Bose har nettopp oppgradert sin toppmodell på hodetelefonfronten på en diskret måte.

De trådløse QC35 har fått en ekstra programmerbar knapp, og enda mer behagelig passform. Endringene er så små at Bose ikke har gitt dem en helt ny modellbetegnelse - bare kaller dem QC35 II.

Dette er noen svinaktig dyre hodetelefoner, og de legger seg både i pris og funksjon tett opp mot Bowers & Wilkins' (B&W) splitter nye PX.

Tanken var å kjøre en virkelig toppmodell-duell - men vi kan allerede nå slå fast at blir en slags walk-over.

Tre ødelagte eksemplarer på få dager

Etter at vi har opplevd at tre eksemplarer av de nye B&W-hodetelefonene til 3700 kroner har sluttet å fungere i løpet av få dager, må vi bare slå fast at de hodetelefonene vi egentlig liker best - i alle fall så lenge de fungerer - er en anelse vanskelig å anbefale.

PX har nemlig noe av den råeste lyden fra hodetelefoner vi har hørt noen gang. De går blant annet utenpå de hinsides dyre Ella Blue, som ikke trenger å inngå kompromisser ved støyreduksjon.

Ella-klokkene er en anelse mer nøytrale, men PX gir en varmere og mer engasjert lydopplevelse

Etter noen timers innspilling (dette er viktig), blir du sittende igjen med nesten den samme følelsen som når du lytter på et virkelig godt hifi-anlegg med gode innspillinger: Du hører ikke lenger på musikk, men du lytter på lyder. Du oppdager nyanser og en tilstedeværelse som er ganske unik.

Samtidig har du den ganske markante, men ikke overdrevne B&W-bassen.

Fokus på lydkvalitet eller støydemping

Boses hodetelefoner har en litt mer innelukket lyd, der du merker at den markedsledende støyreduksjonen går på bekostning av detaljer i lydbildet.

PX har en til sammenligning en middelmådig støyreduksjon. Du sitter igjen med en markert mer metallisk lyd når du virkelig skrur støyreduksjonen på maks (i appen kan du velge mellom forskjellige løsninger, som fly, konto og by), og den demper ikke like godt som Boses universelt hyllede løsning.

Metalllyden forsvinner når du skrur ned støydempingen noe, men da blir den også mindre effektiv.

Det som er viktig å merke seg er at i de fleste situasjoner gir kombinasjonen av bedre lydkvalitet og middelmådig støyreduksjon, en bedre totalopplevelse i støyete omgivelser enn Boses fantastiske støydemping i kombinasjon med mindre detaljerte lydbilde.

Innendørs foretrekker vi PX fremfor våre referansehodetelefoner Beyerdynamic DT770 Pro.

På fly er Bose førstevalget. Det er det også hvis du sitter i virkelig støyende miljøer, som i bygg med borring i betong.

Ganske like funksjoner

Funksjonsmessig er de to hodetelefonene ganske like. Begge lar deg styre en del av støydempingsfunksjonene med app på mobilen, begge har integrert batteri som lades med USB-kabel, begge har både Bluetooth og vanlig kabel - og begge har et knapt døgns batterikapasitet.

De oppgraderte QC35 II har også en egen programmerbar knapp, som i de fleste situasjoner brukes til å endre typen støyreduksjon - men den kan også brukes til for eksempel Google Home eller Siri. Med B&W er du litt mer avhengig av mobilen.

Boses hodetelefoner sitter litt mer behagelig over øret, og har veldig myke og behagelige puter rundt ørene. B&W-klokkene forsøker å fysisk sperre ute litt mer lyd på grunn av dårligere støyreduksjon, og sitter dermed litt strammere. Over litt tid er det liten tvil hvilken som er mest behagelig.

Men Bose har aldri klart å lage gode mikrofoner til tale på sine hodetelefoner, noe som gjør at PX-settet fungerer mye bedre til å snakke i mobilen.

Problemene ødelegger

Til tross for at B&W PX-hodetelefonene har bedre lyd, og faktisk er en hifi-produsent verdig, er det litt vanskelig å anbefale dem i skrivende stund.

I tillegg til at de har sluttet å virke tre ganger, sliter de også med et lignende problemer som Libratones Q Adapt: Sensorer som ikke liker seg når det begynner å bli kjølig ute. Musikken stopper ganske enkelt i kulden fordi hodetelefonene tror du har tatt dem av hodet

Den funksjonen kan heldigvis deaktiveres i appen, men det ødelegger samtidig strømsparingen.

I skrivende stund sitter vi og spiller inn det 4. eksemplaret vi har benyttet til denne testen. Hifi-klubben opplyser at de har klart å få alle de tre tidligere eksemplarene på beina igjen ved, og at alle har hatt den samme feilen som er rapportert inn til B&W. Heldigvis kan hodetelefonene firmware-oppgraderes gjennom appen.

Vi har derfor ikke bedt om pengene tilbake for vårt eksemplar enda.

Men Bose QC35 II må likevel utropes som vinneren av duellen. De er nemlig noen svært gode hodetelefoner.

-- Bose QC 35 II --

Det gode

 • Markedets klart beste støydemping
 • Svært behagelig å ha på seg
 • God brukervennlighet
 • Den programmerbare knappen gjør ting litt enklere

Det dårlige

 • Prisen
 • Den gode støydempingen går på bekostning av detaljer i lydbildet

Det grusomme

 • Er nærmest ubrukelig å bruke som headset på grunn av dårlig mikrofon

-- B&W PX --

Det gode

 • Potensielt den beste lyden fra hodetelefoner vi har hørt
 • Fungerer godt som headset til mobilsamtaler
 • God brukervennlighet
 • Har justerbar støydemping

Det dårlige

 • Prisen
 • Sensorer liker ikke norske forhold
 • Presser litt hardt rundt ørene

Det grusomme

 • Vi er bekymret for kvaliteten, men det er 6 års garanti