Ekte og vakkert

Med barytonsaksofonist par excellence John Pål Inderberg i spissen blir vi tatt med på ei uendelig vakker reise fullstendig fri for fjas.

Subtrio

Subtrio

Vossa Jazz Records/Musikkoperatørene

Trommeslager Stein Inge Brækhus og bassist Svein Folkvord tilhører en annen generasjon enn John Pål Inderberg. Det betyr absolutt ingenting i denne sammenhengen. Her dreier det seg nemlig om tre herrer som synes noe så voldsomt om den samme, tidløse musikken og som forteller oss det fra første til siste takt.

Inderberg har vært en meget sentral skikkelse i miljøet på og rundt jazzlinja i Trondheim. Svært mange av de unge stjernene som har kommet ut derfra har veldig mye å takke Inderberg for – og de gjør det da også. Likevel er det ikke slik at mange har gått i Inderbergs musikalske fotspor. Han har ikke ønska å pådytte noen noe som helst – han har bare oppfordra alle studentene til å finne sin egen vei.

Det har veldig mange gjort og du verden som Inderberg har gjort det sjøl også. De siste tiåra har han gått djupt og tungt inn i den elegante og intelligente toneverdenen som bl.a. Lennie Tristano, Lee Konitz og Warne Marsh skapte – den såkalte cool-skolen. Glemmes skal heller ikke arva etter den store svenske barytonsaksofonisten Lars Gullin som også er representert med ei låt her.

Bortsett fra Gullins låt og en ”Pols frå Røros” så er hele repertoaret satt sammen av standardlåter. Herrene tar seg akkurat så store friheter som musikanter av et slikt kaliber har lov å gjøre med stoffet og skaper sine egne landskap ut av det.

All musikken er spilt inn live i mars i år på diverse klubber på Vestlandet. Slik det låter tar jeg det for gitt at Subtrio har plukka på øverste hylle og valgt ut det aller beste fra alle konsertene. De tre gir seg sjøl masse rom til å utvikle tankene og ideene sine og den musikalske og menneskelige empatien ligger tjukt utenpå.

Denne uka står Subtrio på scena under Moldejazz. De som er så heldige at de får sitte ringside der har garantert mye å glede seg til. Alle andre kan glede seg over CD-en ”Subtrio” i lang, lang tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag