Gå til sidens hovedinnhold

- Rom ble ikke bygd på en dag

Siv Jensen ber om tålmodighet fra sine egne.

Etter 40 år i opposisjon skal Fremskrittspartiet i regjering. Siv Jensen mener partiet er godt forberedt, men ber velgerne være tålmodige.

- Rom ble ikke bygd på en dag. Det blir heller ikke et samfunn styrt av en regjering der Fremskrittspartiet er med, sier Jensen til NTB.

Hun tar et klart forbehold om at forhandlingene med Høyre ender i enighet, men det ville opplagt glede henne stort å bringe Fremskrittspartiet til kongens bord for første gang i historien.

- Et enstemmig landsstyre viser at det ikke er delte meninger om dette i partiet. Partiet er samstemt: Dette skal vi gjøre, sier hun.

Urokråker
Avtalene med de andre borgerlige partiene viser at Fremskrittspartiet har svelget enkelte nederlag allerede. Vern av Lofoten, fredning av handlingsregelen og amnestiet for asylbarn er noen eksempler. At det fremdeles skal være bompenger på norske veier er et annet.

- Folk i partiet var misfornøyd med noe og jublende glad for noe annet. Sånn kommer det til å være også framover. Vi får ikke alt, og det er det som er utfordringen med å samarbeide med andre partier, sier hun.

Jensen frykter ikke urokråker i egne rekker som offentlig flagger sin misnøye med den kommende regjeringens politikk. Det var dette SV måtte utstå – særlig i sin første regjeringsperiode.

- Vi har forberedt oss på hva forhandlinger og kompromisser innebærer. Dette kommer ikke som noen overraskelse på noe ledd i partiet. Vi har forankret våre beslutninger veldig godt i partiet og hatt gode prosesser underveis, sier hun.

Velgerflukt og nedtur ved valget i 2017 er heller ikke noe Frp-lederen nærer frykt for.

- Nå skal vi få mulighetene til å vise hva vi er gode for. Når resultatene trer fram vil vi få anerkjennelse i velgermassen, sier hun.

Lovord fra Erna
Høyre-leder Erna Solberg er ikke redd for ettermælet hun får ved å være statsministeren som åpnet regjeringsdørene for Fremskrittspartiet, et av de mest kontroversielle partier i norsk politisk historie.

- Fremskrittspartiet har endret seg mye gjennom årene. I dag framstår Frp som et forutsigbart parti. Det er viktig når vi skal samarbeide, sier hun til NTB.

Solberg berømmer Siv Jensen og resten av Frp-ledelsen for jobben som er gjort de siste årene.

- Det er en ledelse som er opptatt av å gjøre Frp til et parti som kan sitte i regjering og ta ansvar for helheten, sier hun.

- Men det vil helt sikkert komme en eller annen uttalelse fra en eller annen person, som jeg ikke er enig i. Men det hender at det dukker opp slikt fra folk i andre partier også, sier hun.

«Frp-garantist»
Venstre-leder Trine Skei Grande lovte i valgkampen å være en garantist mot Frp-innflytelse i regjering. Nå sikrer partiet hennes at Fremskrittspartiet kommer i regjering.

- Jeg lovet velgerne at et nytt flertall skulle gi en ny regjering. Denne prosessen har vist meg at vi kan bli enige med Frp på områder der jeg aldri trodde det skulle være mulig, sier Skei Grande og viser til amnestiet for asylbarna som et eksempel.

- Sammen med Frp har vi fått til noe for asylbarn som SV ikke har greid på åtte år med Arbeiderpartiet, sier hun.

(©NTB)

LIVEBLOGG: Følg vår livedekning om regjeringsforhandlingene.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken