De fleste drømmer om å komme seg gjennom studietiden uten å gå personlig konkurs, og da er det fint å få noen tips til hvordan du kan klare deg best mulig økonomisk de årene man går på skole og lever på et slunkent studielån.

Studietiden er preget av flere ting - noe av det er så enkel og billig mat som overhodet mulig. Spiser du makaroni, ketchup og krydder til alle måltider? Kanskje du selv har hatt en omgang med kun knekkebrød over en lengre periode? Selv om man nødvendigvis ikke har så god råd gjennom studietiden, betyr det ikke at man skal spise dårlig mat.

Vi har derfor spurt matbloggeren Siri Fossing om fem gode sparetips som er lurt å ha i bakhodet til neste matinnkjøp:

1. Planlegging

Planlegg innkjøpene dine. Se hva du har i skapet (og eventuelt fryseren) og lag en ukemeny basert på å bruke opp noe av det du har.

2. Bli glad i å woke

Bli glad i å woke. Kjøp gjerne grønnsaker i innvandrerforretninger, noen spennende sauser - og wok i vei.

3. Gjør matinnkjøp på formiddagen

Mandag formiddag er en fin tid å handle på hvis du har mulighet. Da rydder butikkene i hyllene etter helgen, og du kan finne mange varer til nedsatt pris.

4. Grønnsaker i løsvekt

Kjøp alltid grønnsaker i løsvekt hvis du har mulighet til det. Det er stort sett mye billigere enn de som er ferdig emballert.

5. Bruk hodet når du handler

Ikke handle når du er sulten . Da er det fort gjort å gå på en smell.

Her litt god (og billig) middagsinspo fra Siri:

Pasta med skinke og sjampinjong

Dette trenger du: 200 gram kort pasta - 1/2 boks hakket tomat (200 ml) - 1/2 pk kokt skinke - 3-4 sjampinjonger - 2 ss smør - salt og pepper - en neve revet gulost.

Slik gjør du: Kok pasta etter anvisning på pakken. Kutt skinke og sopp i smått, og surr i en blanding av litt matolje og smør i stekepanna på middels varme til soppen begynner å bli brun. Ha i en halv boks hakket tomat, og la surre litt. Salte og pepre litt. Sett til side en kaffekopp av pastavannet. Bland ferdigkokt pasta med revet ost og smør. Spe på med litt av pastavannet hvis det blir litt tørt. Bare litt og litt vann, du trenger ikke bruke alt. Når pastaen er saftigog myk kan du bland inn skinke- og soppblandingen og servere.

Siri Fossing: 5 middager for en 200-lapp

Omelett med bacon og grønnsaker

Dette trenger du: 5 egg - 8 ss vann - 1 ts salt - 1 ts pepper - resten av vårløken, paprikaen, soppen og baconet. Ost hvis du har.

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Stek bacon og sopp i stekepanna. Salte og pepre soppen. Kutt grønnsakene i smått. Visp egg sammen med vann og salt til det skummer. Bland i grønnsakene og baconet og ha i en ildfast form. Topp med litt ost hvis du har. Stek i ca 15-20 minutter eller til eggeblandingen er stivnet. Server gjerne med revne gulrøtter med litt sitron skviset over (Har du et eple er det godt med et revet eple i blandingen også.)

Pitapizza

Dette trenger du: Pitabrød - hakket tomat - skinke - sjampinjong - ost.

Slik gjør du: Kjør hakket tomat i stavmikser til en jevnere saus, eller bruk den som den er. Du kan godt ha i litt kajennepepper, salt og sukker hvis du vil. Ha på fyll og stek til osten er slik du vil ha den. Du kan også bruke andre rester du har, som f.eks. paprike, vårløk, tomater, kjøttrester, kjøttpålegg, mais osv. Det er også godt med creme fraiche i istedet for tomatsaus.

Siri Fossing: Rimelig ukemeny for en person 200,-