Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg gir blaffen i hvordan jeg ser ut ved bassengkanten

- Jeg er stolt av den jeg er uansett, sier overvektige Jørgen Foss til Nettavisen.

Tirsdag omtalte Nettavisen saken med kokaindømte Stina Brendemo Hagen som slanket seg 90 kilo på to år.

Hun uttalte også at hun alltid kommer til å føle seg tykk, og aldri kommer til å få selvtillit nok til å ta på seg bikini.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Redd for ikke å bli 30 år

Tidligere leder av Landsforeningen for Overvektige, Jørgen Foss, roser slanke-Stina for hennes innsats, men har aldri selv gitt etter for kroppspress, heller ikke om sommeren.

- Jeg har aldri brydd meg om det. For meg var fedmeoperasjon siste utvei. Jeg var sykelig overvektig, i begynnelsen av 20-årene, og var redd for om jeg i det hele tatt kom til å oppleve å fylle 30, sier Foss til Nettavisen.

- Fedmeoperasjonen jeg hadde førte til at jeg gikk veldig raskt ned i vekt, men jeg anbefaler ikke andre å gjøre det. Det er en stor og omfattende operasjon, men for meg var det altså siste utvei, gjentar han.

Foss har også tidligere uttalt at han ikke unner noen et slikt inngrep. Han har også uttalt seg kritisk om mangelen på hjelp fedmeopererte får i etterkant.

- Gir blaffen i hvordan jeg ser ut

Både i forkant av sommeren 2015 og 2016 har det vært mye fokus på «sommerkroppen», spesielt i sosiale medier.

- Det er viktig å tørre å strutte ved bassenget og vise hvem du er. Vi må være stolt av den vi er, uansett. Jeg gir blaffen i hvordan jeg ser ut ved bassengkanten.

- Jeg er også lei av at alle skal se ut som en veltrent gresk gud ved bassenget og på stranden. Tør å ta på deg badebuksen og bad! oppfordrer han.

Les også: Jørgen Foss drapstruet: - Skjerp deg din gris

Foss nekter å oppgi sin egen vekt, eller hvor mye han gikk ned etter fedmeoperasjonen. Men han har tidligere uttalt til nettsiden kjentfolk.no at han har gått ned over 100 kilo. Før operasjonen hadde han flere erfaringer med at folk stirret og glodde åpenlyst på ham på grunn av overvekten.

Etter slankeoperasjonen bestemte han seg for å være mer bevisst på kostholdet, og være mer aktiv.

Sliter du med spisesforstyrrelser? Her kan du få hjelp:

Interessegruppen for spiseforstyrrelser: www.iks.no

Rådgivning om spiseforstyrrelser: www.nettros.no

Villa sult, institutt for spiseforstyrrelser: http://spiseforstyrrelser.no/

- Folk heier på deg

- For meg er ikke kiloene det viktigste, men hva jeg faktisk kan gjøre av aktiviteter. For meg var det en stor seier å kunne få oppleve å bestige Galdhøpiggen. I tillegg har jeg deltatt på Oslo maraton flere ganger. De første gangene løp jeg løypen på tre kilometer, men de siste årene har det blitt 10 kilometer.

- Hensikten min er ikke å komme først i mål, men å komme dit før de pakker ned målområdet. Hver gjennomføring er en stor seier. Det er også givende og gøy når folk heier på deg gjennom Oslos gater når du nærmer deg målstreken, sier Foss entusiastisk.

Les også: Foss blir diskriminert: - De får bare le og glo

Eireen Linge Schwaiger er personlig trener ved treningssenteret til Icon på Lillestrøm. Hun deler rådene sine grovt sett i to for slankere - aktivitet og kosthold.

(artikkelen fortsetter under)

Aktivitet og variert kosthold

Hun gir følgende generelle treningstips:

  • Trening handler om 90 prosent kosthold.
  • Start med ditt eget utgangspunkt. Ikke bry deg om andre.
  • Sørg for å ha en god porsjon utholdenhetstrening. Kombiner lengre og rolige økter, og intervaller.
  • Begynn med rolig trening.
  • Gjennomfør muskeltrening for store muskelgrupper (eksempelvis bryst, lån og rumpe).

Hun gir følgende råd om kosthold:
  • Sørg for å ha et stabilt blodsukker.
  • Ha en riktig sammensetning i kosten av karbohydrater, proteiner og fett.
  • Spis så mye som mulig naturlig mat.
  • Unngå lettprodukter og tilsetningsstoffer, og bearbeidede produkter.
  • Ha variert kosthold med mye grønnsaker.


(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("zmhNwpRJ2YitVmyx0FJUpw", false)

- Overvektige er ikke late

Foss har også noen tips å komme med.

- Sett dine egne mål, og ha fokus på de positive målene. Det er ikke kiloene som teller, men det som gjør deg lykkelig og glad.

- For noen er det å få på seg en bukse, eller komme i brudekjolen eller å gå en fjelltopp. Å være overvektig har ikke noe å gjøre med at man er lat. Finn drømmene dine og hva du har lyst til, men vær i regelmessig aktivitet.

Les også: Gikk fra å være sykelig overvektig til å bli personlig trener

Han har også følgende råd når det gjelder mat:

- Spis ofte og lite. Og ha samvittighet til å unne deg en sjokolade av og til hvis det er det du har lyst på. Skeier du ut innimellom er det ikke verdens undergang.

Slankepress for unge

Selv om Foss ikke selv har problemer med sitt eget utseende, retter han en bekymret tanke mot unge.

- Jeg hører mye snakk om «normalvekt». Hva er egentlig det? Jeg tror dessverre at mange unge mennesker, spesielt overvektige, opplever et stort slankepress. Jeg hører også om at unge forteller at de ikke passer inn, slik samfunnet krever de skal være.

- Å være sykelig overvektig er en alvorlig situasjon, men det er en stor forskjell på det og å ha noen kilo for mye. Hvis noen reagerer på hvordan du ser ut er det dem som har et problem, avslutter Foss.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken