Gå til sidens hovedinnhold

FBI-rapport hevder Adolf Hitler og Eva Braun overlevde Førerbunkeren

Teori

Skal ha rømt med andre nazister.

Historien forteller oss at Adolf Hitler tok sitt eget liv sammen med kjæresten Eva Braun i førerbunker i Berlin 30. april 1945.

Men stemmer det?

Rømte til Argentina

Danske BT skriver at i en nylig offentliggjort rapport skrevet av FBI 21. september 1945, hevder en kilde at nazilederen aldri døde i Berlin, men rømte til Argentina.

Ifølge kilden tok Hitler og kjæresten Eva Braun seg til Sør-Amerika ved hjelp av en ubåt. Sammen med dem var det også 50 andre tyskere som søkte tilflukt i det nazi-vennlige landet.

Rapporten skal være skrevet basert på øyenvitner som angivelig så Hitler og Braun natten de ankom Argentina. Et vitne forteller blant annet hvordan han hjalp diktatoren og kjæresten å reise til Andesfjellene sør i landet. Sammen med de andre rømlingene skal de ha tatt seg dit på hesteryggen.

- I mørket ankom gruppen til ranchen hvor Hitler og hans følge fortsatt gjemmer seg, står det i rapporten.

Tatt på alvor

Øyenvitnet skal også ha pekt ut det eksakte huset hvor Hitler og Braun oppholdt seg. Ifølge vitnet selv fikk han 15.000 dollar for å hjelpe de tyske rømlingene. Den videre planen var at de 50 personene skulle spres til flere argentinske byer hvor de skulle flytte inn med tyske familier.

Rapporten skal ha blitt tatt på alvor av FBI og ha blitt sendt over til det amerikanske forsvarsdepartementet. Til tross for de mange konkrete opplysningene, ble påstandene aldri verifisert.

- På grunn av mangel på tilstrekkelig informasjon, er det umulig å fortsette innsatsen for å lokalisere Hitler, siterer den britiske avisen Sunday Express FBI-rapporten på.

Nytt liv

Påstanden om at Hitler overlevde Førerbunkeren er ikke ny. Flere filmer og bøker har hevdet at Hitler klarte å rømme Tyskland etter de allierte styrkene rykket inn.

I 2011 ga de to britiske journalistene Gerrard Williams og Simon Dunstan ut en bok som hevdet at nazilederen hadde lyktes i å rømme til Argentina. Her skal Hitler ha levd livets glade dager fram til sin død i 1962. Han skal blant annet ha fått to døtre.

De to forfatterne mente at både FBI, Josef Stalin og store deler av USAs regjering var klar over at Hitler var i live.

- Stalin, Eisenhower og Hoover i FBI. Alle visste de at det ikke var noen bevis for at Hitler døde i bunkeren, fortalte forfatteren Williams den gangen.

Ikke alene

Om Hitler skal ha klart å komme seg til Latin-Amerika, ville han ikke ha vært den eneste nazisten som søkte ly i Argentina. Både den tidligere SS-offiseren Albert Eichmann og den fryktede legen Joseph Mengele levde flere år i Buenos Aires under falskt navn.

Eichmann ble kidnappet av Mossad-agenter og stilt for retten i Israel i 1960, mens Mengele mest sannsynlig forsvant til Paraguay og senere Brasil, hvor eksperter tror han døde i en drukningsulykke på 1980-tallet.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken