Gå til sidens hovedinnhold

- Leve livet før man popper unger

Snøballkrig er blitt en kampsport i Vardø.

(SIDE2): I Vardø kommune i Finnmark bor det om lag 2000 mennesker. Samfunnet er preget av arbeidsledighet, fraflytting og en ungdomsgenerasjon som ofte blir foreldre i ung alder.

- Det er ikke så mange tilbud for oss som bor her. Vi får det ikke mer moro enn det vi lager selv, sier Dani Didriksen til Side2.

- Arbeidsløs slask
Didriksen er en av flere Vardøværinger vi møter i NRKs nye dokumentarserie, «Snøballkrigen». I serien kommer man svært tett innpå han og en rekke andre av øyas innbyggere, men til tross for dette er han ikke nevneverdig nervøs over at hele Norge nå får et innblikk i hans hverdag.

- Jeg har sett de beste og de verste klippene, og akseptert det jeg har sett. Fridtjof (produsent Fridtjof Kjæreng red.anm.) har vært flink til å ta vare på oss som er med, sier han, og legger til at han synes det skal blir morsomt å se hvordan han helhetlig sett kommer ut av å ha sagt ja til å ha hatt et kamerateam på slep i et halvt år.

- Jeg blir jo fremstilt som en arbeidsløs slask som sparer til livets brennevinsflaske, ler han.

Som mange andre Vardøværinger har Didriksen opplevd hvordan det er å være arbeidsledig, og det er ingen lett sak å få relevant arbeid i en kommune hvor det nesten er ingen arbeidsplasser igjen.

- Det var litt vanskelig å miste jobben. Det er tungt å miste jobben, og det er tungt å finne seg jobb og komme tilbake. Det er ikke mye tilbud her, forteller 23-åringen, som nå jobber som Ambulansesjåfør.

Han legger til:

- Jeg kjenner en del unge som ikke har jobb.

Dokumentaren byr også på møter med en rekke andre unge mennesker. Flere av disse har allerede satt til live barn, blant disse 17-årige Kjetil Sund, som har en sønn på ett år.

Hvorfor er det slik at så mange Vardøværinger får barn i ung alder?

- Det har jeg ikke peiling på. Etter min mening bør man først bygge seg opp litt økonomi og leve livet før man begynner å popper ut unger, sier Didriksen bestemt.

- Ingen bomber eller terrorister
På øya er det ikke mange fritidsaktiviteter eller tilbud som engasjerer ungdommen, og de underholder seg gjerne med å feste i forlatte hus.

- Det skjer ikke så mye, men det er fint å bo her. Det er lite, og alle kjenner alle. Her er det ingen bomber eller terrorister, sier Didriksen spøkefullt.

Den frittalende 23-åringen har bodd på øya nesten hele livet, og prøver å forklare hvorfor han blir boende på denne avsidesliggende øya.

- Det er merkelig med det. Man vil bare komme seg bort når man bor her, men ønsker seg tilbake om man bor borte. Jeg kjenner mange her, og det er trygt og godt og bo her, innrømmer han.

- Største festen i året
Hvert vår arrangeres det en festival i den nordlige kommunen, og Didriksen omtaler dette som et av årets aller største høydepunkt. Nå håper innbyggerne at snøballfestivalen, eller Yukigassen som lokalbefolkningen kaller den, skal redde den værharde øya mot fraflytting.

- Jeg håper det blir flere som kommer til Yukigassen. Jeg har vært med nesten hver gang siden det startet. Det er den største festen i året. Da blir det mye liv og leven, og det er moro at det er noe som skjer her, innrømmer Didriksen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Opp og nedturer
I et halvt år har produsent Fridtjof Kjæreng fulgt innbyggere i fire ulike Vardø-miljøer, og resultatet er en serie hvor man kommer tett inn på Vardøværingen og deres, til tider, harske hverdag.

Man får være med på innbyggernes mange opp og nedturer.

Felles for alle som profileres i serien er at de deltar i den årlige Snøballfestivalen, som er den eneste i Norge av sitt slag. I Japan derimot er snøballkrig, eller Yukigassen, en kampsport og nå håper Anita Remme, festivalens president at ideer fra den fjerne verdensdelen skal være redningen for øya hun bor på.

«Snøballkrigen» sendes på NRK1 hver tirsdag kl 21:30.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her