(SIDE2): Det finnes mange myter og «treningstips» når det gjelder fysisk aktivitet, men det er ikke alltid alle påstandene som er korrekte.

Her får du derfor seks vanlige treningsmyter og forklaring på hvorfor mytene er feil:

1) Du får mindre vondt av treningsøkta hvis du tøyer ut.

Feil.

Nei, det å tøye ut vil ikke påvirke om du er stiv og støl i kroppen i morgen.

Treningsfysiolog Jon Magne Kalhovde har tidligere uttalt til Side2 at stølhet oppstår når vi utsetter musklene for uvante belastninger, og at stølhet skylder mikroskader i musikelcellene.

- Ved slike skader lekker det forskjellige stoffer ut av cellene som påvirker nervecelle i lokalområdet, dette opplever vi som smerte. Etter noen få treningsøkter så vil muskelen tilpasse seg, og skadeomfang som påføres muskelen ved hver treningsøkt reduseres betydelig, forklarte han.

Kalhovdes beste råd for å unngå stive og støle muskler er å forebygge med regelmessig og variert trening.

- Dette reduserer sjansen for å bli støl, og skaper en sunn muskel. Regelmessig uttøyning sikrer at vi opprettholder normalt bevegelsesutslag i alle ledd og kan hindre overbelastninger og skader, er tipset fra treningsfysiologen.

2) Du vil bygge muskler lettere hvis du spiser proteiner og karbohydrater innen en time etter trening

Feil.

Det er mange som mener at man må innta proteiner og karbohydrater innen én time etter endt treningsøkt. Blant annet påstås det at dette er mest effektivt for muskeloppbygging.

- Dette er en myte, hevder idrettsfysiolog ved «Gymnastik- och idrottshögskolan» i Stockholm, Mikael Mattsson, ifølge Vardagspuls.

- Du trenger ikke å hive i deg en proteinshake rett etter trening og man klarer seg utmerket med helt vanlig mat. Men for de som trener flere ganger om dagen, slik som for eksempel toppidrettsutøvere, kan ha nytte av å spise noe raskt og lettvint rett etter økten for å få i seg nok energi, sier Mattsson.

Den viktigste huskeregelen er å sørge for at du har noe protein i alle måltidene du spiser slik at kroppen har god tilgang til byggesteiner gjennom dagen.

3) Det er skadelig for barn å trene styrke fordi de kan stoppe å vokse

Feil.

- Det finnes ingen sannhet i denne påstanden, sier den svenske idrettsfysiologen.

- Barn skal få trene, både når det gjelder å hoppe tau og klatre i trær, og i organisert idrett som for eksempel fotball.

4) Du må drikke mer selv om du ikke er tørst for å hindre at du blir uttørket

Feil.

- For den vanlige mosjonisten så holder det å drikke når man kjenner seg tørst, svarer Mikael Mattsson.

5) Om du trener for mye mage vil du få muskler som gjør at du ser tjukk ut

Feil.
Ifølge idrettsfysiologen fra Stockholm er det ekstremt vanskelig å få så store magemuskler.

6) Du må ta proteinpulver og kosttilskudd for å bygge muskler

Feil.

André Baumann har en mastergrad i ernæring og jobber som fagkonsulent i ernæringsavdelingen på Olympiatoppen.

- Det er ikke nødvendig å tilføre ekstra proteintilskudd når man får dekket sitt behov gjennom vanlig mat og tallene viser at nordmenn er innenfor anbefalingene når det gjelder Helsedirektoratets retningslinjer om proteininntak, sa Baumann til Side2 i høst.

Personlig trener Martin Norum har tidligere uttalt at det ikke er noe magisk med proteinpulver.

- Mange tenker at proteinpulver er løsningen og at dette alene sørger for at man bli stor og sterk. 99 prosent av disse hadde hatt minst like god, om ikke bedre effekt av å endre kostholdet som inneholder uprosseserte, proteinrike matvarer og gode fett- og karbohydratkilder.

Den personlige treneren mener at en god løsning heller kan være å øke inntaket av kylling, egg, rødt kjøtt, laks, tunfisk og meieriprodukter som kesam og cottage cheese.