Gå til sidens hovedinnhold

Kunsten å tenke positivt

Frisk og original kjærlighetshistorie med en intens og psykisk syk Bradley Cooper.

HTML EMBED

SE VIDEO:Klikk på playknappen over for å se traileren til «Silver Linings Playbook».

Silver Linings Playbook- USA 2012. Regi: David O. Russell. Med: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Julia Stiles, Chris Tucker, Bruce Cohen, Harvey Weinstein, Shea Whigham

Aldersgrense: 11 år (Egnethet: ungdom/voksne)

Etter åtte måneder på psykiatrisk klinikk flytter den bipolare ekslæreren Pat (Bradley Cooper) hjem til sine foreldre (Robert De Niro og Jacki Weaver), nyinnført i kunsten å tenke positivt og full av forhåpning om å vinne ekskona tilbake.

Han har imidlertid ikke lov til å nærme seg sin store kjærlighet med et visst antall meter, men ser en mulighet til å få overbrakt et brev gjennom den ustabile, unge enken Tiffany (Jennifer Lawrence) – som til gjengjeld krever at han stiller opp som hennes partner i en lokal dansekonkurranse.

«Silver Lining Handbook» er regissert av eklektiske David O. Russel, som tidligere har laget blant annet «Tre konger», «I Heart Huckabees» og «The Fighter». Med sin konstant bevegende, nærgående kameraføring, minner filmen stilistisk sett om «The Fighter», men i tone, temperament og tema ligger den (heldigvis, vil jeg mene) en god del nærmere «Huckabees» – i tillegg til at den gir assosiasjoner til «Little Miss Sunshine». En film Russell riktignok ikke var involvert i, men som likevel er et godt skussmål.

Bradley Cooper gir full pinne fra første scene i den maniske og ikke så rent lite besatte hovedrollen, og klarer kunststykket å ikke slite oss ut med karakterens nærvær. Isteden tilfører han en kledelig sårbarhet og ettertenksomhet, som gjør at vi hele tiden ønsker Pat det beste – også når han konsekvent sier det verste.

Jennifer Lawrence får igjen vist sitt betydelige skuespillertalent i filmens andre sentrale rolle, men også blant birollegalleriet finnes mye kapasitet. Ikke minst er det gledelig å se Robert de Niro i en rolle hvor han faktisk får brukt litt av sitt brede register. Det er alt for lenge siden sist.

«Silver Lining Handbook» er en frisk og original kjærlighetshistorie, som både er en morsom komedie og et gripende drama. Og akkurat da man frykter filmen vil ta et skritt for langt ut i anmasende farseland, samles hele karaktergalleriet i et emosjonelt engasjerende klimaks – vel å merke uten at Russell trykker på de aller mest åpenbare knappene.

For å si det med filmens hovedperson: Excelsior!

Kommentarer til denne saken