Gå til sidens hovedinnhold

TEST: Sony Xperia XZ2

Underholdningsmobilen

Sony drar underholdningskortet for sin ferskeste toppmobil.

Sonys nyeste toppmobil, Xperia XZ2, er spekket med funksjoner for underholdning.

Du får en stor skjerm med støtte for HDR. HDR skal gi deg bilder som gir bedre kontrast, klarhet og farger. Tilbudet av innhold med 4K-oppløsning og HDR har ikke vært stort, men flere aktører, som Netflix og Amazon Prime, legger stadig ut flere filmer og serier med denne kvaliteten.

Innhold som ikke støtter HDR, forsøker Xperia XZ2 å oppskalere, slik at vi som seer skal oppleve kvaliteten som «nær HDR». 4K-oppløsning får man ikke med Xperia XZ2, men HD+ som er noe mer enn vanlig HD-oppløsning.

God skjerm

Skjermen på Xperia XZ2 er også veldig bra, men noen ganger synes vi all teknologien bommer litt. For eksempel så vi i noen filmscener med lav ettermiddagssol, der hvitfargene skal være varme og litt gule, var helt hvite på Xperia XZ2. Skjermen har også en anelse for mye blått i seg.

Men, som en av få produsenter, lar Sony deg justere hvitbalansen på skjermen. Det gjør at man selv kan sette en fargetemperatur man trives med.

Kraftig lyd

Sony har også puttet på andre elementer for å forsterke underholdnings-elementet på Xperia XZ2. Blant annet har mobilen fått kraftige høyttalere, slik at man kan spille av film og video og få en bra lydopplevelse uten hodesett.

Det fungerer ganske bra og vi liker godt at Sony også har to høyttalere i front, slik at man opplever et balansert lydbilde.

I tillegg er Xperia XZ2 utstyrt med et nytt vibrasjonssystem, noe som skal bidra til at man kan føle det som skjer i et spill eller i en film når man holder mobilen i hånden. Velger du å bruke et hodesett med Xperia XZ2, så kan du nyte høyoppløste musikkfiler om du har tilgang til det.

Supersaktefilm i full HD

Sony har valgt å gi Xperia XZ2 et kamera med 19 megapiksels oppløsning.

Kameraløsningen til Sony byr også på et par funksjoner som bare Sony har akkurat nå: Filmopptak med HLG-format (Hybrid Logg Gamma), som er et nytt format for 4K HDR.

HLG er et format som skal sikre at man får spilt av 4K HDR-innhold på alle skjermer som støtter 4K HDR. Nå kan du altså spille inn video med dette formatet på en mobil.

Xperia XZ2 støtter også saktefilm med 960 bilder per sekund – i full HD-oppløsning – som den eneste mobilprodusenten som kan gjøre det akkurat nå.

Verken Samsung Galaxy S9, iPhone fra Apple eller Huawei P20 Pro kan utfordre Sony her.

Utfordringen med denne typen slow-motion-funksjoner, er at man må time opptaket perfekt, siden man kun fanger cirka 0,2 sekunder saktefilm – som blir til 5-6 sekunder med film i normal hastighet.

Kvaliteten på film og bilder fra Xperia XZ2 er god. Vi sammenlignet med iPhone 8 Plus. Her er det i praksis bare små nyanser som skiller disse to.

Noen ganger synes vi iPhone 8 Plus treffer best, mens på andre bilder er det Xperia XZ2 som leverer det beste bildet.

Det som er en vinnerfunksjon på Xperia XZ2, er den dedikerte utløserknappen som lar deg bruke mobilen mer som et kamera. Det gjør også at man raskere får tatt ett bilde enn på mobiler som ikke har tilsvarende løsning.

Designet på Xperia XZ2 er blitt rundere og – glattere enn på tidligere modeller. Baksiden er laget i en glassaktig 3D overflate. På tørre vår og sommerhender er den utrolig glatt og vi holdt på å miste den flere ganger.

Dette er heller ikke mobilen du ukritisk bør legge fra deg på glatte overflater. Selv på nesten flate underlag opplevde vi at mobilen «ruslet» av gårde på egen hånd.

Klønete fingeravtrykksleser

Vi stusser også litt over plasseringen av fingeravtrykksleseren. Den midtstilte plasseringen på mobilens bakside er ingen god ergonomisk løsning.

Den gjør at man enten må krumme pekefingeren for å finne leseren – eller smyge mobilen langt ut i hånden for at pekefingeren skal kunne brukes. I kombinasjon med en glatt overflate øker det risikoen for å miste mobilen.

Visuelt synes vi tross alt at Xperia XZ2 er en pen mobil og den smale rammen gjør at den er mindre enn en iPhone 8 Plus – til tross for at skjermen på XZ2 er noe større.

Rask og god

Ytelsestestene vår avslører at Xperia XZ2 er en kraftig mobil. Den slår for eksempel iPhone 8 Plus på Slingshot Extreme og Antutu, og den ligger nær eller like under på flere andre tester.

I bruk opplever vi også Xperia XZ2 som god. Sony har i mange år hatt en brukervennlig implementering av Android – og på Xperia XZ2 får du også gleden av å bruke den aller nyeste versjonen av Android, versjon 8.

Sony har på sine nyeste modeller også fått til en bra batterilevetid. På Xperia XZ2 målte vi den til 14 timer og 45 minutter, noe som er på nivå med snittet av de ti siste telefonen vi har testet.

Konklusjon

Sony Xperia XZ2 er en svært god mobil. Den har ytelse som matcher toppmobiler som iPhone 8 Plus og Huawei P20 Pro. Xperia XZ2 har også et godt kamera og en nydelig skjerm. Der det skurrer litt, er den litt klønete plasseringen av fingeravtrykksleseren og den glatte overflaten.

Prismessig ligger Xperia XZ2 likt med Samsung Galaxy S9 og iPhone 8. Det gjør at vi tror Sony første og fremst frir til allerede eksisterende Sony-brukere med Xperia XZ2.

PLUSS: Ytelse, trådløs lading, kamera
MINUS: Glatt, lite ergonomisk fingeravtrykksleser
TERNINGKAST: 5

Les mer

Test: iPad 2018-modell

Les mer

Apple avkrefter seiglivet rykte: Ingen dato for nedleggelse av iTunes

Les mer

Sikkerhetsekspert slakter smarttelefoner. Bare iPhone får toppscore

Les mer

Amerikansk etterretning advarer mot kinesiske mobilprodusenter

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?