Gå til sidens hovedinnhold

Stephen Hawking er død - kom med en fryktelig advarsel om kunstig intelligens

Kunstig intelligens

«Vår tids Einstein» - fysikeren Stephen Hawking - er død. Kort tid før han døde, kom han med en grim advarsel om kunstig intelligens: - Jeg frykter dette kan bety slutten for menneskeheten, advarte den verdensberømte fysikeren.

Fysikeren og forfatteren Stephen Hawking sovnet inn i sitt hjem i Cambridge onsdag 14. mars 2018.

Han er omtalt som «vår tids Einstein», og regnes for være en av jordens skarpeste hjerner. Arbeidet hans dreiet seg rundt sorte hull, Einsteins generelle relativitetsteori og kvantemekanikk. Han fikk en rekke priser og utmerkelser for sine teorier.

Men det var ikke alle vitenskapelige framskritt Stephen Hawking var positiv til. Kort tid før han døde, kom Hawking med en skremmende advarsel om kunstig intelligens i et eksklusivt intervju med magasinet «Wired».

En rekke tungvektere innen teknologi og vitenskap advart mot farene ved kunstig intelligente systemer. Debatten har rast i lang tid. Facebooks Mark Zuckerberg er blant forkjemperne, mens Teslas Elon Musk frykter at kunstig intelligens kan få alvorlige følger for oss mennesker. I verste fall tror han kampen om kunstig intelligens kan lede til tredje verdenskrig.

Hawking var svært skeptisk. I intervjuet med Wired kom han med en direkte skremmende advarsel.

- Jeg frykter at kunstig intelligens kan erstatte mennesker helt, sa han.

Hawkings skrekkscenario er en kunstig, superintelligent livsform som er i stand til å spre seg som virus.

- Når folk designer datavirus, kommer noen til å designe kunstig intelligens som forbedrer og kopierer seg selv. Dette vil være en ny form for liv som utkonkurrerer mennesker, uttaler Hawking.

Mer optimistisk

Langt fra alle maler et like svart bilde av en framtid med kunstig intelligent teknologi.

Microsoft-gründer Bill Gates er blant dem som tror denne formen for teknologi kan være til stor hjelp for mennesker og i stand til å forandre samfunn - ikke nødvendigvis på en negativ måte.

Forskning tyder på at maskiner er langt bedre enn mennesker til å gjenkjenne mønstre. Ett eksempel er sjakkspill, men for mange kan egenskapen potensielt redde liv. Maskiner har vist seg gode til å analysere svært sammensatte mønstre også - og har gitt korrekte kreftdiagnoser der leger ikke oppdaget tegnene.

En sikkerhetsbekymring

I teknologiske framskritt som dette, er imidlertid mennesker svært gode til å se et annet mønster: Muligheter for makt og å tjene enormt med penger.

Vladimir Putin hevder at den nasjonen som blir ledende innen kunstig intelligens kan få herredømme over verden.

Utviklingen av kunstig intelligens er i økende grad blitt en sikkerhetsbekymring. Kina og USA er stormaktene som i dag leder utviklingen. Kina har uttalt at ambisjonen er å bli ledende innen forskning på kunstig intelligens innen 2030, skriver The Verge.

Forskere forventer som sagt at kunstig intelligens vil være til hjelp innen en rekke områder - fra tungindustri til medisinsk forskning - men er også bekymret for hvordan teknologien kan benyttes militært.

Kunstig intelligens kan bli brukt til å kontrollere våpensystemer som autonome dronesvermer som kan overvåke og angripe fiender, teknologi både USA og Kina forsker på i dag.

Professor i kunstig intelligens Anders Kofod-Petersen ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet frykter at Putin og Musk på sett og vis kan ha rett i sine uttalelser. Les mer om det her.

Livet etter døden: - Bare et eventyr

Intervjuet i Wired var ikke første gang Stephen Hawking skapte overskrifter med kontroversielle uttalelser.

I et intervju med avisen The Guardian i 2011 hisset han på seg religiøse miljøer da han forklarte at forestillingen om et liv etter døden er for eventyr å regne.

- Jeg anser hjernen som en datamaskin som slutter å virke når komponentene svikter. Det finnes ikke noen himmel eller noe liv etter døden for ødelagte datamaskiner. Det er et eventyr for folk som er redde for mørket, sa han til The Guardian.

Les også

- Roboter vil gi bedre sex enn mennesker

Les også

Superdronen Taranis kan være fiendens - og vårt - verste mareritt

Les også

Jorda etter oss

Les også

Slik ser forskerne for seg at verden kommer til å gå under

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling