Gå til sidens hovedinnhold

Kokkens tre tips for vellykket julemat

Kokk Heidi Bengtson lærer deg å «pimpe» surkål, gi ribba ekstra smak og lage en enkel juledessert.

OSLO (Nettavisen): Heidi Bengtson, en av kokkene i firmaet Godt Levert, kommer her med tre tips til deg som skal stå for julematen hjemme:

- Har dere ribbe på menyen, er det lurt å legge til litt ekstra smak ved å ha gulrøtter, løk og selleri i langpanna. Det skal være vann i langpanna under steking, og press gjerne litt saft fra en appelsin over vannet. Legg gjerne appelsinen i formen sammen med grønnsakene. Vil du være enda mer vågal, så kan du ha i litt juleøl, sier hun.

Les også: Nå utfordrer de Eivind Hellstrøm til duell om sykehjemsmaten

Dampen fra vannet setter ekstra smak på ribba, forsikrer hun. Og kraften som samler seg i langpanna er et godt grunnlag for en god saus.

Slik pimper du tilbehøret

For tilbehøret har Bengtson et tips hvis du bruker ferdig surkål eller rødkål.

- Ha noen syrlige eplebiter oppe i surkålen og ha i litt av ribbefettet før servering. Slik kan du «pimpe» ferdig surkål. Bruker du ferdig rødkål, kan du koke med en stjerneanis eller to og få en liten smak av lakris. Jeg pleier også å ha i noen frosne kirsebær når det koker, sier hun.

Lett dessert som alle liker

På dessertfronten har Bengtson, som både er faglært kokk og konditor, et tips som både kan gi deg bedre tid på julaften og samtidig en nydelig avslutning på måltidet:

- Jeg er ikke så glad i å servere riskrem eller multekrem. Mitt forslag er vaniljeisparfait med nøttebunn. En lett dessert som alle liker. Det er is som bare skal fryses og som du kan lage en uke i forveien. Du lager den med eggedosis, tar oppi pisket fløte og river av litt vaniljestang. Her kan du ha bær på når du serverer og gjerne en liten likør til, sier Bengtson.

Hun lager nøttebunnen først og avkjøler den. Isparfait lages av eggedosis, frøene fra en vaniljestang og pisket krem. Ha isen over nøttebunnen og sett den i fryseren.

Les også: Leder for krisesenter: - Mange har et håp om at DENNE julen skal det gå bra

HTML EMBED
embedNAvideo("4357WiZIh_P2Cdmj1frLOw", false)

Kommentarer til denne saken