Gå til sidens hovedinnhold

Biggest Loser-deltaker: - Folk unngikk å sitte ved siden av meg fordi jeg tok opp såpass stor plass

Nå blir Per Arne Ramberg personlig trener for å kunne hjelpe andre overvektige.

(SIDE2): Våren 2015 rullet den norske versjonen av «The Biggest Loser» på TV-skjermene. En av dem som var med på programmet var Per Arne Ramberg (23).

LES OGSÅ: Ett år etter: Slik går det med Biggest Loser-deltakerne

PT-eksamen

Per Arne Ramberg forteller at det å være med på TV-programmet har endret han på mange måter.

- Jeg har fått tilbake den selvtilliten og gleden i livet jeg ikke hadde tidligere. Jeg kan være med på alt nå, uten å tenke på at jeg er for stor. Det er en så god følelse, en skikkelig befrielse, sier den tidligere realitydeltakeren til Side2.

I dag trener 23-åringen fire til seks dager i uka og han er opptatt av å være aktiv i hverdagen. I sommer studerte Per Arne til å bli personlig trener og nylig fikk han beskjed om at han hadde bestått den praktiske delen av utdannelsen. Hvordan det har gått på den teoretiske delen får han først svaret på om et par uker.

- Jeg vil hjelpe andre overvektige med å endre sin livstil. Jeg har hatt en del forespørsler etter TV-programmet, men jeg har følt at jeg ikke kan på ta meg et slikt ansvar uten å ha faglig utdannelse i bunn. Nå har jeg det og jeg gleder meg til å etter hvert kunne hjelpe andre!

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Egne erfaringer

Per Arne forteller at han i første omgang kommer til å starte med online coaching i tillegg til at han fortsetter i sin 100 prosent-stilling i IF Skadeforsikring.

- Så får vi se hvordan det utvikler seg, sier han lurt.

- Jeg har jo en del fordeler som kanskje en god del andre personlige trenere ikke har, da jeg har vært ekstremt overvektig. Jeg vet hvordan det er psykisk og hva en eventuelt kunde skal gå igjennom siden jeg har vært gjennom den samme reisen selv. Det er erfaring man ikke kan lese seg til, noe som vil gjøre meg mer unik enn en del andre, mener den nyutdannede PTen.

LES OGSÅ: Jørgen Foss: - Mange tror en fedmeoperasjon er som en fettsuging der du kommer ut 100 kilo lettere

- Som overvektig blir du behandlet annerledes

Ved første innveiing i The Biggest Loser veide Per Arne 155,6 kilo. På finaledagen veide han 86,8 kilo. I dag veier Per Arne rundt 100 kilo. Deltakeren forteller at han det siste året har forsøkt å finne en vektbalanse han trives med.

- I dag lever jeg uten noen bekymringer for overvekten. Jeg føler ikke at jeg lenger skiller meg ut med størrelsen min i større forsamlinger lengre, som jeg gjorde før.

For Per Arne er tydelig på at man som overvektig i dagens samfunn blir møtt med fordommer. Selv opplever han at folk nå behandler han annerledes sammenlignet med da han hadde flere kilo på kroppen.

- Alle mine år som overvektig følte jeg ofte på at folk behandlet meg annerledes fordi jeg var tjukk. Veldig mange som aldri har vært overvektig før tror ikke at dette er tilfellet, men jeg opplevde det så å si daglig, sier han.

- Det at man blir sett på som annerledes fordi man er overvektig går veldig innpå deg etter hvert, og du føler at alt du foretar deg blir bedømt av andre.

Ett eksempel som Per Arne nevner er det å ta kollektivtransport.

- Folk unngikk å sitte ved siden av meg fordi jeg tok opp såpass stor plass. Nå i dag hvor jeg ser mer normalvektig ut så setter folk seg ned ved siden av meg hele tiden, så det er faktisk en ting jeg har lagt godt merke til etter at jeg nå har gått ned i vekt.

Må være mentalt forberedt

Hva er dine beste tips for å få en sunnere livsstil?

- Jeg har noen få enkle tips. Det første man må gjøre er å innstille seg mentalt for å kunne klare det. Uten at man har det mentale på plass, så vil man ikke lykkes, sier Per Arne.

- Man må være klar over at det ikke bare handler om å gjøre en vektendring og dermed risikere å gå opp igjen når det man er ferdig på «dietten». Det er viktig at man finner en måte å leve på uten at alt skal dreie seg om dietter, tipser 23-åringen.

Når det gjelder trening så vil Per Arne råde folk til å ikke gå for hardt ut i begynnelsen, men heller investere mer tid på treningsøkter etter hvert som man blir mer komfortabel med mer fysisk aktivitet

Andre tips fra TV-slankeren er å ha klare hovedmål og delmål, ta bilder underveis i livsstilsendringen og ha smarte, sunne matalternativer klare hvis søtsuget kicker inn, for eksempel yoghurt eller proteinbar.

- Ikke ha usunne alternativer liggende i huset, da er det så lett å velge dumt i stedet for smart.

HTML EMBED
embedNAvideo("QRHzTO9lunqa7YfpRuitDg", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("di2sPwFbf44N1fi5z9gfYQ", false)
Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere