Gå til sidens hovedinnhold

Standhaftig japansk soldat tapte sitt siste slag

En japansk soldat som gjemte seg i jungelen til 1974 fordi han nektet å tro at andre verdenskrig var over, er død.

Hiroo Onoda fortsatte sin private geriljakrig i jungelen på Filippinene i tre tiår etter at krigen var slutt i resten av verden. Først da hans tidligere kommandant reiste ut i skogen og beordret ham til å gi seg, la han ned våpnene.

Geriljatrening

Den japanske hæren trente Onoda i geriljataktikk og ga ham ordre om å aldri overgi seg. Onoda og tre andre soldater valgte derfor å gå i dekning da Japan kapitulerte i 1945.

Én dro etter hvert tilbake til Japan, én døde etter kort tid og én var sammen med Onoda helt til 1972 da han ble drept i en skuddveksling. Men Onoda nektet å gi seg.

Letemannskapene slapp ferske aviser ned i jungelen for at han skulle skjønne at krigen var over. Japaneren trodde avisene var amerikansk propaganda.

Startet ungdomsleir

Mange ganger havnet han i skuddvekslinger med filippinske soldater. Han angrep også filippinske sivile og drepte flere titall mennesker i årenes løp.

Da han til slutt overga seg og dro hjem, hadde han problemer med å tilpasse seg etterkrigstidens Japan. Men han fikk kjendisstatus og startet en ungdomsleir på 1980-tallet hvor han lærte bort metoder for å overleve i jungelen.

Også flere andre japanske soldater nektet å kapitulere og gikk i dekning forskjellige steder i Asia da andre verdenskrig var over. Onoda var den som holdt ut lengst, og han ble et symbol på ekstrem standhaftighet. Han døde i Tokyo, 91 år gammel. (©NTB)

LES HELE HISTORIEN: Nektet å tro at krigen var over

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden