(SIDE2): I år er NRK klare med en ny julekalender på TV. «Snøfall» er historien om Selma, en liten jente som på mystisk vis havner i Snøfall - byen hvor Julenissen bor.

Les også: Få et gjensyn med julekalenderne du (sannsynligvis) aldri mer få se på TV.

Savner gamle favoritter

I fjor ble det arrangert fakkeltog for å få «Jul i Blåfjell» tilbake på TV, og mange savner «Skomakergata» og andre gamle serier. Men forfatterne bak serien, Klaus, Hanne og Hilde Hagerup, mener at det bør være plass til alle.

Vi tok en prat med Klaus og datteren Hanne da NRK lanserte julekalenderen på Marienlyst torsdag. De synes det er bra at folk er opptatt av jul og julekalendere.

- Det er noe fint i at det engasjerer. NRK Super er flinke til å følge med på utviklingen. Verden forandrer seg, og det tar de på alvor. Men de gamle historiene finnes fortsatt. Heldigvis, sier Hanne.

- Jeg har mange gamle favorittbøker

Klaus minner om at man fortsatt kan se de gamle seriene. Flere av dem er tilgjengelige på NRKTV på nett eller DVD.

- Det er det samme med bøker. Jeg har mange gamle favorittbøker, men jeg er likevel glad for at det skrives nye. Og på samme måte lages det flere og flere eventyr. Det er gøy at NRK satser på dette, sier han.

Hanne gjetter at det er flest voksne som ønsker å se igjen sine gamle favoritter.

- Voksne vil beholde minnene - og det kan de jo gjøre. Men nå må ting skje på barnas premisser. Det er plass til alt, sier hun.

Les også: Nei, Tre nøtter til Askepott forsvinner ikke fra NRK på julaften
Og her: Husker du disse julekalenderne?

Og hun kan berolige folk med at de vil få mye julestemning i den nye serien.

- I «Snøfall» er det mye jul. Vi har med julenissen og mye julerelatert, smiler hun.

Se presentasjonen av de viktigste figurene i «Snøfall» og hør Eva Weel Skram framføre signaturlåten:

HTML EMBED
embedNAvideo("gNg5uivxsFO02RDr3b8b4g", false)

Fikk kritikk

Allerede før serien er sendt på TV, har enkelte reagert på at hovedpersonen bor hos den strenge fostermoren Ruth og drømmer om en «ekte» familie.

«Jeg er redd for at vinklingen skal skape et stigmatiserende bilde av hva vi to er, oss to. Gutten min er tre år gammel – og han er min fostersønn. Betyr det at vi ikke er en familie? Hører vi ikke sammen på ordentlig?» skriver fostermor Marilen Hagland i Vårt Land.

Hilde Hagerup svarer på kritikken i Dagbladet.

- Det Selma lærer i løpet av serien er at familie ikke avhenger av biologi, men av kjærlighet. Historien om Selma og Ruth er en kjærlighetshistorie. Ruth er absolutt ikke skurken. Hun har veldig mye varme. Hennes prosjekt er å tørre å slippe fantasien løs. Når hun gjør det, blir hun en av heltene, sier Hagerup til avisen.

Glade i julen

Julekalendere er en viktig tradisjon i Norge. Selv har Hanne et godt forhold til tidligere julekalendere, mens Klaus ikke har sett så mange.

- Jeg husker «Skomakergata» og så har jeg sett «Julekongen». Men det var ikke sånt da jeg var barn, vi hadde ikke TV engang, så det var bare barnetimen på radio, sier han.

Men han påpeker at han er veldig glad i jula.

- Jeg har et sterkt forhold til jul. Jeg har vært julenisse flere ganger, og da jeg var liten måtte faren min alltid ut og «se på månen» like før nissen kom, mimrer han.

Hanne har vokst opp med julekalendere:

- Det er tradisjon, en del av jula. Jeg har mange gode minner til julekalendere, sier hun.

Har du noen favoritter?

- Det er vanskelig ... Kanskje «Jul i svingen» og «Julekongen», sier hun.

- På julaften bør alt gå bra

Nå håper far og datter at publikum vil like serien.

- Jeg håper vi har laget en kombinasjon av et spennende eventyr og gode karakterer. Det er en emosjonell reise om både det store og det nære, sier Hanne, før faren fortsetter:

- Og det viktigste er at på julaften bør alt gå bra, smiler Klaus.

Spennende med ny kalender

Arne Helsingen, TV-sjef i NRK, sier at «Snøfall» er en stor satsing for NRK, og han synes det er spennende med en ny julekalender.

- Jeg har sett litt allerede. Seerne kan glede seg til 24 episoder med storslått, klassisk juleeventyr, sier han.

At mange savner de gamle julekalenderne får de stadig tilbakemeldinger om.

- Det er mange i foreldregenerasjonen som gjerne hadde sett at vi sendte «Skomakergata». Det er en fin julekalender, men den når ikke fram til barna i dag. Og det er tross alt den nye generasjonen barn som er i sentrum her, sier han.

Han påpeker også at «Skomakergata» er tilgjengelig på NRKTV på nett.

- Med de publiseringsmulighetene vi har nå, ligger alt til rette for at folk skal få flere valgmuligheter til å se de programmene og seriene de har gode minner fra. I dag er NRKs programmer fra før 1997 tilgjengelig på nett, og vi arbeider med å få til nye avtaler slik at vi kan tilgjengeliggjøre arkivet fra etter 1997. Så kan folk velge de programmene de ønsker å se igjen, når de vil , sier han, og fortsetter:

- Men jeg tror det vil være morsomt for oss voksne også å få nye historier.