Gå til sidens hovedinnhold

Tre jenter om hvorfor de ikke drikker alkohol

De deler også sin beste alkoholfrie drikk!

Mai og sommer er høytid for grilling, festivaler, russetid, parkheng og fest - og det fører med seg mange fristelser som gjelder mat og alkohol.

Men det er ikke alle som har behov for å ta seg en øl eller et glass vin når venner samles. Vi har snakket med tre jenter som er avholds, eller drikker svært sjeldent, og hvorfor de har tatt dette valget.

Bakgrunn: Derfor drikker norsk ungdom mindre alkohol enn før

Lene Alexandra Øien (35)

Personlig trener, forfatter, gründer bak LA Lifestyle

Hva er ditt forhold til alkohol?

- Jeg drikker ytterst sjelden, men liker å ta en fargerik drink i ny og ne i bedre selskap når jeg føler at jeg trenger å slippe meg litt løs. Jeg jobber hardt og har et strengt treningsregime, og kan gå månedsvis uten å drikke alkohol. Kanskje er det derfor jeg noen ganger får behov for å slippe meg litt løs, og kunne ta et glass i lunsjen på en hverdag fordi det gir meg en følelse av frihet.

Opplever du drikkepress? På hvilken måte?

- Jeg opplever ikke drikkepress, men det kan kanskje være fordi jeg omgås mennesker som har litt samme livsfilosofi som meg; som er opptatt av trening og å ha en sunn livsstil. Akkurat nå har jeg ingen interesse av å bruke mye av min tid på fest, ettersom jeg har fokus på helse og å bygge opp kroppen min. Det er viktigst for meg nå.

Kan du nevne noen fordeler ved å ikke drikke alkohol?

- Du får bedre resultater på treningen om du lar være å drikke, ettersom alkohol bremser kroppens forbrenning og ofte inneholder mye kalorier. Også:

- Du slipper å våkne fyllesyk.
- Huden ser bedre ut.
- Helsen din er bedre.
- Du slipper å angre på ting du gjorde eller sa i fylla.
- Du sparer penger.

Din beste alkoholfrie drikk?

En tjukk Oreo-milkshake!

Les også: Stadig flere russ velger å holde seg edru i russetiden

Martine Halvorsen (19)

Blogger og tidligere Top Model-deltaker

Hva er ditt forhold til alkohol?

- Jeg synees det er et vanskelig spørsmål. I utgangspunktet har jeg jo ikke noe forhold til alkohol! Jeg har verken et dårlig eller godt forhold til det. For min del har jeg det best uten, samtidig som jeg syntes det er helt i orden at andre drikker. Jeg tror det egentlig handler om valg. Jeg er jo bare 19 år, og jeg skjønner at folk begynner tidlig når man i en alder av 19 år burde ha utviklet et forhold til alkohol.

Opplever du drikkepress? På hvilken måte?

- Jeg opplever heller et forventingspress i og med at jeg føler at de fleste forventer at man skal drikke alkohol. Hvis det arrangeres selskaper og fester opplever jeg ofte at de ikke har noe alkoholfritt, fordi det ofte forventes at man drikker alkohol på fest. Jeg føler også av og til at folk syntes jeg er teit som ikke drikker. Det blir bedre for hver dag som går, men jeg trodde oppriktig at alle de kule menneskene drakk alkohol når jeg var yngre, sier Martine og fortsetter:

- Jeg opplever ofte at mennesker jeg er sammen med spør om tillatelse til å drikke alkohol, noe jeg synes er ganske festlig. Nesten litt motsatt drikkepress kanskje? Når jeg takker nei til alkohol eller sier at jeg ikke skal ha noe alkohol føler jeg nesten at folk blir redde for å drikke. Jeg har ingenting med at noen andre velger å drikke, jeg velger bare å ha det gøy uten i stedet!

Kan du nevne noen fordeler ved å ikke drikke alkohol?

- En av grunnene til at jeg aldri startet ordentlig med alkohol da jeg var yngre var at jeg alltid skulle være i form til å dra på trening dagen etter. Hvis man holder seg unna alkohol er man jo garantert i bra form dagen derpå! Man er alltid beredt.

- Jeg opplever ofte at det forventes fra andre at jeg for eksempel kan kjøre, fordi jeg velger å ikke drikke. Jeg har også opplevd å ikke bli invitert fordi jeg ikke drikker, også senere på kvelden fått spørsmål om jeg kan kjøre de som har vært på festen. OMG. Håper de som gjør sånt skjønner hvor håpløst det høres ut, haha!

Din beste alkoholfrie drikk?

- Pepsi Max. HAHA! Pepsi er alltid en sikker vinner. Jeg drikker sjeldent noen fancy alkoholfrie drikker, men har ofte med meg vannflaske på fest. Som regel i smug, da det ofte blir ledd ganske mye av.

Les saken: Advarer unge mot å blande energidrikk og alkohol

Silje Bjørnstad (29)

Ernæringsfaglig rådgiver, journalist, Bedre Trent-podcaster

Hvordan er ditt forhold til alkohol?

- Jeg har ikke drukket alkohol på 8-9 år, med få unntak der jeg har smakt på ølglasset til kjæresten min noen ganger ute på restaurant eller tatt en mini-slurk av et vinglass hvis jeg har vært i bryllup eller lignende, sier Silje og fortsetter:

- Det er flere grunner til at jeg ikke drikker, men først og fremst fordi jeg aldri har likt smaken av alkohol. Og når jeg først drakk alkohol på fest da jeg var yngre så drakk jeg derfor så fort som mulig, kun for å bli full så fort som mulig. Og det endte ofte med at jeg sloknet og sa god natt veldig tidlig på kvelden, for så å våkne opp igjen dagen etter fyllesyk. Så etter hvert som jeg ble eldre ble det liksom ikke verdt det for å være dritings i to timer, men aldri bli med ut på byen og i tillegg være dårlig dagen derpå.

- Etter hvert som jeg ble eldre ble jeg også mer opptatt av kosthold, trening og helse, og derfor har det kanskje heller aldri vært naturlig å innføre alkohol igjen, eller prøve å lære meg å like det. I stedet fokuserer jeg på de positive tingene ved å ikke drikke; det er bra for kropp og helse, jeg sparer penger ved å ikke kjøpe alkohol eller bruke penger på taxi (jeg kan jo alltids kjøre til og fra fest), jeg våkner opp dagen etter uten å være fyllesyk, og ikke minst; jeg slipper fylleangst. Når det er sagt har jeg virkelig ingenting i mot at andre folk drikker alkohol, det valget er selvfølgelig opp til hver enkelt.

Opplever du drikkepress? På hvilken måte?

- Jeg har egentlig aldri opplevd noe drikkepress. Det er selvfølgelig en del som spør om hvorfor jeg ikke drikker alkohol, men det opplever jeg ikke som noe drikkepress, og de fleste er jo bare nysgjerrige og veldig forståelsesfulle. (Det har sikkert noe med alder å gjøre også …)

Kan du nevne noen fordeler ved å ikke drikke alkohol?

- Se svar 1!

Din beste alkoholfrie drikk?

- Jeg lager vel egentlig aldri noen «alkoholfri drink», og er hun som bestiller mineralvann ute på byen og tar med seg Pepsi Max på venninnekvelder med ost og kjeks. Men jeg kan lage «drink-inspirerte smoothies», som for eksempel smoothies med ananas og kokosmelk som kan minne om alkoholfri Pinà Colada og lignende.

Kommentarer til denne saken