Gå til sidens hovedinnhold

WWDC 2018: Apple har avduket iOS 12

WWDC 2018

Apple lanserte iOS 12 mandag kveld på WWDC 2018. Her er de viktigste nyhetene.

Gruppesamtaler for FaceTime, et digitalt målebånd, snarveier til Siri og animerte emojis som ligner deg selv, er noen av nyhetene som kommer i iOS 12. I tillegg får du nye muligheter til å analysere og begrense din egen og barnas mobilbruk.

iOS 12

Det mange venter på hvert år på WWDC, er hva en ny versjon av iOS vil inneholde. I år har ryktene sagt at Apple vil fokusere på stabilitet og sikkerhet, og mindre på nye funksjoner. Viktigheten av den nye iOS-versjonen var også noe av det første Apple-sjefen tok tak i da han hilste 6000 utviklere velkommen på WWDC.

-Hvert år leverer vi en stor oppdatering som påvirker hvordan folk bruker produktene våre, sa Tim Cook, før han sendte Craig Federighi, Apples softwaresjef, ut på scenen for å snakke om iOS 12.

Han benyttet anledningen til å skryte av at hele 81 prosent av Apples kunder kjører på iOS 11, som er dagens nyeste iOS-versjon. Han klarte også å disse konkurrentene, ved å vise til at kun 6 prosent av Android-brukerne har tatt i bruk den nyeste versjonen av operativsystemet til Android.

Blant nyhetene i iOS 12 er at apper skal lastes raskere, prosessoren skal raskere nå full ytelse og at operativsystemet generelt skal oppleves som raskere og mer responsivt. Federeghi sier at selv en iPhone 6s Plus vil laste apper opp til 40 prosent raskere.

Men Apple har også noen nye funksjoner å by på.

Målebånd

En ny funksjon iOS 12 er Measure – et digitalt målebånd. Ved hjelp av kameraet kan man markere to punkter og få frem den nøyaktige avstanden mellom punktene.

Det er nye funksjoner knyttet til kunstig virkelighet (AR) som gjør dette mulig. Apple lover også at det skal bli enklere å lage AR-innhold, blant annet via et nytt filsystem for AR kalt USDZ. ARKit 2 er også et nytt utviklerverktøy som skal gjøre det lettere å lage og redigere AR-innhold.

Federighi demonstrerte de nye AR-muligheter i et nytt spill fra Lego, der spillet kjenner igjen Lego-modellene og integrerer disse i Lego-spillet på en iPad eller en iPhone. Demonstrasjonene til Apple er som vanlig både imponerende og underholdende.

Foto blir bedre

Apple vil også gjøre det lettere å finne igjen bilder du har tatt ved å lansere en forbedret søketjeneste til Bilder. Du kan søke etter ting, hendelser eller steder.

Du kan også raffinere søkene dine, slik at du kan filtrere bort ting. Du kan for eksempel søke etter "sykkel" og "Bergen" og den skal kunne finne bilder du har tatt av sykler i Bergen.

Deling skal også bli eklere, ved at Apple foreslår hvem du skal dele bildene dine med basert på hvem som faktisk er på bildene. I tillegg kan flere dele bilder fra samme hendelse, slik at du og en venn kan gi hverandre tilgang til hverandres bilder fra samme arrangement eller tur.

Snarveier til Siri

Apple har også gjort det enklere for utviklere å ta i bruk Siri. Det vil nå bli mulig å lage snarveier til Siri som aktiverer en app eller en funksjon du har koblet til din telefon. Bruker du en sporingsbrikke fra Tile, kan du lage en snarvei som heter «Finn nøklene mine» og Tile-appen vil automatisk bli aktivert på din iPhone.

Den nye appen som lager disse snarveiene får logisk nok navnet «Shortcut».

Siri blir også smartere. Hun vil nå minne deg på å ringe din bestemor når hun har bursdag og automatiserer funksjoner du likevel bruker ofte. Bestiller du kaffe fra samme sted (app) hver dag, så vil Siri foreslå dette automatisk for deg.

Lag din egen Emoji

AR-teknologien kan også brukes til å lage din egen emoji og teknologien er god nok til at appen ser om du geiper og rekker tunge! Du kan også lage en emoji som ligner deg selv, noe Apple kaller for Memoji. Apple har også lagt til nye Animojis, animerte figurer. Alle Memoji- og Animoji-figurene kan kopiere ansiksbevegelser som blunking og tungebevegelser.

Gruppesamtaler med Facetime

En stor nyhet er gruppesamtaler for Facetime. I iOS 12 vil du kunne starte gruppesamtaler på Facetime med opp til 30 venner samtidig. Den som snakker vises ved at bildet av vedkommende forstørres opp. Personer i bakgrunnen vil flyttes frem når de tar ordet i samtalen. I tillegg kan man i stedet for sitt eget ansikt vise frem sin egen Animoji-figur.

Bedre mobildisiplin

Er du mobilavhengig eller frykter for å bli det, har Apple en ny funksjon som skal gi bedre innsikt i egen mobilbruk. Funksjonen kalles «Skjermtid» og gir deg daglige og ukentlige aktivitetsrapporter over tiden du har brukt på mobilen, hvilke apper du har brukt og tiden du har brukt per app.

I tillegg får du sett hvilke apper som hyppigst varsler deg og du får se hvor mange ganger du har plukket opp mobilen i løpet av dagen.

Skjermtid-funksjonen gir også foreldre adgang til barnas aktivitetsrapporter rett fra egen iOS-enhet via Familiedeling i iCloud. Her kan man som forelder sette begrensninger for barnas mobilbruk, for eksempel ved leggetid.

Du kan også sette begrensninger for egen mobilbruk, noe som sikkert kan være nyttig for mange.

Facebook-blokkering

Personvern er aktuelt i disse GDPR-tider. Apple har laget en bedre sporingsbeskyttelse som gjør det vanskeligere for aktører som Facebook å spore en bruker på tvers av ulike nettsteder.

Hva dette vil ha å si for Facebooks forretningside er vanskelig å si, men aksjekursen til Facebook i skrivende stund peker svakt nedover.

Andre nyheter i iOS 12:

  • Bøker: Nytt brukergrensesnitt i Bøker-appen som skal gjøre det enklere å finne lydbøker.
  • Nyheter: News-appen har fått en facelift. Det skal bli enklere å finne nye kanaler og emner.
  • Aksjer: Aksjer-appen kommer nå til iPad.
  • CarPlay: Får støtte for 3. parts navigeringsapper.
  • Taleopptak: Støtte for taleopptak i iPad, pluss iCloud støtte.
  • Siri: Oversettelse utvides til mer enn 40 språkpar.
  • Wallet: Støtte for studentkort på iPhone og Apple Watch.

Kommer til høsten

iOS 12 blir tilgjengelig i løpet av høsten som en gratis programvareoppdatering for alle som har iPhoen 5s eller nyere. På iPad vil oppdateringen komme til alle med iPad Air, iPad Pro og nyere iPad-versjoner.

Les mer

TEST: Sony Xperia XZ2

Les mer

Test: iPad 2018-modell

Les mer

Apple avkrefter seiglivet rykte: Ingen dato for nedleggelse av iTunes

Les mer

Forbes-skribent: - iPhone X-sjokk avslører Apples voksende mareritt

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden