Gå til sidens hovedinnhold

De pinligste Oscar-talene

Tom Hanks avslørte lærerens legning og Gwyneth Paltrow bare gråt. Her er noen av de aller pinligste Oscar-talene.

(SIDE2:) Mange drømmer om å vinne en Oscar. Og det er ikke få som har stått foran speilet og øvd seg på takketalen de skal holde når de vinner den gjeve prisen.

Mer fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå

Men ikke alle vinnere har forberedt seg like godt. Her er noen av Oscar-takketalene som får filminteresserte til å rødme.

- Dere liker meg!
Sally Field vant Oscar i 1985 for hovedrollen i «Places in the Heart». Hennes tale har gjentatte ganger blitt parodiert - og ikke uten grunn:

- Jeg har ikke hatt en tradisjonell karriere, og jeg har ønsket mer enn noe annet å få deres respekt. Første gangen følte jeg det ikke, men denne gangen føler jeg det, og jeg kan ikke se bort fra faktumet at dere liker meg, akkurat nå, dere liker meg!

Gwyneth Paltrow, som fikk Oscar for rollen i «Shakespeare in Love» i 1999, hadde heller ingen perfekt takketale. Talen hennes huskes best for alt hun ikke rakk å si fordi hun gråt så fælt.

Laaang tale
Halle Berrys takketale da hun vant for «Monster’s Ball» i 2002 var ikke mye bedre. MSN har kåret hennes tale til tidenes dårligste. Også hun lot tårene renne i strie strømmer:

- Åh, herregud. Herregud. Unnskyld. Dette øyeblikket er så mye større enn meg. Dette øyeblikket er for Dorothy Dandridge, Lena Horne, Diahann Carroll. Det er for kvinnene som er med meg, Jada Pinkett, Angela Bassett, Vivica Fox. Og det er for alle navnløse, ansiktsløse fargede kvinner som nå har en sjanse fordi døren i kveld har blitt åpnet.

Berry fortsatte talen enda en stund til, men det er likevel ingenting i forhold til Greer Garson som ble beste skuespiller for «Mrs. Miniver» i 1943.

- Jeg er så godt som uforberedt, sa hun til publikums store glede.

Det var på slutten av showet, og folk begynte å bli klare for å gå. Men Garson hadde ikke tenkt å være kjapp. Hun ble stående i syv minutter, noe som gjør det til en av tidenes lengste Oscar-taler.

Da er det bedre å gjøre som Clark Gable da han vant for «It Happened One Night» i 1935. Han sa rett og slett bare «Takk».

Se video av Halle Berrys takketale her.(Ekstern link)

Ikke beskjedne
Mange prisvinnere prøver å virke beskjedne ved å si at de ikke har forberedt noen tale, fordi de ikke trodde de skulle vinne. Ron Howard var ærligere enn som så da han vant Oscar for beste film og beste regi for «A Beautiful Mind» i 2002:

- Jeg er ikke en god nok skuespiller lenger til å kunne stå her oppe og få dere til å tro at jeg ikke har sett for meg dette øyeblikket i hodet gjennom årene og spilt det av flere tusen ganger.

Det er fint å være stolt og glad over Oscar. Men du trenger ikke overdrive. Ikke alle syntes det var like morsomt da James Cameron vant Oscar for beste regi for «Titanic» i 1998 og kopierte en av filmens mest kjente replikker:

- I`m the king of the world! Woo-hoo!

Ute av skapet?
Da Tom Hanks vant Oscar for rollen i «Philadelphia» i 1994, takket han sin dramalærer og en av hans klassekamerater:

- Jeg nevner deres navn fordi de er to av de flotteste homofile amerikanerne.

Problemet var at dramalæreren ikke hadde fortalt familien og vennene om at han var homofil. Noen år senere ble det laget en film basert på hendelsen, kalt «In and Out».

Buet av scenen
Oscar-vinnerne bringes opp på scenen for å takke for prisen. Derfor er det ikke populært når vinnere benytter anledningen til å snakke politikk. Spesielt upopulær ble Vanessa Redgrave da hun vant for «Julia» i 1978:

- Jeg synes dere bør være veldig stolte over at i løpet av de siste få ukene har dere stått ubøyelig og dere har latt være å bli skremt av truslene fra en liten gruppe med sionistiske bøller hvis oppførsel er en fornærmelse overfor jøder over hele verden.

Grunnen til sinnet hennes, var at hun i en dokumentar erklærte at hun støttet palestinerne og danset med en AK-47-rifle. En militant jødisk gruppe beskyldte henne derfor for å være antisemitist.

Talen førte til høylytt buing fra salen, og da Paddy Chayefsky skulle dele ut en ny pris, sa han følgende, til stor applaus:

- Jeg vil gjerne foreslå for fru Redgrave at når hun vinner en Academy Award, er det ikke et avgjørende øyeblikk i historien, krever ikke en erklæring og et enkelt «Takk» ville vært tilstrekkelig.

Kilder: MSN, MyVillage, Super70, IMDb

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre