Gå til sidens hovedinnhold

- Hadde jeg gjort det, ville Jeremy Clarkson slått meg helseløs

Eksklusivt intervju

Side3 har pratet med «Top Gear»-programlederen om hans dummeste stunt, hans nye program og det å lure Jeremy Clarkson.

Du kjenner han best som en av programlederne for det populære bilprogrammet «Top Gear», men sannheten er at Richard Hammond har mange andre strenger å spille på enn bil.

Den populære briten er nemlig tilbake på skjermen med et nytt vitenskapsprogram på National Geographic Channel. Programmet «Dum, dummere, derfor» blander to av Hammonds favoritthobbyer skal vi tro han selv - nemlig vitenskap og Youtube.

Konseptet til programmet er såre enkelt: Hammond viser frem klipp av folk som mislykkes totalt i utførelsen av diverse stunt, før han ved hjelp av vitenskap forklarer hvorfor det gikk skeis.

Med andre ord er det en rekke morsomme, pinlige og meget smertefulle klipp publikum får se i løpet av programmets tretti minutter. Det er ikke bare én gang man kryper sammen i en ball eller rister på hodet av idiotien man er vitne til på skjermen.

- Programmet vil få deg til å knipe øynene hardt sammen i håp om å unngå å måtte se hva disse menneskene gjør eller prøver på, sier Hammond lattermildt på telefon fra London.

HTML EMBED

- Mange av videoene viser mennesker som forsøker på ting som er dømt til å mislykkes før de en gang prøver. Tror du mennesker noen gang vil stoppe å gjøre dumme ting?

- Nei, aldri. I min erfaring så er det alltid noen idioter som konstant forsøker å dytte grenser og prøve nye, idiotiske ting. Disse idiotene vil igjen inspirere andre idioter.

- Så du frykter ikke at «Dum, dummere, derfor» vil gå tom for videoklipp etter første sesong?

- Haha. Nei, absolutt ikke. Det er en utømmelig kilde. Spesielt etter Youtube og andre videotjenester på internett har gjort det så enkelt å dele sine tabber. Så vi frykter ikke å gå tom med det første - heldigvis, sier programlederen, før han bryter ut i latter.

- Det dummeste jeg har gjort

Når man er programleder for et TV-program der konseptet å vise frem menneskers dumskap blir det naturlig å høre hva Hammonds egen, verste tabbe er.

- Hehe. Det er så mange, men om vi prater om ting som var dømt til å mislyktes, så husker jeg spesielt en episode veldig godt. For noen år siden lagde jeg programmet «Engineering Conncetions» for National Geographic Channel, der vi utforsket hvordan dagens ingeniører benytter seg av historien og naturen for å utviklet ny teknologi. Av en eller annen grunn kom vi frem til at det ville være spennende å se om vi klarte å henge en bil med vekt på cirka to tonn på en tynn krok. Vår vitenskapsmann mente at det ikke vil være noe problem. Før vi skulle filme innslaget, som faktisk ble gjort i min egen hage, gjorde vi et prøveforsøk. Plutselig løsnet bilen, og kroken kom i full fart i mot oss. Den traff vitenskapsmannen og slo hull i hodet hans, så blodet sprutet. Han ble fraktet til sykehuset i full fart. Alt gikk heldigvis bra, men på sykehuset fikk vi et nytt sjokk. Vi hadde nemlig hatt en del skader på folk under innspilling, så sykehuset hadde bare opprettet en egen «Richard Hammond skadeavdeling». Vi tok hintet og roet oss ned, humrer Hammond.

- Flere av klippene dere bruker er ofte uskyldige forsøk som ender i skader. Har det noen av tingene dere viser som du har prøvd selv?

- Ja, absolutt. Dette å hoppe med sykkel på selvlagd hopp har vi vel alle prøvd da vi var barn? Jeg hadde noen slike forsøk som ung. Mange som endte med fall, kan jeg smertefullt huske.

- Du var jo selv i en ulykke som nesten kostet deg livet. Får noen av klippene du ser i «Dum, dummere, derfor» deg til å tenke på ulykken?

- Nei, ikke egentlig. Den ulykken skjedde jo egentlig under kontrollerte forhold der ting gikk galt. Her går bare ting galt, men med mer humor enn hva jeg opplevd, sier briten med galgenhumor.

HTML EMBED

- Hadde jeg gjort det, ville Jeremy slått meg helseløs

Til tross for at Hammond arbeider med en rekke TV-programmer, er det umulig å komme unna litt «Top Gear»-snakk når man har fått en eksklusiv prat med en i trekløveret.

Bilprogrammet blir ofte omtalt som verdens mest populære TV-program, og programmet er like populært blant kvinner som hos menn.

Sesong 21 hadde premiere i Storbritannia i februar og Hammond er full av lovord om den nye sesongen.

- Jeg har ikke fått sett noen av de endelige episodene, men det lille jeg har sett ser fantastisk ut. Klipperne og produsentene har virkelig lagt lista høyt i år, spesielt rent filmatisk. Det er noen nydelige bilder der. I tillegg har vi noen veldig gode «Top Gear-oppdrag på gang, som jeg tror mange vil sette pris på. Det er en veldig ambisiøs sesong.

- Dere har jo holdt på i mange år. Er det et evig press å måtte overgå forrige sesong?

- Både og. Vi setter oss aldri ned og sier «i år skal vi toppe oss selv». Jeg tror at det skjer en naturlig utvikling. Man vil jo alltid prøve å gjøre sesongen bedre enn den som var året før. Det er en klisjé, men sesong 21 er den beste sesongen vi har laget, mener Hammond.

- Så du blir aldri lei av å lage bilprogram?

- Nei, for det er alltids noe nytt å prøve. Spesielt med dagens utvikling og teknologi i bilindustrien er det veldig spennende tider. Blant annet har vi testet BMWs nye elbil, BMW i3, samt Porches hybridbil 918. Det er veldig gøy, sier bilelskeren entusiastisk.

HTML EMBED

Til tross for å holdt sammen og laget TV-programmet i over ti år sammen, er det fortsatt noen ting Hammond ikke tør å utsette de andre gutta for.

- Nå som du har et TV-program dedikert til dumme tabber mennesker gjør, er det ikke mulig å få James May eller Jeremy Clarkson til å prøve et triks, filme det og legge ut på Youtube?

- Haha. Det frister veldig, men om jeg gjør det vil jeg neppe få komme tilbake. Dessuten hadde Jeremy slått meg helseløs, avslutter Richard Hammond lattermildt.

Se Richard Hammonds nye program «Dum, dummere, derfor!» søndager klokken 21.00 på National Geographic Channel.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos Milrab og Fjellsport