OSLO SENTRUM/(SIDE2): - Når man ser på hva som skjer på åpningen av Oslo Fashion Week (OFW), så skjønner man ikke at man er på noe som har med mote å gjøre. Det er jo bare jalla, sier Elle-redaktør Signy Fardal til Side2.
Det er ikke uvanlig at den frittalende sjefredaktøren kommer med krasse utsagn, og hun har ved flere enn en anledning uttalt seg om hva hun mener om ståa i mote-Norge.
- Det er ganske betegnende
Men hun er derimot ikke alene om å ha reagert på OFW-opplegget, både i år og ved tidligere anledninger.
Flere har kommentert at det var mer fokus på annonsørene enn moten under årets åpning. Når det i tillegg er svært får designere som velger å vise fram sine kreasjoner under den norske moteuken er det ikke så overraskende at motebransjen reagerer.
- Det er alltid spennende med OFW fordi det skaper masse energi og masse liv i motebransjen i Oslo, og i Norge, men akkurat nå er dette den minste moteuken som har vært på mange, mange år, sier Fardal.
- Det viser hvordan det står til med norsk motebransje. For som regel er det slik at designerne viser en sesong, og så er de borte. Da er det slik at de enten lager klær som folk ikke vil kjøpe, eller så lager de klær som koster for mye eller så får de ikke til produksjonen. Det er ganske betegnende for norsk motebransje, for når man ser på norsk design og klesproduksjon er jo den kjempeliten, legger hun til.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- De har gjort en kjempejobb
Hun er derimot av den oppfatning at årsaken til at den norske moteuken ikke har samme standard som de store internasjonale, ikke har noe med hva motegeneral Pål Vassbotten og OFW gjør, eller ikke gjør.
Hun mener heller at det er designerne som må granske sin egen forretningsidé.
- Jeg må si at i løpet av de tolv årene jeg har vært i denne bransjen her så synes jeg det OFW har gjort ved å sette fokus på norsk mote er formidabelt. De har gjort en kjempejobb. Dette er en kommersiell arena hvor designerne får vist seg fram så det er på en måte ikke noe OFW som sådan kan gjøre for å gjøre moteuken bedre, mener Fardal.
- Det er designerne som må gjør de riktige tingene. Koble seg på de riktige folkene, tenke marked, tenke business og tenke design som er bærbart og som folk vil kle seg i. Det er ikke noen andre enn designeren selv om kan gjøre det. Jeg tror ikke problemet er kreativitet jeg tror faktisk folk er kreative så det holder, men jeg tror rett og slett at flere norske designerne må begynne å designe klær som folk vil ha, legger hun til.
Hva kan OFW gjøre for å komme opp i standarden til de internasjonale moteukene?
- Det kommer nok dessverre aldri til å skje. Fordi jeg tror det norske markedet uansett er å lite. Det å lage klær i Norge er en utrolig lite bærbar industri. De som gjør det veldig bra og som er dritflink internasjonalt, de drar jo ut, forteller hun og nevner Andreas Melbostad, Elise Øverland og Peter Dundas som eksempler.
- Så det handler ikke om at nordmenn ikke kan designe klær, men det handler om at dette er for liten arena for lite miljø.
LES MER FRA OFW 2011
- Dette blir for kommersielt
- Kjenner du henne igjen?
- Jentene kan ikke gå
Hva skjer her?