Gå til sidens hovedinnhold

Ulykkelige forhold kan ødelegge hjertet

Farlig å ikke ha det bra.

(SIDE2): Det er bevist at man faktisk kan dø av kjærlighetssorg - men også et ulykkelig forhold kan være farlig for helsa.

LES også: Du kan dø av kjærlighetssorg

Forskere har nemlig funnet at de som lever i ulykkelige ekteskap eller samboerskap, har større risiko for å få slag eller hjerteinfarkt. De har tettere arterier, og i et ulykkelig forhold øker faren for et kraftig hjerteinfarkt med 8,5 prosent.

- Stadig mer tyder på at kvaliteten og mønsteret i sosiale forhold kan linkes til en rekke helseproblemer, inkludert hjerteinfarkt, sier Thomas Kamarck ved Universitetet i Pittsburgh. Han har ledet forskningen.

- Resultatet av forskningen viser at det allerede på et tidlig stadium av arterieblokkeringer er en forbindelse, og at det har sammenheng ikke bare med hvordan vi ser på eget forhold på generelt nivå, men også på spesielle områder i forhold til hvordan vi fungerer sosialt med partneren vår i løpet av hverdagen.

Funnene viser at de som sier de er fornøyde og har gode følelser i forhold til partneren, har lavere risiko for hjertelidelser, og at stressfaktoren er utløsende.

- Det viser at våre forhold til partneren har en avgjørende rolle på hvordan helsen vår er. Biologiske, psykologiske og sosiale prosesser spiller alle inn på vår fysiske helse, sier forsker Nataria Joseph.

Sammenhengen mellom helserisikoer og hvordan ekteskapet eller forholdet oppleves, er likt for begge kjønn, og uavhengig utdannelsesnivå og etnisitet.

- Det betyr at helsepersonell bør se på statusen til pasientens forhold, som en del av kartleggingen. Hvordan forholdet kan være med å si noe om eventuelle helserisikoer.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto