Gå til sidens hovedinnhold

Kunstig intelligens kan ha funnet en kur mot malaria

Malaria

Over en halv million mennesker dør av malaria hvert år, og parasitten utvikler stadig resistens mot behandlinger. Nå kan kunstig intelligens ha funnet en metode parasitten vanskelig kan verge seg mot.

Her til lands er myggen et irriterende insekt som kan gi noen dager med kløe, men i andre deler av verden er myggen livsfarlig.

Den er bærer av flere livsfarlige sykdommer som malaria, denguefeber, gulfeber og encephalitis, og gjør det til verdens dødeligste vesen med årlig over 700.000 menneskeliv på samvittigheten.

Malaria regnes for å være den verste sykdommen. Millioner av mennesker blir rammet av infeksjonen hvert år, rundt 500.000 dør.

Forskere oppdaget at myggen var synderen for over hundre år siden, og har siden forsket fram en rekke behandlinger. Den encellede parasitten utvikler imidlertid stadig resistens mot medisinene.

I 2001 oppdaget forskere at en organisk antibakteriell struktur kalt triklosan kunne hemme utviklingen av malaria ved å forstyrre utviklingen av enzymet ENR som igjen hindrer dannelse av cellemembraner.

Les også

Elleve faresignaler på kreft

Men behandlingen fungerte ikke. Det viste seg at parasitten bare var avhengig av enzymet i det aller første stadiet av utviklingen hvor de hoper seg sammen i leveren for å dele seg i enorme mengder.

Det er først når denne hæren av parasitter fortsetter ut i blodstrømmen, hvor de dreper røde blodlegemer, at symptomene på malaria dukker opp.

Nytt våpen oppdaget av kunstig intelligens

Bruken av triklosan er omstridt, og norske myndigheter og eksperter har tidligere advart mot triklosan i tannkrem av frykt for at det kan føre til resistente bakterier.

Det kan imidlertid se ut til triklosan likevel har et triks i ermet mennesker har oversett, men som nå er oppdaget av en kunstig intelligens kalt Eve.

Det skriver nettsiden IFL Science.

Eve ble født ved universitetet i Manchester og er satt til oppgaven med å fremskynde oppdagelsen av effektive medisiner ved å analysere enorme mengder forbindelser for å se om de er aktive i forhold til et gitt mål - som en bakterie eller parasitt.

Dersom Eve finner noe interessant kan hun selv utvikle og teste hypoteser som forklarer observasjonene, gjøre laboratorieforsøk og deretter tolke resultatet.

Da Eve studerte triklosan oppdaget hun at det også blokkerte aktiviteten til et annet enzym i parasitten kalt DHFR. I motsetning til ENR er DHFR viktig for parasitten når den er kommet ut i blodet.

Angriper begge livssyklusene

Det finnes allerede malariamedisin som angriper DHFR, men parasitten blir stadig mer resistent. Ifølge skaperne av Eve tyder fire forskjellige eksperimenter på at triklosan kan blokkere DHFR i både resistente og ikke-resistente malariaparasitter.

Dermed seiler triklosan opp som en svært aktuell kandidat i en effektiv kur mot malaria fordi den kan blokkere både ENR og DHFR, altså enzymer som er viktige for parasitten i begge sine livssykluser.

Forskningsrapporten er publisert i Scientific Reports.

- Oppdagelsen til vår «robotkollega» Eve gir håp om at vi kan utvikle en ny kur. Vi vet at forbindelsen er trygg og evnen til å angripe to steder i malariaparasittens livssyklus betyr at parasitten vil få det vanskelig med å utvikle resistens, sier forskningsleder Elizabeth Bilsland i en kommentar, ifølge.

Les også

Stephen Hawking kom akkurat med en fryktelig advarsel

Les også

Tesla-gründeren tror noe «virkelig farlig» kan skje innen fem år

Les også

- Roboter vil gi bedre sex enn mennesker

Les også

Fikk legevitenskapen akkurat et supervåpen som kan redde millioner?

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken