Gå til sidens hovedinnhold

Studie: Kose-hormonet oxytocin kan føre til vektreduksjon

Å kose kan gjøre deg slankere.

(SIDE2): En ny studie har sett sammenheng mellom et hormon som gjør at vi føler oss bedre, både følelsesmessig og fysisk, og mengden mat man spiser.

Det er snakk om en innledende fase i en studie ved Massachusetts General Hospital ved Harvard, men lignende studier har tidligere kommet frem til det samme. I den siste, ledet av Franziska Plessow, var det overvektige menn som ble undersøkt. De fikk en nesespray med hormonet oxytocin – også kalt kjærlighets-hormonet – og de reduserte behovet for impulsive handlinger, som å spise mer eller mindre ubevisst.

- I tidligere studier så vi at oxytocin reduserte inntaket av mat hos mennesker og dyr, men vi visste ikke hvordan dette skjedde. Etter denne studien har vi funnet at oxytocin kan hindre overvektige å spise ukontrollerte mengder, sier hun til nypost.

LES også: Inaktivitet er dobbelt så farlig som fedme

Fremdeles i startfasen, men Plessow mener at dersom de klarer å vise at det er sammenheng mellom nesesprayen og vektnedgang, så er dette en sikker måte å miste overvekten på.

- Det finnes flere behandlingsmetoder for overvekt som inkluderer større kirurgiske inngrep. Vi er spente på om dette kan være en naturlig, nevrohormonell behandling.

Ifølge den norske forskerduoen Dyrstad og Foss, forsterker fedme og stress hverandre gjensidig. Vektøkning kan potensielt trigge stressresponsen, som igjen kan trigge ytterligere vektøkning. Også det å tape vekt kan trigge kortisolfrigjøringen, som igjen kan trigge stressresponsen og dermed motvirke videre vekttap.

Og Oxytocin virker dempende på kortisol – og dermed stress – og kan også slik ses som positivt for vektnedgang.

Men Oxytocin gjør også andre bra ting for kroppen. Ifølge undersøkelser gjør hormonet også at du sover bedre. Og underorgasme så frigjøres en hormon-coctail, blant annet oxytocin.

Det gjør deg avslappet, du føler tilknytning og ro – og du sovner altså. Og søvn har mange gode egenskaper i form av å holde kropp og hode frisk. Søvnmangel kan i verste fall være farlig. Dessuten er søvn også heldig for kroppsvekta.

LES mer: - For mye fokus på kaloritelling og veiing

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken