Gå til sidens hovedinnhold

Britisk historiker: - Som alle andre er jeg bekymret for det som skjer nå

Historikeren Ian Kershaw er bekymret over utviklingen i Europa, men mener ikke kontinentet er i ferd med å falle ned i en avgrunn av hat og nasjonalisme slik kontinentet gjorde i 1930-årene

Til tross for økende populisme og oppslutning om høyreekstreme partier i en rekke vestlige land, mener den kjente britiske historikeren at det er feilslått å trekke paralleller mellom vår egen tid og tiden forut for annen verdenskrig.

Takket være Tyskland er Europa langt mer motstandsdyktig mot å bli «trukket ned i barbariet» nok en gang, ifølge Kershaw.

– Brexit, veksten i den ytterliggående høyresiden, fremmedfrykt og rasisme er mildt sagt svært bekymringsfullt, og gjør at man naturligvis tenker tilbake på førkrigsårene.

– Men jeg tror ikke vi er i ferd med å vende tilbake til de mørke 1930-årene fordi det er store forskjeller så vel som overfladiske likheter, sier Kershaw.

LES også: EU-kommisjonen anbefaler forlenget grensekontroll
OG her: Norge skiller seg klart ut i Europa på innvandring

– Tysk fyrtårn

Han understreker at dagens Tyskland er et «rikt og stabilt fyrtårn for sosialdemokratiske verdier», og ikke et «økonomisk vrak» på jakt etter hevn etter Versailles-avtalen.

– For det andre har vi nå et kontinent med demokratier, selv om enkelte deler er skjøre når man ser på Ungarn og Polen, sier Kershaw, som minner om at demokratiet var langt mer omdiskutert for 80-90 år siden, samtidig som en rekke europeiske land hadde autoritære styresett.

– Europa har også opplevd et større skifte fra militaristiske til sivile samfunn. Bare se på balansen mellom utgiftene til militæret og sosiale utgifter, sier han.

LES mer: Hollande lover å stenge migrantleir i Paris

Ros til EU

Kershaw mener også at EU fortjener ros for å opprettholde freden, ved å insistere på at konflikter skal løses med samarbeid og forhandlinger og ikke trusler og maktbruk.

Kershaw anses av mange som verdens ledende ekspert på Adolf Hitler etter å ha skrevet en stor biografi i to bind om den nazistiske lederen. Nå er han ute med en ny historiebok «Til Helvetet og tilbake», som omhandler tiden fra første verdenskrig til den kalde krigen.

Selv om han mener Europa er svært annerledes i dag enn i 1930-årene, er han klar på at demokratiet er under press.

– Det var på mange måter opprørende å skrive denne boka. Som alle andre er jeg bekymret for det som skjer nå, sier den britiske professoren.

Se Brexit-general Nigel Farange taler til EU-parlamentet etter Brexit:

Les også

Hollande lover å stenge migrantleir i Paris

Les også

NOAS: – Pinlig flyktningsak for Norge

Les også

Norge lovet å ta imot flyktninger - ingen har kommet

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken