Gå til sidens hovedinnhold

Ofotbanen ødelagt av 75 år gammel granat

Granaten ødela kjøreledningen da forsvarspersonell uskadeliggjorde den.

Narvik (NTB-Monica Hägglund Langen): En granat fra andre verdenskrig ble funnet ved Ofotbanen ved Narvik.

Forsvaret har sprengt granaten, men eksplosjonen medførte store skader på kjøreledningen. Banen forblir dermed stengt til lørdag morgen, opplyser Jernbaneverket.

– Vi har ikke oversikt over hvor store skadene er, og er på vei til stedet, sier pressevakt Kjell Bakken til NTB fredag kveld.

Granaten, som kan ha inneholdt opp mot 80 kilo TNT, lå sju meter fra sporet. Et stort område rundt funnstedet ble sperret av.

– Det må ha vært en kraftig eksplosjon, sier Bakken.

Togstrekningen er stengt mellom Narvik og Straumsnes.

Buss for tog

Eksperter fra Forsvarets bombegruppe ble tilkalt for å undersøke funnet, som ble gjort i forbindelse med gravearbeider på strekningen. Bombegruppa ble fløyet til Bardufoss i Troms og deretter med helikopter til funnstedet fredag kveld.

Det svenske jernbaneselskapet SJ satte opp buss for ettermiddagstoget til Luleå, og nattoget til Stockholm ble også innstilt. Jernbaneverket oppfordrer reisende til å finne mer informasjon på SJs nettsider.

Andre verdenskrig

Det foregikk harde kamper i det aktuelle området under andre verdenskrig, og man regner derfor med at det dreier seg om eksplosiver fra denne perioden.

Banesjef Knut Karlsen i Jernbaneverket sier til lokalavisen Fremover at gjenstanden som ble funnet lignet en granat, og at de med 99 prosents sannsynlighet kan fastslå at den stammet fra krigens dager.

Ofotbanen går fra Narvik og inn i Sverige. Det er for det meste godstrafikk og malmtransport fra svenske gruver i Kiruna-området på strekningen, men også daglige passasjertog til Luleå og Stockholm. (©NTB)

Kommentarer til denne saken