Gå til sidens hovedinnhold

Kjøttspising verre enn bilkjøring

Ny forskning viser at kjøttspisingen vår har større innvirkning på klimaet enn bilkjøring.

Vi spiser stadig mer kjøtt, og innen år 2050 vil kjøttkonsumet vårt være doblet. Det kan få alvorlige konsekvenser for både klima, matpriser og helse.

- Dagens forhold mellom energi, mat og helse er svært komplekst, og krever politiske reformer på høyt plan, konkluderer en gruppe engelske, australske og chilenske helseforskere i en forskningsartikkel publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, ifølge Vårt Land.

Helseforskerne mener FNs matvareorganisasjon (FAO) har lagt for liten vekt på jordbrukssektorens bidrag til klimaendringene. Først i 2003 tok FAO tak i problemet, og i dag anslår organisasjonen at kjøttproduksjonen i verden vil dobles fra 229 millioner tonn ved årtusenskiftet, til 465 millioner tonn i 2050.

Jordbruksaktivitet står for en femtedel av drivhusgassutslippene i verden. Kjøttproduksjon skrur opp prosentandelen, som er den samme utslippsandel som industriens, og høyere enn transportsektoren. Dette betyr at landbruket bidrar mer enn fly og biler til sammen til den globale oppvarmingen.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken