Gå til sidens hovedinnhold

Miley Cyrus hylles som et feministikon – hva mener ekspertene?

Miley Cyrus (22) blir holdt frem som feminist av mange, andre ikke. Debatten raser. Dette mener mote- og musikkbransjen.

(VIXEN.NO): Det er delte meninger om Miley Cyrus, enten digger du dama eller så gjør du det ikke. Det som er sikkert er at hun er blitt et popkulturelt fenomen som det er vanskelig å komme utenom, og årets MTV VMAs, der hun var vertinne, var med å befeste hennes posisjon. Vi har snakket med mote- og musikkbransjen om hva som gjør 22-åringen til feminist eller ei.

Stylist: – Motsatsen til alt som er pent

Miley Cyrus selv har flere ganger hevdet at hun er feminist. Senest i fjor uttalte hun til ELLE US at hun anser seg for feminist, på sin måte. Mange er enige. Noen ser det på andre måter.

Storm Pedersen er stylist, make up-artist og blogger. Han er ikke med på å kalle den tidligere Disney-prinsessen feminist. Men at hun er et positivt forbilde på mange måter er stylisten tydelig på.

– Jeg tenker ikke på Miley som et feministikon, men mer som en person som gir akkurat passe faen. Hun blander sin egen kunst og verdier sammen til å bli et forbilde for mennesker som føler at de ikke passer inn, mener Storm.

Han synes kjønn er irrelevant når det kommer til kampen for å være seg selv – uansett.

– Det blir for dumt å begrense dette til kjønn, bare for at hun er kvinne selv. Hun er langt fra «chic», men vi trenger noen motsatser til det som hele tiden skal være så forbanna pent, mener han.

– Gir helt faen

VIXEN-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir uttalte seg opp Miley Cyrus til Dagbladets Kjendis.no tidligere denne uken i forbindelse med hennes vertinneoppdrag på MTV VMAs. Einarsdóttir sa følgende til Kjendis.no;

– Hun er ikke akkurat fremmed for å sjokkere, og derfor er det også lite som virkelig overrasker lenger, selv om Cyrus skal ha for å prøve i kveldens kanskje mest dristige antrekk som igjen har sikret henne plass på verst kledde-lister verden over.

– Samtidig blir hun av mange hyllet som et feministikon – paradoksalt, kanskje, men vi snakker om dama som fikk Jimmy Kimmel til å rødme, sier Einarsdóttir, som mener at nettopp det er sakens kjerne.

– For selv om man kanskje skulle tro at det ikke handler så mye om mote, så er nettopp antrekkene, eller mangelen på dem, et verktøy i Mileys egen kamp for feminismen. Og bukseseler, nakenundertøy og sølvbadedrakter til tross – eller kanskje nettopp derfor – det er noe helt magisk ved Mileys måte å bare gi helt faen på.

Moderne feminist

At Wrecking Ball-sangeren er feminist i den tradisjonelle betydningen er heller ikke Side2-redaktør Ingeborg Heldal sikker på. Hun beskriver henne som tøff, sterk og uavhengig og en som setter nye premisser for hva en feminist er.

– For Miley tror jeg det handler om likhet. Hvis gutta kan stå med hånda i skrittet, være omgitt av halvnakne damer og røyke marihuana på scenen, så skal ingenting hindre Miley i å gjøre det samme, sier Heldal.

– Hvorvidt det gjør henne til en god feminist er jeg usikker på, men det gjør henne i hvert fall til en moderne feminist. Og fortsetter: – Og ved å bruke begrepet feminisme og kalle seg feminist gir hun nok mange et nytt syn på hva feminisme kan være, slår redatøren fast.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto