Gå til sidens hovedinnhold

Briljant fysiker – troskyldig fjols

Professor Paul Frampton er kanskje en smarting når det handler om partikkelfysikkforskning. Men like tjukk i hue som oss andre når det handler om kvinnfolk.

De utenlandske fangene er samlet i én stor celle i Devotofengselet i Buenos Aires. Rundt 80 i alt. Det er ikke så mange rakettforskere der. Bare én, faktisk.

Paul Frampton (68) regnes som en av verdens fremste autoriteter innen partikkelfysikk og astronomi.

Han har høstet stor ære og berømmelse for sine sikkert uhyre kompliserte teorier rundt svarte hull og big bang og sånt.

Men nå har mannen med den tilsynelatende geniale hjernen sittet 300 dager i fengsel i Argentina – anklaget for narkotikasmugling.

Bare fordi en vakker kvinne han hadde drømt om, men aldri sett, ba ham om å ta en «tom» koffert hun hadde «glemt» med på flyreisen.

Bare fordi partikkelfysikeren tenkte med det lille hodet.

Les også:

Bakken var i veien

"Skyggen" som styrer Cosa Nostra

Mannlige drifter

November 2011. Paul Frampton er 68 år og ensom. Det er vel og bra å klekke ut løsninger på vanskelige partikkelfysiske problemer, men ikke hele tiden. Han mangler noe i livet sitt.

Han har vært skilt i tre år. Han vil føle forelskelsen strømme gjennom kroppen igjen! Han vil kjenne blodet bruse! Han er med andre ord kåt.

Professor Frampton sjekker inn på ett av mange datingnettsteder. Dette heter mate1.com. Professoren setter lista høyt. Han stanser opp ved profilen til en tsjekkiskfødt fotomodell. Hun heter Denise Milani. Miss Bikini 2007.

Store pupper. Smal midje. – Jeg falt pladask, sier Paul Frampton.

Han sender en henvendelse. Han får svar. Snart er chatten i gang. Hun skriver at hun er trøtt av modellyrket. Hun skriver at hun trenger en eldre mann. Hun kaller Frampton en distingvert professor.

Frampton oppfatter det som om den nesten 40 år yngre kvinnen liker ham svært godt.

Det ringer ingen bjeller.

Kofferthjelp

Etter 11 ukers med kjærlighetserklæringer og familieplanlegging over nettet, kommer modellen med en oppfordring.

– Kom til Bolivia! Der var hun i full gang med et fotooppdrag, kunne hun fortelle. Professor Hampton bestemmer seg for å ta en ferie fra universitetet i Nord-Carolina, der han foreleser.

– Jeg betaler billettene, skriver Denise.

– Jeg syntes ikke det var rart. Jeg gikk ut fra at hun var en godt betalt modell. Jeg trodde hun var rik, sier Frampton.

Han flyr via Toronto i Canada. Der må han vente i to dager. Flyselskapet har avslørt at billettene han skal hente, er betalt med et falskt kredittkort.

Frampton får kontakt med en mann som utgir seg for å være hennes agent. Han ordner opp i billettrotet. Professoren flyr først til Santiago i Chile. Så videre til La Paz i Bolivia.

Kanskje ventet han at Denise skulle vente på ham. Smile, og kaste seg rundt halsen hans. Men det er ingen Denise å se. Bare denne agenten hennes.

Han forteller at modellen ikke lenger er i La Paz. Fotoshooten er avbrutt. Hun måtte av gårde i all hast. Til Brussel.

– Men hun vil fortsatt møte deg, forsikrer agenten. Han lover å ordne fly så han kan reise etter. Det tar sin tid. Frampton blir i La Paz i 10 dager. En dag stikker agenten innom hotellet hans.

– Denise glemte igjen kofferten sin da hun dro. Kan du ta den med? spør han.

Frampton får kofferten. Den er tom. Han putter sitt eget skittentøy i den. En helt ordinær svart koffert. Ingen dyr designsak. Han synes det er litt snodig.

– Den betyr vel noe spesielt for henne, tenker han.

Det ringer fortsatt ingen bjeller.

Kokainprofessoren

Reisen videre skal gå via Buenos Aires i Argentina. På flyplassen der venter Frampton i halvannet døgn på billetten til Brussel.

Til slutt går han lei.

Han ringer en forskervenn og forteller hele historien. Han nevner også kofferten. Fleiper til og med om at det er slik folk er blitt lurt før.

– Glem henne! Kom hjem nå. Jeg skal sende deg en billett, sier vennen.

Professoren sjekker inn bagasjen og gjør seg klar til å gå om bord. Da hører han sitt eget navn bli kalt opp over høyttaleranlegget. Han får spørsmål om kofferten. Den har vakt mistanke under en rutinemessig skanning.

Politiet er til stede. De forteller at de har funnet to kilo kokain under en falsk bunn.

Som et barn

Fysikkprofessor Paul Frampton ble arrestert som narkotikakurer 23. januar i år. Ikke engang da ringte det noen bjeller. Ikke engang da skjønte han at det aldri har eksistert noen chattevenninne som vil bli mor til hans barn.

– Nei, jeg tenkte ikke på id-svindel i det hele tatt. Vi chattet i 11 uker. Det virket som om jeg snakket med en kvinne. Hun var veldig hyggelig og overbevisende. Jeg ser temmelig dum ut i dag, sier Paul Frampton.

– Hvis det ikke hadde vært så tragisk, hadde det vært en flott farse. Har dere sett bildene av henne? Det er en katastrofe. Den delen av hjernen hans som brukes til arbeidet, er genial. Ellers er han som et barn. En briljant fysiker, men for øvrig et troskyldig fjols, sier hans ekskone Anne- Marie.

Hun er bekymret for den aldrende mannens helse. En rekke fremtredende vitenskapsmenn, deriblant to nobelprisvinnere, har underskrevet en petisjon til Argentinas president Cristina Kirchner.

De sammenligner Frampton med Don Quijote, som «hadde lignende vansker med å skille fantasi og virkelighet.»

– Alle her tror han er uskyldig. Han er et offer, manipulert av kriminelle, sier Mark Williams, en kollega fra universitetet i Nord-Carolina.

Frampton forsøker å holde motet oppe. Han gir veiledning til elevene sine på telefon. Han lærer seg spansk. Han har internett-tilgang og gleder seg over gjennombruddet med oppdagelsen av Higgs boson-partikkelet, selvsagt.

De andre innsatte i fengselet behandlet ham med respekt. Spesielt etter at historien hans kom på tv. Da kom det bilder av både Frampton og modellen på skjermen.

– Bravo! ropte de andre. De er kanskje ikke så bevandret i partikkelfysikk.

Men store pupper og en smal midje forstår de seg på, de også.

Etter to avslag fikk Frampton innvilget sin søknad om overflytting til husarrest i oktober, etter ni måneder i fengsel.

Han bor nå i leiligheten til sin tidligere studiekamerat fra Oxford, Richard, som er en forretningsmann i Buenos Aires.

19. november falt dommen; Paul Frampton blir funnet skyldig i medvirkning til narkosmugling. Dommen lød på 4 år og 8 måneder. Han må sone halvparten.

Det betyr at han er en fri mann i utgangen av mai 2014 - og mest sannsynlig fortsatt singel.

Modellen: – jeg ble skrekkslagen

– Jeg har sympati for mannen, selv om han virker noe naiv, sier modellen Denise Milani.

Hun forteller at hun ble skrekkslagen da hun plutselig fikk høre historien om Paul Frampton, mens hun var på besøk hjemme hos familien i Tsjekkia.

Milani bor i Los Angeles med mann og barn, og er ikke mistenkt for å ha noe med saken å gjøre.

Svindlerne laget bare en falsk profil. Trolig satt Frampton og chattet med en luguber kriminell.

– Jeg føler meg sårbar og synes det er ubehagelig at navnet mitt blir dratt inn i en narkotikasak, sier Milani.

Les også:

Vant poker-VM og 51 millioner

De 10 mest populære damene i 2011

Hitlers norske nazireportere

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden