Gå til sidens hovedinnhold

Psykiater: Sophie Elises bruk av ADHD-medisin er ikke uvanlig

- Ritalin gjorde meg skjerpa, skriver bloggeren i sin nye bok «Forbilde».

(SIDE2): «Min favoritt ble Ritalin, altså ADHD-medisin, for det gjorde meg våken og skjerpa, og jeg fikk jobbet som en gal på dagen, og så kunne jeg dra ut på kvelden uten å være sliten. Noe som igjen førte til at jeg sov for lite, og måtte ha en ny pille eller to eller tre dagen etter».

Det skriver Sophie Elise Isachsen i sin nye bok, «Forbilde».

DET STORE INTERVJUET: Sophie Elises største frykt er å ikke bety noe

Selvbiografien handler om hvordan hun gikk fra å være en usikker og ensom jente hjemme i Harstad, til å bli en av Norges største bloggere, og også bli kåret til den mektigste kvinnen i Medie-Norge av Medier24. I boken skriver hun om ungdomstiden og episoder i livet som tidligere ikke er blitt omtalt på bloggen.

Noe av det som kommer fram er at 21-åringen begynte å ta Ritalin da hun stadig oftere reiste til Oslo, før hun flyttet til hovedstaden. Det røper hun i kapittelet kalt «Sex, prescription, drugs & tropical house». Pillene gjorde at hun orket å blogge og jobbe på dagtid, for deretter å være sosial med venner og feste på kvelden.

Bloggeren tar ikke slike medikamenter nå, episodene det er snakk om skjedde for flere år siden.

Les også sakene:

Jonas Gahr Støre (55) ber Sophie Elise (21) om råd

Sophie Elise tar et oppgjør med dem som kritiserer henne for å ha lagt på seg

Sophie Elise har anmeldt medlemmer av «Mannegruppa Ottar»

- Ikke uvanlig at unge tar Ritalin

Psykiater og Nettavisen-blogger, Fred Heggen, sier til Side2 at han har forstått det slik at det ikke er uvanlig at unge tar Ritalin, eller lignende, for å få energi i hverdagen eller takle en hektisk studietid.

- Ja, dette er ikke så uvanlig, men det er mer vanlig at unge bruker koffeinholdige drikker og lignende. Det tas vel fordi man ønsker å være skjerpet og konsentrert, sier han.

Ritalin er et legemiddel som brukes for behandling av «Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) hos barn og voksne. Preparater med metylfenidat markedsføres i Norge med blant annet produktnavnene Ritalin, Concerta og Equasym.

Heggen forklarer at Ritalin virker stimulerende på hjernen, og opplyser at det har en ganske lik effekt som amfetamin. Medisinen gir økt hjertefrekvens og stigende blodtrykk, og kroppen blir skjerpet. Man våkner, understreker psykiateren.

- Men det er viktig å nevne at rundt 25 prosent som tar Ritalin, da mot ADHD, ikke opplever noen effekt. Så er det også slik at effekten bare varer i to til fire timer, så skal man bruke det på for eksempel en eksamen så skal man ta det ganske ofte, sier han og legger til:

- Ritalin har også bivirkninger, som munntørrhet, hodepine, magesmerter og kvalme.

NSO: - Overrasket over omfanget

I en undersøkelse fra 2014, gjennomført av studentavisen Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO), oppga tre prosent av studentene at de har brukt reseptbelagte prestasjonsfremmende legemidler. Blant kjente legemidler er blant annet ADHD-medisiner som Ritalin og Concerta. I undersøkelsen deltok er utvalg på 1016 studenter i Norge.

- Jeg må si jeg er overasket over omfanget. Undesøkelsen vier at det er studenter som bruker prestasjonsfremmende midler, noe jeg vil tro skyldes at studentene føler et enormt press på å prestere. Det er bra studenter vil prestere, men en feil retning er å ty til dop for å gjøre det, sier leder Marianne Andenæs i NSO til Side2.

Hun tror tallene er like høye i 2016.

- Uten at jeg kan spå, men jeg redd tallene ligger på samme nivå. Da undersøkelsen kom i 2014, etterspurte vi en gjennomgang av akademisk doping i Norge, noe vi ikke har sett komme i ettertid. Det er behov for å se nærmere på prestasjonskultur blant studentene og årsakene bak tallene, sier hun.

Gikk utover nattesøvnen

Sophie Elise skriver i boken at hun kjøpte Ritalin fra venner i Oslo. Hun følte seg for første gang akseptert og sett, kommer det fram, og for å orke å henge med sine nye venner var en av løsningene Ritalin:

«Hva gjør man vel ikke for å imponere sine nye venner, spesielt når de skaffer deg adgang til utesteder, og han ene har en rik pappa og spanderer drinker på deg? Da gikk det på en måte opp i opp, det fikk så være at jeg blåste store summer på piller.

På dagtid gikk jeg rundt med store pupiller og verkende kjevemuskler. Når natta kom, fikset jeg meg opp og ble en annen, kom mer ut av skinnet mitt, turte å snakke med folk og følte meg bra».

Sophie Elise skriver videre om hvordan ADHD-medisinen gikk utover nattesøvnen hennes, og at hun etter kort tid valgte å slutte å ta tablettene. Hun har siden ikke tatt Ritalin.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)


Advarer mot Ritalin-bruk

Ritalin brukes som nevnt av personer med ADHD, og Heggen opplyser at det ikke er stor forskjell på om en med eller uten diagnosen tar tablettene.

- En som ikke har ADHD og inntar Ritalin, vil bli skjerpet og klare å konsentrere seg mer. En som har ADHD vil oppleve det samme, uroen forsvinner, vedkommende blir mindre impulsiv og får bedre konsentrasjon.

Heggen tror ikke det er vanskelig for unge å få tak i slike medisiner.

- Jeg har inntrykk av at det ikke er vanskelig å få tak i noen verdens ting i dag. Også er det mange som selger medisiner de får fra legen, enten om det er Paralgin forte eller Ritalin, eller lignende. Mange bestiller nok på nettet, sier han og påpeker:

- Helt til slutt ønsker jeg å advare mot Ritalin og lignende medisiner, hvis de ikke er forskrevet av lege for bruk mot for eksempel ADHD. Ritalin er en medisin som skal foreskrives av legen, fordi det kan være vanskelig å forutse hvordan man reagerer på dette medikamentet. Det bør derfor ikke kjøpes på gaten.

HTML EMBED
embedNAvideo("dIzPtSEBDcRna6ZAwmkq3w", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("AykAv7CWjz72W9TgjwYh5A", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("aSeRWJnmpMpItr8nB5BgWg", false)

Kommentarer til denne saken