Gå til sidens hovedinnhold

- Asteroiden 2012 TC4 er forbannet nære jorden

2012 TC4

Astronomene sier de er sikre på regnestykkene sine, og at asteroiden akkurat vil bomme på jorden.

Steinen er 15-30 meter lang, beskrevet som "stor som et hus", og er på vei i retning jorden. Passeringstidspunktet er beregnet til å være 12. oktober 2017.

Beregninger viser at den ikke vil treffe jorden, men komme "forbannet nærme", som European Space Agency forklarer det.

I astronomisk målestokk er forbannet nærme drøyt 44.000 kilometer - en åttendedel av avstanden mellom jorden og månen.

Det er så tett på kloden at TC4 såvidt unngår banen til våre geostasjonære satellitter drøyt 35.000 km til værs, skriver Sky News.

Rimelig trygg på beregningene

Asteroiden ble først oppdaget i 2012. Før den forsvant ut av syne, fant astronomer ut at neste passering ville bli i 2017. Et teleskop i Chile har nå fått øye på steinen igjen og beregnet avstanden til jorden.

- Den er forbannet nærme. Den sneier oss virkelig. Men så nært passering, er jeg rimelig trygg på at den kommer til å bomme, sier Rolf Densing, sjef for European Space Operations Centre i Tyskland.

Omfattende skader fra meteorittnedslaget i Russland i 2013

Også amerikanske NASA følger steinen nøye. I likhet med ESA har de funnet at 2012 TC4 vil bomme jorden.

Eksperter mener at dersom steinen likevel skulle treffe jorden, ville mesteparten mest sannsynlig brenne opp i atmosfæren.

Steinen er likevel antagelig stor nok til å gjøre like mye eller større skade enn meteorittnedslaget i Russland i 2013, og er noe "å holde et øye med" fortalte astronom Judit Györgyey-Ries ved universitetet i Texas til Astrowatch i 2015.

Beregninger viser at romsteinen i 2013 var omtrent 20 meter lang, med en masse på 10.000 tonn og traff atmosfæren i en hastighet på mellom 60.000 og 70.000 km/t. Den eksploderte i en høyde av mellom 30 og 50 km over bakken.

Trykkbølgen førte til at om lag 1500 personer ble skadet, men ingen ble drept. Russiske myndigheter anslår at mer enn 7000 bygninger ble skadet av nedslaget. Særlig hardt gikk det utover byen Tsjeljabinsk.

Utmerket mulighet til å forberede seg

Både i USA og Europa jobbes det med forsvarssystemer for den dagen en asteroide faktisk kommer på kollisjonskurs med jorden.

Passeringen til 2012 TC4 i oktober 2017 er en utmerket mulighet til å vurdere i hvor stor grad vi er i stand til å avverge en reell trussel, uttaler ESA.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken