Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig flere gjemmer seg på Facebook

De overraskende tallene viser at Facebook-brukere blir mer selektive om hvem de gir tilgang til deres cyber liv.
De overraskende tallene viser at Facebook-brukere blir mer selektive om hvem de gir tilgang til deres cyber liv. Foto: Justin Sullivan (Getty Images)
Sist oppdatert:
- Ved å lage lukkede rom kan man likevel poste de verste bildene fra festen, sier ekspert.

Ett økende antall Facebook-brukere sletter nå venner viser en fersk undersøkelse. To tredeler av dem som bruker det sosiale nettverket sier de har «unfriended» noen de ikke ønsker å være venn med lenger, melder den britiske avisen Dailymail.

Hele 44 prosent sletter også kommentarer fra andre mennesker på deres profilside og 37 prosent fjerner tags av seg selv fra bilder og i kommentarer.

De overraskende tallene viser at Facebook-brukere blir mer selektive om hvem de gir tilgang til deres cyber liv.

Mange lar sine sjefer, arbeidskolleger og foreldre bli «venner» ofte med pinlige konsekvenser, ifølge undersøkelsen.

Følg NA24 Propaganda på Facebook

Venner fases ut
- Facebook bruker noe som de kaller «Edge Rank». Det gjør at du ser mer av hva de du omgår mest med en de du ikke har så mye kontakt med. Det har dermed ikke noe å si hvor mange venner du har. For de vil sakte, men sikkert ikke lenger vises for deg, sier Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver digitale medier i Carat Norge til NA24 Propaganda.

- I fjor på denne her tiden, og året før har nordmenn i snitt flere venner i november i 2011 en i året før, opplyser han.

Rapporten fra den amerikanske forskningsorganisasjonen Pew viser at:

  • 11 prosent av Facebook-brukerne har postet noe de angrer på, men hos menn er sjansen dobbelt så stor som hos kvinner.
  • Unge voksne under 29 er de som mest sannsynlig begår en tabbe med statuser og bilder, men bare 29 prosent innrømmer en slik tabbe.
  • Undersøkelsen viste også at mer enn halvparten av alle brukere Pew spurte sørget for at deres profil var satt til de høyeste sikkerhetsinnstillingene.

- Brukere av sosiale nettverk blir stadig mer aktive i sin beskjæring og administrering av kontoene sine, sier Mary Madden, seniorforsker spesialist ved Pew. Hun har skrevet deler av rapporten.

I fjor kom det fram at mer enn 100.000 brukere i Storbritannia deaktiverte sin Facebook-konto etter å utvikle «Facebook tretthet» og bekymringer rundt personvernet.

En nyere undersøkelse fant ut at en fjerdedel av de 30 million britiske brukerne nå bruker mindre tid på nettstedet enn før.

Den nye studien involverte en undersøkelse hos 2,277 voksne og ble sist gjennomført i 2009 da hadde 56 prosent «unfriended» noen.

- Ingen tydelig trend
- Det er ikke noe spesiell tydelig trend vi ser. Men det er en tydelig trend at mange har venner de bruker mer til på en andre og slik er det i det vanlige sosiale livet også, sier han.

Følg NA24 Propaganda på Facebook

- Mange sletter venner for at det er naturlig, og at man ikke har noe særlig kontakt med de. Vi snakker da om tidligere arbeidskolleger eller skolekamerater man ikke lenger har noe forhold til eller som ikke er naturlig å ha som venner, forklarer han.

- Nå er jo dette en undersøkelse og ikke de offisielle tallene fra Facebook, opplyser Solstad.

- Hvis vi spør flere unge personer, så lager de lukkede rom. Og da kan man ikke lenger se postene uten om å være medlem av det lukkede rommet. Dette gjelder spesielle formål slik som jobb, arrangement, men også for gutte/jente gjengen eller trene gjengen. Mange jeg kjenner bruker dette daglig.

- Ved å lage lukkede rom kan likevel poste de verste bildene fra festen, sier Solstad.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!