Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner velger et lykkelig singelliv

Kvinner velger singellivet fremfor giftermål og barn. Forsker mener man skal ha sterk rygg for å motstå presset fra samfunnet om familieliv.

(SIDE2): Mange kvinner velger friheten fremfor familie. Kvinnene blir kalt «freemale», av det engelske ordet «free» som betyr fri og «female» som betyr kvinne, og de er lykkelig med valget sitt.

Gjennomsnittsalderen for å gifte seg har økt de siste årene. I dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte kvinner i Norge 30,4 år.

På midten av 80-tallet var gjennomsnittsalderen 25,5 år.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Jeg tenker at det er en trend at mange velger singellivet, og at dette henger sammen med at det er mange ting man vil ha ut av livet sitt. Det er mye man vil realisere, og mann og barn har ikke nødvendigvis førsteprioritet, sier singelforsker Tone Hellsund til Side2.

Singellivjentene
«Sex & Singelliv» forteller historien om fire, stort ett, single kvinner og deres liv. Det er ikke usannsynlig at også denne serien har bidratt til en ufarliggjøring av det å være single.

- På mange områder har det blitt mulig for flere å forbli single. Ikke minst med tanke på det økonomiske. Det er mange positive grunner til å være singel. «Sex & singelliv» har nok bidratt til dette, det blir sett på som glamorøst å være single, sier Hellesund.

Forskeren mener fortsatt at det å få familie står høyt hos norske kvinner, og at barn er spesielt viktig for kvinner i Norge.

(Artikklen fortsetter under bildet)

- Det er viktig å understreke at Norge er på Europatoppen når det gjelder å få barn. Det er veldig få kvinner i Norge som ikke får barn. I tillegg er det fortsatt slik at singellivet er rangert under familielivet. Men det er jo slik at man er singel i perioder, sier hun.

Mange brudd
Det at mange parforhold ender i brudd, og skilsmissestatistikken skyter i været, kan også gjøre at mange vegrer seg mot å satse på et parforhold.

- Det er en kynisme omkring fordelene med langtidsforhold fordi folk har sett mange av de bryte opp, sier relasjonspsykoterapeuten Paula Hall, ifølge Daily Mail.

Mange føler at de har oppnådd mye i jobben og på andre områder i livet. De trenger ingen partner. De har nære venner som fungerer som et nettverk, og for mange er dette nok.

- Det er også mindre stigma med å ha barn nå. Nå kaller disse kvinnene seg barnefri, ikke barnløs, forklarer Hall.

Single stjerner
Mange kjendiser over 35 år lever singellivet. Kylie Minogue (49), og Cameron Diaz (34) er bare to eksempler på kvinner som har valgt å være single, enn så lenge.

Kylie har selv uttalt at hun aldri vil få en konvensjonell familie, og Diaz har sagt at hun elsker å være alene.

Nå er derimot Diaz koblet til kjekkasen P.Diddy, og ifølge Splash News skal de to ha flørtet vill under en fest hos Prince. De to stjernene skal også ha vært på flere stevnemøter sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Akseptert
Sosiolog Dr Jan Macvarish har studert single kvinners liv i årevis. Hun påstår at endringer i samfunnet har gjort det mer akseptabelt for kvinner å forbli singel lengre. Dette gjelder spesielt for urbane og velutdannede kvinner i lederstillinger.

- Vi ser ikke mye av det positive ved å binde seg i disse dager, TV-en og avisene virker som om de er fulle med forhold som avsluttes dårlig, sier Macvarish.

Mindre press
Hun forklarer videre at det i dag er mindre press for å gifte seg, eller få barn i en viss alder.

- Dette gjør det vanskelig for kvinner. De har gode karrierer og et liv de liker, så de føler ikke at de mangler noe, sier Macvarish.

Planlegg fremtiden
Man bør alikevel se mot fremtiden. Skal man ha barn bør man planlegge litt, og det kan også være vanskelig å finne en partner når man er i midten av trettiårene.

Det vil uansett være forventninger fra samfunnet om at familielivet er det optimalet, og dette er noe de fleste vil føle på kroppen.

- Man skal ha sterk rygg for å motstå presset fra samfunnet om familieliv, avslutter Hellesund.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?