(SIDE2): Det viser Side2s spørreundersøkelse over lesernes alkoholvaner.

Av de 515 personene som har svart på våre spørsmål, viser det seg at hele 43 prosent drakk alkohol for første gang da de var under 15 år.

Les saken: Debuterer som 14-åringer

Så ofte drikker vi
Flesteparten i vår undersøkelse, det vil si 45 prosent, drikker alkohol en til to ganger i uka. 15 prosent svarer at de nyter alkohol to til fire ganger i uka, og en liten andel, 4 prosent drikker mellom fire til seks ganger i uka. Samtidig svarer 26, 5 prosent at de kun drikker en til to ganger i måneden.

Vi tar oss som regel et glass når vi er klar for en skikkelig fest, eller ønsker å være sosial med venner. Til sammenligning er det en liten andel som svarer at de nyter alkohol alene eller sammen med familien.

På lesernes alkoholtopp er det øl-en som er vinneren. 56 prosent sier at de foretrekker å drikke øl, deretter er vin favoritten, etterfulgt av sprit og rusbrus.

Liker fylla
Det viser seg at når vi først drikke så er alkoholinntaket høyt. 68, 5 prosent av leserne hevder de som regel alltid drikker seg veldig fulle, eller ganske brisne. Nærmere 29 prosent pleier å drikke alkohol til de er litt brisne, og en liten andel drikker kun til de så vidt merker alkoholrusen. En liten del, kun 3 prosent svarer «jeg drikker alltid til jeg får blackout».

Samtidig vil vi ikke innrømme at vi er den som drikker mest. På spørsmålet: «Er du den som ofte blir mest full?», svarer 64 prosent at det varierer. 32 prosent mener: «Nei, de andre jeg drikker alkohol sammen med blir alltid mer beruset», og 4 prosent opplyser: «Ja, jeg blir alltid fullest».

Mer liberale
Tirsdag meldte Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) at nordmenns oppfatning av alkoholkonsum har forandret seg betydelig, og også tanker om hva som karakteriseres som «alkoholmisbruk». Vi er generelt blitt mer liberale og tolerante.

Les hele saken: Unge synes fylla er ok

Side2s undersøkelse: Det er 515 lesere som har svart på våre ulike spørsmål om alkoholvaner. Blant disse er 49 prosent menn, og 51 prosent kvinner. De deltakende er i hovedsak i alderen 15-30 år.

Følg med på våre helsesider her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her