Gå til sidens hovedinnhold

Sofie fikk blodpropp av p-piller

Våknet med rødt og hovent ben.

(SIDE2): Danske Sofie Rothemejer (23) hadde akkurat begynt på p-piller etter flere års pause, da hun våknet en morgen med et hovent ben, melder Metroexpress.

- Jeg hadde vridd meg hele natten, og høyrebenet mitt gjorde vondt. Da jeg våknet så jeg at det ene låret var større enn det andre og at det var rødt, sier Sofie.

- Ble rådet til å prøve lavdose p-piller

Sofie ringte legen, som sendte henne videre til hjerteavdelingen. Der fikk hun vite at hun hadde fått en blodpropp i benet, og at årsaken var de nye p-pillene hun hadde begynt på.

- Det er ingen i familien min som har hatt blodpropp, og jeg er normalt sunn og frisk. Det var bare veldig uheldig at dette skjedde med meg, men det var bra at det ble oppdaget så tidlig, sier Sofie til Side2.

Tidligere hadde Sofie gått på såkalte andregenerasjons p-piller, men hadde nylig byttet til tredjegenerasjons-piller. Forskning viser at tredje- og fjerdegenerasjons p-piller øker risikoen for blodpropp i venene.

- Jeg ble rådet til å prøve lavdose p-piller. Det hørtes jo supert ut, tenkte jeg, så slapp jeg å fylle kroppen min med hormoner. Jeg ante ikke at de var farligere. Det er først noe jeg har funnet ut i ettertid, sier Sofie til MetroXpress.

- Alle kombinasjonspiller gir litt økt risiko

Det finnes to typer prevensjonspiller: Kombinasjonspiller og mini-piller.

Mini-piller inneholder ikke østrogen, mens kombinasjonspiller inneholder to hormoner: Østrogen og progestogen. Årsaken til at kombinasjonspillene deles inn i ulike generasjoner, er at de inneholder ulike typer progestogen, som igjen endrer virkningen av østrogenet.

- Alle kombinasjonspiller, altså p-piller med østrogen, gir litt økt risiko for blodpropp. Nå viser flere studier, deriblant en større fransk registerstudie som nylige ble publisert, at andregenerasjons p-piller gir minst risiko, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens Legemiddelverk til Side2.

Eksempler på andregenerasjons p-piller er Microgynon og Loette, mens Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle, Yaz, Rubira og Finminette alle er tredje- og fjerdegenerasjonspiller.

- Prevensjonsmidler uten østrogen, som mini-piller, hormonspiral og p-stav, gir ikke økt risiko for blodpropp, sier Hortemo.

Bør velge andregenerasjons p-pille

I 2010 gikk Statens Legemiddelverk ut og anbefalte andregenerasjons p-piller til alle kvinner som ønsket å begynne med en kombinasjonspille.

- Mange kvinner ønsker å begynne med kombinasjonspille for å få bedre kontroll på blødningen og for å ha muligheten til å hoppe over menstruasjonen. Vårt råd er da å begynne med en andregenerasjonspille, som Loette eller Microgynon. Tall fra Reseptregisteret viser at norske leger og helsesøstre i stor grad har fulgt dette rådet.

Hortemo påpeker at risikoen for blodpropp uansett er lav, selv med tredje- og fjerdegenerasjons p-pille. Se faktaboks.

- Folk skal trives med p-pillen

Danske Sofie takket ja til ny p-pille fordi legen anbefalte en såkalt «lavdose p-pille». Hortemo sier at alle p-piller på det norske markedet er lavdose-piller, altså at de inneholder mellom 20-35 mikrogram østrogen.

- Hvorfor er det da noen som velger tredje- eller fjerdegenerasjonspiller?

- Folk skal trives med p-pillen de går på, og enkelte kan oppleve at p-pillen påvirker sexlivet eller følelseslivet negativt, og da får man heller prøve en annen pille. Men som sagt, når kvinner begynner med p-pillen for første gang, er anbefalingen at de begynner med en andregenerasjonspille, så kan de heller skifte hvis de ikke trives med denne.

Sofie slapp realtivt billig unna siden blodproppen ble oppdaget såpass tidlig. Hun har fått blodfortynnende medisin, går jevnlig til kontroll og kommer ikke til å begynne på p-piller igjen.

- Akkurat nå bruker jeg ikke prevensjon, men jeg skal få satt inn en kobberspiral. Jeg vil ikke ha flere hormonpreparater i kroppen min, sier Sofie.

LES OGSÅ: Franceska (17) fikk blodpropp av p-piller

Kommentarer til denne saken