Hollywood og skandaler hører sammen. Det går ikke lang tid mellom hver gang vi hører om lekkede sexvideoer, krangler i sosiale medier og bitre skilsmisser i filmbyen.

Men tro ikke at Hollywood-stjernene var mer dydige for 60 år siden. Noen av skandalene på den tiden får Kardashian-familien til å blekne.

En av dem som nå er hentet fram igjen, er Gloria Grahame. Hollywood-divaen spilte i filmer som «It’s a Wonderful Life», «The Greatest Show on Earth» og «The Big Heat» på 1940- og 1950-tallet. I 1953 fikk hun Oscar for birollen i «The Bad and the Beautiful» (selv om hun bare var med i ni minutter), og hun var nominert i samme kategori fem år tidligere.

Men det er ikke dette Grahame først og fremst huskes for. Nå blir deler av Grahames historie fortalt i premiereklare «Filmstjerner dør ikke i Liverpool».

- Begjær ved første blikk

Gloria Grahame ble født i 1923 og filmdebuterte i 1944. Hun ble fort kjent for sine sexy roller og sitt utsvevende liv. Kolleger omtalte henne som «jenta som ikke kan si nei», «seksuelt umettelig» og «sulten på menn».

Året etter filmdebuten giftet hun seg med skuespiller Stanley Clements.

- Det var begjær ved første blikk, skal han ha sagt.

Forholdet var turbulent, og etter bare et år ba hun om skilsmisse.

Det likte ikke Clements, og kilder skal ha fortalt at han «slo henne gul og blå». De forble sammen, men i 1948 tok ekteskapet slutt.

Les også: Her er de 10 beste kjendis-mugshotene noensinne

Hadde sex med stesønnen

Samme dag som skilsmissepapirene var i orden, giftet Grahame seg med Nicholas Ray, regissør av blant annet «Rotløs ungdom». Bryllupet fant sted i Las Vegas, noe som passet Ray godt, da han var kjent for sin lidenskap for gambling. På bryllupsnatten gamblet han vekk 30.000 pund, visstnok for å unngå at Grahame fikk kloa i dem.

Han visste tidlig at forholdet ikke ville vare.

- Jeg var betatt av henne, men jeg likte henne ikke noe særlig, skal han ha sagt. Likevel fikk de sønnen Timothy sammen.

Men selv om Ray definitivt ikke var en perfekt ektemann, kan ikke Grahame sies å være perfekt heller. Etter tre års ekteskap oppdaget Ray kona til sengs med sønnen hans fra et tidligere forhold. Sønnen Anthony var 13 år gammel, mens stemoren var mer enn dobbelt så gammel.

Ikke overraskende endte det i skilsmisse. Mer overraskende var det at de klarte å holde skandalen unna mediene i nesten et tiår.

Les også: Se kjendisenes skoleball-bilder

Naken under dyna

Hennes andre ekteskap på seks år var over. Men det var ikke det eneste som fikk tabloidene til å sikle. I 1950 fikk hun oppmerksomhet da hun i filmen «In a Lonely Place» var tydelig naken under dyna. Flere kritiserte henne for dette. En gruppe nattkjoleprodusenter trakk fram at «selv Eva så verdien i et fikenblad».

Selv sendte hun kritikken i retur:

- Jeg sover sånn fordi det er komfortabelt. Evolusjonen har tatt igjen nattkjoleprodusentene, og de nekter å innrømme det, sa hun ifølge biografien «Suicide Blonde: The Life of Gloria Grahame».

Oscar-statuetten ble leketøy

Da hun fikk Oscar i 1953 ble det også skriverier. Hun tok seg ikke tid til å stoppe ordentlig opp da hun ble utnevnt som vinner. I stedet sa hun bare «Thank you very much» på vei forbi mikrofonen.

Ryktene sa at hun var full eller overlegen, men ifølge vennen Terry Moore var hun bare beskjeden.

- Gloria var en av de mest usikre jentene jeg har møtt (...) Hun følte at hun ikke var kvalifisert for prisen, sa hun ifølge Entertainment Weekly.

Senere fortalte Grahame at hun var rammet av «Oscar-frykt», men at hun var takknemlig for prisen. Hun innrømmet imidlertid at statuetten ikke sto framme på peishylla. Den var det sønnen Timothy som hadde.

- Timmy leker med den på rommet sitt ... og tar den med til sengs om natten. Når det gjelder mine tanker om min kjære Oscar, er alt jeg kan si at ingen kjærlig mor tar favorittleken fra barnet sitt, sa hun.

Upopulær på filmsettet

I løpet av karrieren klarte hun å hisse på seg en rekke skuespillerkolleger. Flere mannlige medspillere syntes det var ukomfortabelt å kysse henne foran kamera, fordi de fikk bomull i munnen. Hun hadde nemlig komplekser for overleppen sin, og stappet bomull under leppen for at den skulle se større ut.

Senere gikk hun gjennom flere plastiske operasjoner for å endre på både overleppen og haken.

God stemning var det heller ikke under innspillingen av filmmusikalen «Oklahoma!». Grahame var fullstendig tonedøv og slet med sangen. Dette mente de andre skuespillerne var håpløst, og de skjulte ikke følelsene sine.

- Alle fortalte henne hvor forferdelig hun var, har Grahames niese Vicky Mitchum sagt.

Som hevn skal hun ha overfalt to av medspillerne ved ulike anledninger, og hun ødela stadig for de andre når de skulle si sine replikker.

Giftet seg med stesønnen

I 1954 giftet hun seg med produsent og manusforfatter Cy Howard. Heller ikke denne gangen klarte hun å bevare roen i forholdet. En gang skal hun ha klippet i stykker en av de skreddersydde dressene hans. En annen gang siktet hun på ham med en pistol.

Sammen fikk de datteren Paulette, før de ble skilt i 1957.

Så kom det noen rolige år hvor hun kunne konsentrere seg om karrieren. Den rolige tilværelsen tok brått slutt da det i 1962 ble kjent at hun to år tidligere hadde giftet seg med Anthony Ray - stesønnen hun hadde sex med mens hun var gift med Nicholas Ray. Anthony - eller Tony som han ble kalt - ble dermed stefar til halvbroren Timothy.

Selv om Grahame trolig var forberedt på oppmerksomhet, ble hun overrasket over hvor massiv kritikken var.

- Jeg giftet meg med Nicholas Ray, regissøren. Folk gjespet. Senere giftet jeg meg med sønnen hans, og ut fra pressens reaksjon skulle man tro at jeg drev med incest, uttalte hun.

Forholdet var hennes mest stabile. De fikk to sønner sammen, Anthony jr. og James, og var sammen i 14 år før de ble skilt.

- Vi var et usannsynlig par

Fire år senere, i 1978, møtte Grahame den unge britiske skuespilleren Peter Turner. Hun var 55, han var 26.

- Først venner, så kjærester. Vi var et usannsynlig par, og ikke bare fordi hun var 30 år eldre enn meg og hadde vært gift fire ganger, sa Turner.

De flyttet til leiligheten hennes i New York, men Turner ble snart mistenksom. Grahame forsvant stadig uten forklaring, og han forsto at hun skjulte noe for ham. Da hun nektet å fortelle hva hun drev med, flyttet han hjem til England.

Alvorlig syk

29. september 1981, et års tid etter at det ble slutt, fikk Turner en telefon fra et teater i Lancaster. De fortalte at Grahame hadde kollapset før forestilling og var på sykehus.

Turner besøkte henne, og hun bønnfalt ham om å få bo hjemme hos ham og foreldrene i Liverpool til hun ble frisk. Men han skjønte fort at hun ikke ville bli frisk. Han fikk vite at hun hadde blitt diagnostisert med brystkreft da de bodde i New York. Nå forsto han hva hun hadde holdt skjult.

Grahame nektet å høre på både ham og legene. Hun var sikker på at hun ville bli frisk og ville ikke ha behandling.

- Så kom de seks dagene hvor Gloria lå døende oppe i huset til foreldrene mine, mens jeg trosset ønsket hennes og kontaktet hennes eldste barn og fortalte dem at de måtte komme så fort som mulig, har han sagt.

Familien kom, og de tok henne med tilbake til New York. Hun ble fraktet rett til sykehuset, hvor hun døde bare få timer etter ankomst, 57 år gammel.

- Som en jungel

Noen år senere skrev Turner om deres år sammen i boken «Film Stars Don’t Die in Liverpool». Denne har nå blitt filmatisert, og har norsk premiere denne uken.

Turner forteller at Grahame aldri likte Hollywood.

- Hun beskrev det som en jungel, og hun ville ikke være et av dyrene, har han sagt.

«Filmstjerner dør ikke i Liverpool» har norsk premiere 27. april.

Kilder: Entertainment Weekly, Avagardner, Mirror.co.uk, The Sun, IMDb.