OBS: Hendelsene beskrevet i denne artikkelen fortelles også i premiereklare «Adrift». Hvis du skal se filmen, bør du vente med å lese artikkelen.

Tami Oldham Ashcraft våkner med et rykk. 23-åringen har vært på seiltur med forloveden Richard Sharp de siste seks månedene. Det er 13. oktober 1983, og Tami forstår ikke hva som foregår.

Paret har vanligvis seilt i sin egen seilbåt, men nå har de blitt bedt om å frakte en yacht fra Tahiti til San Diego for et vennepar.

- Jeg hadde seilt i fire år. Til sammen hadde vi seilt over 8000 mil. Vi koste, lo, elsket og slappet av i 20 dager i paradis, sier Tami ifølge Daily Mail.

Tidenes verste storm

Snaue tre uker etter at ferden over havet startet, havner de i en av tidenes verste orkaner.

Kystvakten sendte ut advarsel om orkanen som var underveis, så Tami og Richard var forberedt. De bestemte seg for å endre rute for å unngå stormen.

Det de ikke var forberedt på, var at stormen også endret rute.

Plutselig var orkanen over dem. Regnet, vinden og bølgene var verre enn noe de hadde opplevd før. De gjorde sitt beste for å redde båten og seg selv, men naturkreftene var sterkere enn dem.

- Når vinden blåser så kraftig, spruter det fra vannet. Det er så mye sjøsprøyt at du nesten ikke kan se noe, sier Tami til TravelFuntu.com.

Les anmeldelsen til Adrift: - Skuffende katastrofefilm

Prøvde å holde seg trygge

Richard ba Tami gå under dekk, for å være i sikkerhet. Selv festet han seg til sikkerhetslinen.

Under dekk visste ikke Tami hva hun skulle gjøre. Hun hørte vinden rive i seilene og forsto at Richard slet der ute.

- Oh my God! hørte hun plutselig at han ropte.

Like etter ble alt svart.

Borte

27 timer senere våkner Tami igjen. Hun blør fra et kraftig kutt i hodet og hun føler seg omtåket. Alt er stille. Utenfor er det rolig. Sola skinner, vinden har løyet. Men om bord i båten er alt kaos. Den er full av vann og tingene deres ligger knust utover gulvet. Og Richard er ikke der.

Sikkerhetslinen hans dingler ensom over ripa.

- Da jeg innså at han ikke var der, ville jeg dø. Jeg skrek og raste mot det store havet som hadde tatt mannen min fra meg, sier hun ifølge Daily Mail.

Tami er alene. Hun vet ikke hvor hun er, alt hun vet er at hun er milevis fra land. Og enda verre - ingen andre vet hvor hun er. Radioen er stum, motoren er ødelagt, masten har knekt, seilet har forsvunnet på havet.

- Å være på den båten var som å være på isolat, sier hun til TravelFuntu.com.

Måtte fokusere

Ensomheten var imidlertid ikke det verste.

- Det verste var utvilsomt å takle at Richard var borte. Det var stunder hvor jeg ikke ville leve mer, sier hun til Chicago Tribune.

I to dager sitter hun lamslått i båten. Hun spiser ingenting, bare sørger over Richard.

Men hun har egentlig ikke tid til å sørge. Skal hun overleve dette, må hun starte arbeidet.

- Mens jeg var i overlevelsesmodus, var sorgen ganske svak. Overlevelsesinstinktet satte inn. Det hjalp meg med å fokusere, sier hun.

På kort tid får hun pumpet ut det meste av vannet i kabinen. Hun klarer å lage et provisorisk seil, og finner til alt hell en sekstant - et instrument som brukes til navigasjon. Med hjelp av denne finner hun ut at hun er litt under 250 mil fra Hawaii. Hvis naturen samarbeider, skal hun kunne klare å finne veien dit.

Etter ni dager har hun lært seg å styre båten med de få ressursene hun har.

Trenger mat

Matutvalget om bord er labert, med mest frukt og sardiner på boks. Så skjer mirakelet.

- Så å si alt hadde blitt kastet over bord. Men så ser jeg det, flytende like foran meg. En krukke med peanøttsmør. Jeg griper tak i den, river av lokket, hiver i meg en munnfull, sier hun ifølge Daily Mail.

Hun overlever på peanøttsmør og boksemat. Til sin store glede oppdager hun noen ølflasker og kubanske sigarer, som hun unner seg om natten. En halv tank med vann må også fordeles over et uvisst antall dager.

Og dagene går. Hver dag rundt klokka 12 sjekker hun båtens posisjon med sekstanten, for å se at kursen stemmer.

Reddet?

16 dager etter ulykken får hun sjokk da hun kikker utover horisonten.

«Jeg så en skylignende form ... massen formet seg til en granitt-farget flekk foran meg. Kunne det være Hawaii?», skriver hun i boken «Sorgtung himmel - en sann historie om kjærlighet, tap og overlevelse til havs».

Håpet stiger. Er hun reddet?

Neste dag forsvinner formen like brått som den dukket opp. Det er ingen øy foran henne. Hallusinasjonene hun har blitt fortalt om har kommet.

Etter 34 dager tror hun at hun ser et skip. To ganger ser hun et fly. Men også dette antar hun er hallusinasjoner.

Hører en stemme

Tami er i ferd med å gi opp håpet.

- Jeg var mentalt ferdig. Jeg trengte hjelp, sier hun til San Diego Union Tribune.

Hun finner en rifle, lader den og setter den mot munnen. Da hører hun plutselig en stemme. Stemmen sier at hun ikke skal gi opp, at hun må holde motet oppe og fortsette.

- Jeg tror det var min indre stemme, ganske enkelt. Folk prøver å overbevise meg om at det var Gud, men jeg vet ikke. Personlig tror jeg det var min indre ånd, sier hun til Chicago Tribune.

Hun lytter til stemmen og fortsetter.

Stemmen hjelper henne flere ganger. Noen ganger tilhører den Richard, noen ganger er det henne selv og noen ganger foreldrene.

- Jeg har bedt stemmen om å komme tilbake, men har aldri hørt fra den igjen, sier hun.

Redningen kommer

41 dager etter ulykken blir båten oppdaget av et japansk forskningsskip. Hun har navigert riktig og er i nærheten av Hilo Harbor på Hawaii.

Det er natt, og det er bare et korallrev mellom henne og fastlandet. Forskningsskipet tilkaller en redningsbåt som hjelper henne fram.

Endelig er hun reddet. Og denne gangen er det ingen hallusinasjon.

For siste gang hører hun den indre stemmen. Den forteller at de færreste ville overlevd de 41 dagene, at hun bør føle seg stolt og glad.

- Jeg vil alltid være hos deg, sier stemmen - før den forsvinner for godt.

Glemmer ham aldri

Det er nå 35 år siden katastrofen. I ettertid har Tami gitt ut en bok om sine opplevelser, og denne uken har filmen «Adrift» norsk premiere.

Tami er i dag gift og har to barn - og elsker fortsatt å seile. Men hun har aldri glemt Richard, som aldri ble funnet.

- Ansiktet hans har brent seg fast i hukommelsen, sier hun til San Diego Union Tribune.

Kilder: San Diego Union Tribune, Mirror.co.uk, Chicago Tribune, Travelfuntu.com, Daily Mail.