Gå til sidens hovedinnhold

Sier nei til språkpris

- Det er trist, sier juryen.

Bergensforfatteren Tomas Espedal takket nylig nei til å motta Riksmålsforbundets litteraturpris. I den forbindelse uttaler han til Bergens Tidende blant annet at han hele livet har motarbeidet det språksyn Riksmålsforbundet står for. Han ønsker heller ikke å identifiseres med de forfatterne som har fått prisen tidligere, i særlig grad André Bjerke og Jens Bjørneboe.

- Tomas Espedal er selvsagt i sin fulle rett til ikke å motta prisen. Det er imidlertid trist at en så fremragende riksmålsbruker som Espedal uttaler at han hele livet har motarbeidet den organisasjonen som arbeider for å fremme det språket han skriver. Som juryformann og språkprosessor Finn-Erik Vinje har påvist, er Tomas Espedals språk rent og forbilledlig riksmål, skriver Trond Vernegg, formann i Riksmålsforbundet, i en melding.

Tomas Espedal forteller også at han er arbeiderpartimann og at han ut fra det han opplevde i sin oppvekst, ikke vil assosieres med Riksmålsforbundet.

- Språkpolitikeren og samfunnsdebattanten Trygve Bull – som neppe kan beskyldes for å ha vært av de borgerligste – ga uttrykk for at han sjelden hadde problemer med dem som arbeidet for riksmålet, skriver Vernegg, som påpeker videre at Riksmålsforbundet er en partipolitisk uavhengig organisasjon som favner medlemmer fra SV til Fremskrittspartiet.

- Vi har medlemmer i absolutt alle samfunnsgrupper, etterhvert også gledelig mange annengenerasjons innvandrere, skriver Vernegg.

Litteraturprisen har vært utdelt hvert år siden 1957. Riksmålsforbundet arbeider for å bevare og utvikle norsk språk med basis i skriftspråktradisjonen, men er ingen organisasjon for bevaring av antikverte ord og former ingen bruker lenger, heter det i meldingen fra Riksmålsforbundet.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken