Gå til sidens hovedinnhold

TEST: iPad 2018-modell

Test

2018-modellen av Apples «vanlige» iPad er antagelig den smarteste iPaden du kan kjøpe.

I begynnelsen av april lanserte Apple en iPad som egentlig ingen la merke til.

Et 9,7 tommers nettbrett det ved første øyekast er umulig å skille fra de andre 9,7 tommers nettbrettene Apple har produsert. Vanligvis når Apple lanserer noe nytt er det "dobbelt så bra", "dobbelt så raskt" og - som onde tunger sier - "dobbelt så dyrt".

Men her skiller Apples nye iPad seg ut. Mer om det straks.

Først en liten oppsummering: Apple tilbyr i dag fire forskjellige iPader. Du har iPad Mini i den ene enden av skalen, og iPad Pro i den andre. iPad Pro kommer i to versjoner, en med en 10,5 tommers skjerm og en med en 12,9 tommers skjerm.

Den fjerde, som vi tester her, er Apples mest populære, har en 9,7 tommers skjerm og befinner seg på skalaen mellom iPad Mini og iPad Pro.

Sammenliknet med iPad Pro har iPad en tregere prosessor, mindre skjerm og mangler teknologi som true tone-sensorer som tilpasser skjermen til lyset der du er og ProMotion-teknologi som effektivt fjerner ghosting på skjermen.

Men, den er mer enn bra nok.

Det beste er prisen

Retina-skjermen er ypperlig til det meste, den nye A10 Fusion-prosessoren gjør maskinen lynrask og kameraet på 8 MP duger (hvem bruker det?).

Og så har nye iPad en enorm fordel iPad Pro ikke har sjans til å matche: Prisen.

Den sjette generasjonen iPad starter på 3490 kroner. Da er det uten mobilnett og med en lagringsplass på maskinen på 32 GB. Men selv toppversjonen med mobilnett og 128 GB er 2500 kroner billigere enn den dårligste iPad Pro-en med mobilnett og halvparten av lagringsplassen.

For flaggskipet i mellomklassen må du ut med 5990 kroner.

Støtte for Apple Pencil

En av de større nyhetene med nye iPad er støtte for Apple Pencil. Personlig har jeg aldri klart å finne et varig bruksområde for pennen, men den er morsom å ha når ungene vil tegne i bilen eller en skal grovskissere et eller annet.

I nye Pages i iOS 11 har Apple bygd inn støtte som faktisk gjør pennen mer brukbar enn tidligere. I studie- eller jobbsammenheng kan du blant annet ringe rundt et ord og skrive en kommentar, og markeringen vil dynamisk følge med ordet når du gjør endringer andre steder i dokumentet som skyver på setningene.

Du kan også tegne i e-poster og skrible på bilder og PDF-er, men jeg mener du skal jobbe hardt for å faktisk adoptere funksjonaliteten i det daglige.

Kraftig prosessor

En app som utnytter pennen og A10-prosessoren til det fulle er bildeappen Pixelmator. Her kan du med et «pennestrøk» for eksempel fjerne det irriterende nødutgangskiltet over hodet til personen på et ellers godt portrett. Det funker overraskende bra!

Prisen på Apple Pencil er imidlertid like stiv, den koster 1000 kroner.

Litt av årsaken til at apper som Pixelmator fungerer så bra, skyldes A10-prosessoren. Dette er en 64-bit chip som ifølge Apple er 40 til 50 prosent raskere enn den forrige A9-prosessoren.

En merker forskjellen ellers mest på at apper åpner seg raskere i forhold til forrige generasjon.

Sammenliknet med iPad Pro med 10,5 tommers skjerm opplever jeg så godt som ingen forskjell mellom de to maskinene i forhold til hurtighet.

Om du er opptatt av millimeter og gram er det ingen vektforskjell på nye iPad og iPad Pro 10,5. Nye iPad er derimot en god del tykkere enn iPad Pro - 7,5 millimeter mot 6,1 millimeter. Om det spiller noen rolle? Nei.

Alt i alt mener jeg 2018-modellen av iPad med 9,7 tommer er kanskje det smarteste iPad-kjøpet en kan gjøre nå. Her får en mye iPad for pengene og ytelsesforskjellene til sin langt dyrere storebror er stort sett for små til at du kommer til å savne dem.

Les mer

HBO øker prisen i Norge

Les mer

Apple avkrefter seiglivet rykte: Ingen dato for nedleggelse av iTunes

Les mer

Forbes-skribent: - iPhone X-sjokk avslører Apples voksende mareritt

Les mer

Kunstig intelligens har forutsett hva slags porno vi snart vil søke på. Hold deg fast

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg