Gå til sidens hovedinnhold

Sverige gikk videre i Grand Prix

Deltakerne fra første Melodi Grand Prix-semifinale er plukket ut.

(SIDE2:) Tirsdag kveld konkurrerte de første 18 landene om en finaleplass i årets Melodi Grand Prix 16. mai. Ti land ble stemt fram til finalen.

Tre nordiske sanger
Sverige er blant landene som sikret seg en plass. Malena Ernman sang seg inn i publikums hjerter med sangen «La Voix».

Også Finlands Waldo's People med «Lose Control» og Islands Yohanna med «Is It True?» gikk videre til finalen. Det vil si at alle de tre nordiske bidragene kapret en finaleplass.

Norges Alexander Rybak, som er storfavoritt til å ta hjem seieren, skal ikke i ilden før på torsdag. Da skal også Danmark kjempe om finaleplassen.

Her er finalistene, i tilfeldig rekkefølge:
Tyrkia
Sverige
Israel
Portugal
Malta
Finland
Bosnia Hercegovina
Romania
Armenia
Island

Allerede er Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania og Russland sikret en finaleplass.

Nytt stemmesystem
Siden 1998 er det kun telefonstemmer fra seerne som har avgjort hvem som vinner Melodi Grand Prix. I år har styret i ESC sett seg lei på såkalt «nabostemming», og har gjeninnført fagjuryen.

De fleste land har en tendens til å gi sine naboland høyere poeng enn andre, og håpet er at fagjuryen vil gjøre konkurransen mer rettferdig. Stemmene vil bli fordelt 50-50 mellom fagjuryen og folket.

Fagjuryene er satt sammen av artister og musikkbransjefolk i hvert av deltakerlandene. Deres stemmer vil bli slått sammen med publikums meninger. Ifølge NRK.no håper ESC at fagjuryen skal gjøre en mer grundig vurdering av musikken enn publikum.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg