Gå til sidens hovedinnhold

Rock ’n’ roll sirkus

Verdens største rockesirkus holder fortsatt koken. Kiss har ingen planer om å gå av med alderspensjon, og takk for det.

Kiss
Vallhall
Lørdag 31. Mai

(SIDE2): På en så aldeles nydelig sommerkveld som denne lørdagskvelden, er det rett og slett småkjipt å måtte presse seg inn i en mørk idrettshall for å oppleve et av historiens største band. Ikke fordi forventningene er lave, på ingen måte, men fordi den utmerkede utendørsarenaen Valle Hovin ligger rett over gaten for Vallhall, hvor konserten finner sted. I motsetning til bergenserne, får nemlig ikke østlendingene gleden av å nyte Kiss i friluft.

Akkurat den ergrelsen går fort i glemmeboken så snart den karakteristiske Kiss-introen fyller salen, og den aldrende kvartetten gjør sin stilfulle entré. Navnet på årets turné, Kiss Live 35, sier det meste. New York-bandet har holdt sitt rockeshow gående i pene 35 år.

Alive er fasiten
Det har selvsagt vært visse utskiftninger underveis, men de to viktigste figurene, Paul Stanley og Gene Simmons, har hengt med hele veien. At disse karene begynner å nærme seg 60 tenker vi sjelden på. Det har kanskje bandets sminkemasker mye av æren for, da de dekker til det som måtte eksistere av rynker og pløsete hud.

På denne turnéen har Kiss brukt liveplaten «Alive» fra 1975 som hovedoppskrift. Et ambisiøst og dristig prosjekt i seg selv, vil vel noen si. Faktisk er hele hovedsettet hentet fra den legendariske utgivelsen (se spillelisten under), til stor glede for den eldste fanbasen, men kanskje litt skuffende for de som ikke fikk øynene opp for bandet før på 80-tallet. Uansett er dette en rock’n’roll-demonstrasjon av de sjeldne, som det skal godt gjøres å rote til. Og det gjør de stort sett heller ikke.

Stanley er den perfekte konferansier, der han brøler ut det ene publikumsfrieriet etter det andre, samtidig som han vrikker på rumpen og flørter med jentene på første rad gjennom smått uanstendige håndbevegelser. Samtidig er scenen er gigantisk , lyssettingen griselekker, mens lyden dessverre er godt under pari i starten. Heldigvis tar dette seg opp etter hvert.

Overdådig sceneshow
Sceneshowet i seg selv er det ingen andre band som klarer å matche. Det er i grunnen verdt en hel anmeldelse i seg selv, men vi får nøye oss med å si at makan til pyrobudsjett har vi sjelden opplevd her til lands. Ikke rart billettene er dyre. Og når bandmedlemmene heises opp i taket og flyr rundt i lokalet, er det umulig å ikke la seg rive med, selv om vi så mye av det samme sist Kiss spilte i Oslo.

Var du på en av Kiss-konsertene?

Send oss dine bilder her!

For tiden innehar gitarist Tommy Thayer og trommis Eric Singer rollene som spaceman og katt. Det er ingen tvil om at det er vanskelig å fylle skoene til Ace Frehley og Peter Criss, men de to musikerne gjør en hedelig innsats, selv om de får i overkant mye oppmerksomhet. Singer lever for øvrig opp til artistnavnet sitt, med sin meget habile sangstemme.

Autopilot
Det er en periode midt i konserten hvor opplevelsen blir svært oppstykket på grunn av lange soloer og påtatte fakter fra Stanley, som den obligatoriske ”don’t drink and drive”-talen hans. I tillegg er det antydninger til autopilot innimellom, uten at det går all verdens på bekostning av moroa. Publikumsresponsen er det ingenting å si på, uansett hva idolene måtte finne på å lire av seg av selvfølgeligheter og rockklisjeer.

Og når bandet fyrer i gang seks uforglemmelige ekstranumre, er det bare å håpe at Kiss holder koken til samtlige medlemmer er trygt plassert bak rullatoren. Så lenge underholdningsfaktoren er såpass høy, finnes det få grunner til å holde seg unna neste gang legendene kommer på besøk.

Så får vi se om bergenserne klarer å overgå Oslo-publikummet, slik de gjorde det da Iron Maiden sist var på Norgestur.

Dette spilte Kiss:

Deuce
Strutter
Got to Choose
Hotter than Hell
Nothin’ to Lose
C’Mon and Love Me
Parasite
She
Gitarsolo med raketter
100,000 Years (med trommesolo)
Cold Gin
Let Me Go Rock’N’Roll
Black Diamond
Rock and Roll All Night

Ekstranumre:

Shout it out Loud
Lick it up
I Love it Loud
I Was Made for Lovin’ You
Love Gun
Detroit Rock City

126

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg