørteskolen, Asbjørn Kjellsby til Side2. Han lever av å gjøre oss bedre på akkurat den type kontakt.

LES OGSÅ: 6 fordeler ved å være singel

- Sammenlignet med andre kulturer går vi oftere til sengs med hverandre raskere, men mye tyder på at det ikke er på grunn av våre gode evner til å flørte, men heller drikkekulturen. Det å flørte på dagtid og i hverdagssituasjoner, som på bussen eller på kafeen er fremmed for mange nordmenn, sier han.

Hverdagsflørten

Og det er på slikt Margrete Wiede Aasland mener vi bør bli bedre.

- Enkelte er gode til å flørte og liker å flørte, mens andre ikke liker det, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland og legger til:

- Det å flørte kan handle om selvtillit eller veldig godt humør en kveld. Ofte møter man nye og potensielt spennende mennesker fordi man er blid og åpen og ser seg litt rundt. Dersom man føler flørtingen påtrengende, eller at den kommer fra noen man ikke har lyst til å flørte med, trenger man jo ikke å følge opp flørtingen, sier hun.

Man kan godt flørte selv om man er i et forhold.

- Det handler om å bli sett. Dersom du får en god dose flørting fra partneren din, blir det ikke like fristende å falle for en flørt ute.

- Hva er positiv flørting?

- Jeg tenker at det er å gi hverandre komplimenter uten at de blir creepy. Altså, si noe hyggelig om klærne vedkommende har på seg eller noe annet om personligheten. «Du er deilig» er ikke så hyggelig ved første møte.

- Flørter kvinner og menn på ulik måte?

- På byen ser mannen som regel først om han får blikkontakt. Det blir en slags invitt fra henne dersom blikket holdes og øynene møtes litt flere sekunder. Du bare vet når du møter det blikket, sier sexologen og mener dette er et slags klarsignal om at det er greit å komme bort.

- Kleint og ufint

- Jeg tror også at en del gutter kan være litt redde for å flørte fordi de tenker at det kan være kvinnediskriminerende. Men dersom du har en positiv ladet flørt, som tåler dagens lys, tenker jeg at de fleste kvinner liker flørtingen. Flørting som begynner med en forespørsel om å finne et mørkt bøttekott, er bare kleint og ufint.

LES OGSÅ: 8 tegn på at ekteskapet ikke vil vare, ifølge skilsmisseadvokater

Kjellsby, som er daglig leder og eier av Flørteskolen i Oslo, har bakgrunn fra coaching, mentoring og positiv psykolog.

- Flørting kan absolutt læres, sier Kjellsby.

Han mener det er en myte at man enten har eller ikke har draget.

- Flørting handler om kommunikasjon, både verbal og nonverbal kommunikasjon. Ved å øke bevisstheten rundt dette og forbedre sine kommunikasjonsferdigheter, kan man også bli flinkere til å flørte.

- Hva er god flørting?

- God flørting er leken, lett og interessevekkende hos motparten. Det er kunsten å vise sin interesse uten å fremstå desperat. God flørting er litt uforutsigbar og byr på mange overraskelsesmomenter og en som kan å flørte vil raskt vekke både interesse og følelser hos den man flørter med.

- Hva er forskjellen på kvinner og menn når det gjelder flørting?

- Menn har en tendens til å være mer direkte enn kvinner, som ofte er mer subtile og indirekte når de flørter. For kvinner kan mange menn bli for «rett på sak», mens kvinner kan bli for indirekte for mange menn.

Kjellsby mener det ofte ligger en forventning om at mannen skal være den som tar initiativet, mens kvinner skal vurdere de mennene som viser sin interesse.

- Menn er i snitt litt dårligere til å kommunisere enn kvinner og har vanskelige for å plukke opp signaler fra kvinner, mens kvinner på sin side tror at menn kan lese tankene deres... noe som ikke stemmer.

(Artikkelen fortsetter under)

- Hvordan kan man bli bedre til å flørte?

- Det hjelper å øve! Folk flest sier de er dårlige til å tegne og danse, men det er fordi de aldri går inn for å lære det. Slik er det nok med flørting også. De fleste baserer seg på flaks og tilfeldigheter. Jeg tenker at dersom man ikke er naturlig god til å flørte bør man plukke opp en bok, gå på et kurs eller bli coachet for å lære seg dette.

LES OGSÅ: Mange klarer ikke å slutte med Tinder, selv ikke når de føler det ikke er bra for dem

- Hva savner menn i flørtingen?

- Menn ønsker at kvinner tar mer initiativ. De vil også ha tydelig respons hos kvinner, selv om det er dem selv som leder flørtingen. De savner at kvinner tar initiativet.

- Hva savner kvinner?

- Kvinner spør seg ofte hvorfor det er de samme «playerne» de ender opp med hver gang, men glemmer å ta kontakt med «the good guy». De fleste kvinner søker nok menn som er flinke til å flørte og som klarer å engasjere dem. Mange menn har lett for å bli for logiske og sliter med å få kvinner følelsesmessig engasjert. Kvinner vil ha en mann som leder an situasjonene, har humor og er selvsikker.

Les også

7 ting gifte par vil at du skal vite før du sier «ja»

Les også

Mia Gundersen: - Å skille seg etter mange års samliv er ingen spøk

Les også

Hun har bare ett krav til sin kommende ektemann

Kommentarer til denne saken