(SIDE2):TV 2 - programmet «Matkontrollen» har blindtestet Nidars nye melkesjokolade mot Freia og First Prices melkesjokolade.

135 personer har smakt på sjokoladene, for å se om de kjenner forskjell på et «billigprodukt» mot folkets favoritt, Freias originale melkesjokolade. I testen svarte nemlig et stort flertall at sistnevnte var sjokoladen de foratrakk.

Nyheten fra Nidar er ikke det eneste søte produktet blant høstens matnyheter. Tidligere har Side2 skrevet om og testet popcorn-nyheter. Vi har også vurdert den nye Sprite-brusen, samt at både barn og voksne har smakt på grønnsakspølser.

Kakao i melkesjokolade

De mest kjente sjokoladeprodusentene i Norge er Freia, Nidar, Minde Sjokolade og Hval. Melkesjokolade er sjokolade tilsatt melkepulver eller kondensert melk. EU-reglene krever en minimum på 30 prosent kakao.

LES OGSÅ: Billigste salami vinner og fersk laks var gammel

I TV 2-programmets test har alle de tre sjokoladene minst 30 prosent kakao. Ifølge Svein-Magnus Sørensen, som er sertifiserte sjokoladesmaker, sier det er flere årsaker til at vi ikke har mer innhold av kakao.

- Det skyldes sannsynligvis økonomiske årsaker. Kakaoen er naturlig nok den dyreste ingrediensen i sjokolade, da koster det mer hvis man skal ha en sjokolade med mer kakao. Den andre årsaken er at jo mer kakao det er i sjokolade, dess mer vil den smake. De fleste i Norge som har vokst opp med melkesjokolade med 30 prosent kakao vil derfor være tilvendt akkurat det smaksbildet som du får med 30 prosent kakao, sier han til Matkontrollen.

Tross for at testpersonen ytret at Freia var deres sjokoladefavoritt, var det ikke den som vant smakstesten.

Her er resultatet:

First Price: 25 prosent av stemmene.

Freia melkesjokolade: 30 prosent av stemmene.

Nidar: Nesten 50 prosent av stemmene - og testvinner.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdager klokken 20:00.

Tidligere i år sjekket Side2 sukkerinnholdet i de mest populære frokostblandingene blant barna i redaksjonen. Det ga oss en vekker over hvor mye sukker barnet kan få i seg ved dagens første måltid.

Og når vi først skriver om sjokolade, er det verdt å dele denne sjokoladekaken:

HTML EMBED
embedNAvideo("TdLKW9-ArOcUbzItLk712w", false)