Tidligere søndag ble det kjent at Manchester City-spiller Bersant Celina er tatt for fyllekjøring.

19-åringen, som er født i Kosovo men oppvokst i Drammen, har innrømmet straffskyld, blitt bøtelagt og fratatt førerkortet.

Det var hans daværende kjæreste som sa fra til politiet, etter at de to hadde kranglet på en nattklubb i Manchester, og Celina kjørte av gårde i bil.

Sjef i Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, sier til Nettavisen at alle som mistenker fyllekjøring har et ansvar som trafikanter for å si i fra.

- Dette er noe ingen kan akseptere. Og jeg tror at folk flest er flinke til å si fra. Hvis jeg ikke sier fra, vil jeg sitte med et moralsk ansvar. Det vil være en vanskelig situasjon, så man må prøve å forhindre det.

- Gjør det vanskelig

UP-sjefen råder folk til å varsle politiet uten betenkeligheter dersom de skulle komme ut for folk som kjører med promille.

- Eventuelt fjerne nøklene og gjøre det vanskelig for vedkommende, sier han.

Han forteller at de har gode erfaringer med at nordmenn generelt er flinke til å si fra.

- Det kan være enten man kjenner de som kjører eller kjører bak eller møter andre man tror fyllekjører. Møter man biler som sjangler, da ringer man. Og det må vi fortsette å gjøre.

Høy prioritet

Ut fra erfaring ved Karlsen at det stadig vekk kommer inn meldinger, spesielt i helgene, om mulig fyllekjøring.

- Det kan ha oppstått situasjoner på fest hvor noen har lyst til å kjøre, eller er ute og kjører. Det er et betydelig antall som stoppes.

Han legger til at meldinger om promillekjøring vil være en høyt prioritert sak, ut fra situasjonen i politidistriktene. Politiet vil rykke ut til stedet og stanse kjøringen og hente inn bevis for at det dreier seg om promillekjøring.

- Det er forbundet med så høy risiko å la promillekjørere eller ruskjørere ferdes i trafikken.

Les også: Actis: Vil inndra kjøretøyet til promillekjørere

Rus innblandet i 22 prosent av dødsulykker

Nye tall fra Statens vegvesen viser at utforkjøringer er den vanligste årsaken til dødsulykker i trafikken. 38 prosent av alle ulykkene i 2015 var utforkjøringsulykker, og til sammen 42 personer døde i slike ulykker.

- Det ligger mye sorg og lidelse bak disse tallene, sier Guro Ranes i en pressemelding. Hun leder arbeidet med trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Samtidig - i 22 prosent av alle dødsulykker i 2015 har kjøring i ruspåvirket tilstand vært en medvirkende faktor.

Tallene omfatter både promillekjøring og kjøring under påvirkning av rus eller medikamenter.

I nesten alle ulykkene vurderes ruspåvirkningen til å være faktoren som utløste ulykkene, eller i stor grad medvirket til at de inntraff.

Les også: Dette er årets dødligste dag

Og denne: Politiets nye verktøy har fått en pangstart