Gå til sidens hovedinnhold

Gruppeidentitet viktig for røykere

- Det viktigste er å svekke identiteten som røyker.

(SIDE2): - I den norske kulturen spiller gruppeidentitet en viktigere rolle enn normer. For å styrke røykeres motivasjon for å slutte å røyke kan det derfor være virkningsfullt å prøve å svekke deres identitet som røykere, sier direktør Jostein Rise ved SIRUS.

Rise står sammen med Reidar Ommundsen ved Universitetet i Oslo bak en studie der de sammenligner norske og spanske studenters intensjoner om å slutte å røyke. 211 norske og 205 spanske studenter er med i undersøkelsen som er publisert i Europe´s Journal of Psychology.

- I en mer kollektivistisk kultur som den spanske spiller sosiale og subjektive normer en sterkere rolle enn i Norge. Her er det sterkere bindinger og folk er mer tilbøyelige til å rette seg etter andre viktige personer som slutter å røyke, sier Rise.

- Markerer motstand
- Vi finner at det er en sterkere konflikt mellom røykere og ikke-røykere i land med utbredte reguleringer mot røyking. Her er det et sterkere behov for å markere motstand mot tiltak, noe som kan styrke røykernes gruppeidentitet. Dette så vi spesielt i debatten før røykeloven ble innført i Norge i 2004, sier Rise.

- Ønsker å slutte
- Åtti prosent av alle som røyker ønsker å slutte, men sannsynligheten for at man forblir røykfri over tid er kun sju prosent dersom man prøver på egenhånd. Man kan øke sjansen for suksess ved å snakke med fastlegen sin og få råd om hvordan man kan gå frem. Da får man samtidig en samtalepartner og støtte i prosessen, ifølge spesialist i allmennmedisin Christian Anker.

Les hele saken her: Tips ved røykeslutt

LES OGSÅ:

Vil kjøre flere røykekampanjer

Rynkene du får av å røyke

Kommentarer til denne saken