I år er det 20 år siden den første episoden av «Sex og singelliv» ble vist på HBO og ti år siden den første filmen om New York-jentene kom på kino.

Serien går fremdeles daglig på TV3, og vi elsker fortsatt det håpløse romantiske livet til Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte.

Vi har plukket ut noen fakta om serien du kanskje ikke visste fra før.

1. Serien er inspirert av avisspalten til Candace Bushnell i New York Observer, som du kan lese her. Bushnell forteller The Guardian at hun merker stor forskjell på folks syn på single kvinner nå sammenlignet med da hun skrev spalten på 90-tallet. «Folk følte at hvis en kvinne var singel i 30-årene, måtte det være noe galt med henne - hun måtte ha en fryktelig bagasje eller grusom personlighet».

2. Bushnell har sagt at det meste i serien ikke er hentet fra hennes liv, men at det er mye hun kjenner seg godt igjen i: «Som episoden hvor Carrie røyker pot med en ung fyr og sover hos ham og så er det ikke noe dopapir der».

3. Sarah Jessica Parker var først ikke særlig positiv til å spille Carrie, selv om rollen var skrevet med tanke på henne. Agenten fortalte henne om rollen og sendte manuset til første episode. Men Parker var skeptisk til å jobbe med TV. «Vil jeg virkelig gå tilbake til å jobbe med TV, hvor jeg kanskje blir holdt som gissel i en langtidskontrakt?» spurte hun ifølge US Magazine. Heldigvis ble hun overtalt.

Les også: Sex og singelliv-stjerne avslører: - Alt som har skjedd i serien, har skjedd i virkeligheten

4. Produsentene var forberedt på at Parker kunne si nei. I så fall hadde rollen gått til Lisa Edelstein. «Det er ikke et rykte. Det skjedde virkelig. Jeg skulle enten gjøre det eller ikke gjøre det. Det kom an på om Sarah Jessica sa ja eller ikke», sier Edelstein til BravoTV.com.

5. Introen til serien er populær, men ikke alle vet at det ble spilt inn en annen intro som visstnok finnes ett eller annet sted. Ifølge serieskaper Darren Star har Carrie på seg en blå kjole (ikke tutu-skjørtet) og går på bussen i stedet for at den spruter på henne.

6. Karakteren Mr. Big er basert på mediekjendisen Ron Galotti, som er eksen til Candace Bushnell.

7. Vi kan vanskelig se for oss noen andre enn Chris Noth i rollen som Mr. Big. Men Noth hadde flaks da han fikk rollen. Før «Sex og singelliv» var han mest kjent fra serien «Law & Order», hvor han spilte en tøff politimann. Men heldigvis hadde ikke Darren Star sett ham i denne serien. «Etter to år med Sex og singelliv så jeg det, og der løp han rundt med pistol! Jeg kunne ikke tro at Mr. Big løp rundt med pistol. Jeg tenkte: Wow, jeg er glad jeg ikke så det tidligere», sier han til MTV.

Les også: Sex og singelliv fra A-Å

8. Kim Cattrall var ikke førstevalget til rollen som Samantha. «Først var det en annen som fikk rollen. Jeg rakk ikke å bli kjent med henne - en herlig kvinne som het Lou Thornton. Problemet var at hun var i 30-årene. Og det forandret på hvordan Samantha var. Samantha var ti år eldre enn de andre jentene, med en helt annen erfaring», har Darren Star sagt til Deadline.com.

9. Kim Cattrall avslo rollen to ganger før hun til slutt takket ja. En av grunnene til at hun takket nei var at hennes daværende kjæreste var negativ. «Han hadde et problem med at kjæresten skulle være så seksuelt utagerende. Så jeg forlot ham, flyttet til New York og tok rollen», har hun sagt til The Telegraph.

10. Kjæresten var imidlertid ikke den eneste som var negativ til rollen. Faren hennes, Dennis Cattrall, mislikte sterkt datterens rolle. «Det er bare sex, sex, sex. Kim tjener mye penger, men penger er ikke alt. Respekt og verdighet er fremdeles viktig i min verden», sa han i et intervju, skriver The Telegraph.

11. I motsetning til de tre andre hovedrolleinnehaverne, hadde Sarah Jessica Parker en klausul i kontrakten som sa at hun ikke skulle være naken foran kamera. «Jeg har alltid hatt det, og den gir ikke tillatelse til noe nakenhet», sier hun til Hollywood Reporter.

12. Sarah Jessica Parker var en gang på blind date med Willie Garson. De ble gode venner, og mange år senere dukket han opp som Stanford i «Sex og singelliv».

13. Før Sarah Jessica Parker startet innspillingen av serien, fant hun et kult medisinskap på et loppemarked, men droppet å kjøpe det. Like etter angret hun seg og dro tilbake, men da var skapet solgt til «en eller annen TV-serie». Da hun kom til studioet første gang, oppdaget hun det samme medisinskapet i Carries leilighet.

14. Miranda er hekta på TV-serien «Jules & Mimi». Serien er ikke ekte.

15. Hunden til Aidan (John Corbett) var en viktig del av historien. Den første hunden som fikk rollen som Pete var så redd for Corbett at de måtte bytte hund.

16. Da Carrie tilfeldigvis møter Aidan på gata i sesong seks, har han en baby i bæresele. Dette er Sarah Jessica Parkers barn. Det er derfor barnet blir så glad når hun kommer.

Les også: Sarah Jessica Parker identifiserer seg ikke med Carrie

17. Seriens mest tragiske måte å slå opp på, var muligens da Berger dumpet Carrie på en post-it-lapp. Dette skjedde virkelig med en av seriens forfattere.

18. Grunnen til at Carrie ble sammen med Aleksandr Petrovsky i siste sesong, var at produsent Michael Patrick King var lei av klagene om at Mr. Big var så mye eldre enn Carrie. Han ville derfor koble henne med en betydelig eldre mann, for å vise at Mr. Big ikke egentlig var så mye eldre.

19. Serien brøt med mange tabuer, først og fremst når det gjaldt sex på TV. Men HBO hadde en grense, ifølge serieskaper Darren Star. «Det var en scene i første sesong hvor Charlotte dukket opp hos en fyr hun datet, og hunden hans utførte en seksuell handling med ham. Det var det eneste som ble for drøyt å vise», sier han til MTV.

20. I serien får vi ofte se damene med en drink i hånden, men Sarah Jessica Parker forteller at drinkene aldri var ekte. «Cosmopolitan-drinkene var laget av vann og konditorfarge eller utvannet tranbærjuice. Ingefærøl erstattet champagne og rødvinen var alltid druejuice», sier hun til Cosmopolitan.com.

21. Det har vært med mange kjente gjesteskuespillere i «Sex og singelliv». Men du husker kanskje ikke at Bradley Cooper var med, lenge før han ble kjent? I sesong to havner Carrie på en skandaløs magasinforside, og hun drukner sine sorger på byen. Der møter hun Jake, som oppdager henne på magasinforsiden. Dette var Cooper i hans aller første rolle.

22. Carrie er glad i sko, og det gikk ut over føttene til Sarah Jessica Parker. Med innspillingsdager på 18 timer, måtte hun bruke høyhælte sko langt over anbefalt grense. Hun klaget aldri, men ble overrasket da hun oppsøkte en fotlege. «Han sa: Føttene dine gjør ting de ikke skulle vært i stand til. Den knokkelen der ... du har skapt den knokkelen. Den hører ikke til der», har hun sagt til NYDaily News.

23. I siste episode får vi vite Mr. Bigs virkelige navn - John. Det var helt tilfeldig at han fikk dette navnet. Og det var faktisk ingen som visste navnet hans før siste episode ble skrevet. «I siste episode, i siste øyeblikk, innså jeg at vi måtte si Mr. Bigs navn, og jeg bare skrev John,» har utøvende produsent Michael Patrick King sagt til Entertainment Weekly.

24. Hvis serien hadde blitt laget i dag, tror «virkelighetens Carrie» at mye ville vært annerledes. «Jeg tror at karakterene ville vært involvert i politikken, på en eller annen måte. Miranda ville nok demonstrert for menneskerettigheter. Men på den tiden, i 1998, var alt en stor opptur», sier Candace Bushnell til The Guardian.

Kilder: IMDb, Buzzfeed, Graziadaily.co.uk, Hollywood Reporter, The Guardian, US Magazine, Bravotv.com, Cosmopolitan, Entertainment Weekly, The Telegraph, Deadline.com, Nydailynews.com.