Gå til sidens hovedinnhold

- Fire nye byråkrater hver dag med Jens

Siv og Jens barket sammen i duell.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Onsdag formiddag møttes statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Frp-leder Siv Jensen til duell i Oslo, om hvilken retning de vil ta Norge videre etter valget.

- Under Jens' regime er det blitt fire nye byråkrater per dag. Det er å bruke de store pengene feil, innledet Frp-lederen.

- Jeg har stor tro på den norske modellen, Siv er mot. Hvilken modell er du for, Siv? Den amerikanske? Det er i så fall en ærlig sak - og det kan gi oss en spennende valgkamp, svarte Ap-lederen og statsministeren.

- Gir med den ene hånda
Skatter og velferdsgoder ble raskt et tema i duellen:

- Jens lovet 12.000 nye sykehjemsplasser - vi har fått 1000. Helsekøene har vokst. De funksjonshemmede har fått det vanskeligere. Men på tampen av disse årene, plutselig har kommet til den erkjennelsen at skattelette skaper vekst, sa Siv Jensen, før hun la til:

- Det er et fremskritt, men det eneste som er problemet med det, er at han gir med den ene hånda og tar med den andre.

Stoltenberg slo tilbake:

- Det viktige vi gjør på skatt, er at vi gjør skattesystemet vårt mer rettferdig. Det har Arbeiderpartiet vært for alltid, svarte Stoltenberg.

- Det Fremskrittspartiet er for, er å gi store skattelettelser til de aller rikeste i Norge ved å fjerne formueskatten. Det er dobbelt usosialt! Det er usosialt fordi det blir mindre penger i felleskassa, til å betale for mange viktige velferdsgoder, men det er også slik at det er veldig målrettet og et treffsikkert virkemiddel for å gi skattelettelser til de aller rikeste, som ender opp som nullskatteytere, sa statsministeren, og la påpekte:

- Det er usosialt, det er Frp-politikk, og det strider med den norske modellen. Derfor er Arbeiderpartiet ikke for det, sa han.

- Her går vi motsatt vei
Spørsmålet om antall ansatte i offentlig sektor, såkalte byråkrater, ble også heftig debattert.

- Det som blir Norges hovedproblem de neste 15-20 årene, er at alle de landene vi konkurrere med slanker seg, de omstiller og reduserer byråkratiet. De kvitter seg med unødvendige ting for å styrke konkurransekraften. Men her går vi motsatt vei. Hvis vi ikke gjør noe med det, så vil det bli dobbelt vanskelig for norske bedrifter å overleve i den konkurransen, sa Jensen, til applaus fra sine egne i salen.

- Jensen sier det har blitt fire nye byråkrater hver dag siden du overtok. Er du egentlig stolt av det? spurte debattlederen Jens Stoltenberg.

- For det første så er jeg litt usikker på hva Siv Jensen mener med byråkrater. For det andre, han som sitter og behandler søknaden om uføretrygd, kan du kalle byråkrat. Den som tar imot telefonen din for eleven din som søker elevplass, kan du kalle byråkrat - og den som for eksempel sitter i Jernbaneverket, svarte Stoltenberg, og fortsatte:

- Poenget er at offentlige ansatte gjør veldig mye, og den store økningen har kommet i helsevesenet, med 22.000 flere ansatte i pleie- og omsorg. Det har kommet 6000 flere ansatte i skolen, og det har kommet mange tusen flere ansatte i barnehagene. Det er mennesker vi trenger, det er veldig bra og vi skal faktisk ansatte flere av dem i årene som kommer, slo han fast.

Jensen: - Alltid gøy å møte Jens
- Hvordan var det å møte Jens Stoltenberg til duell?

- Jeg synes det alltid er like gøy å møte han til duell, for han er en flink debattant. Og det er gjennom den typen debatter vi virkelig får fram forskjellene i norsk politikk, og det tror jeg er engasjerende også for velgerne, sier Siv Jensen til Nettavisen etter duellen.

Jensen sier hun er godt fornøyd med egen innsats, men legger samtidig til:

- Jeg tror vi utfyller hverandre godt i debatt. Det er ulike løsninger og ulike standpunkter, men jeg tror at det var to engasjerte debattanter, sier hun.

- Gleder du deg alltid til å møte Stoltenberg til debatt?

- Ja, jeg gleder meg alltid til det, men jeg er også alltid veldig godt forbredt og skjerpet. Han kommer aldri uforbredt, og kommer alltid med et eller annet nytt stikk, men jeg fant det ikke nå, sier Jensen.

Sivs forslag
Det er en lengre Twitter-debatt mellom Stoltenberg og Jensen som var foranledningen til dagens duell.

«Må i debatt mot Jonas nå. Fortsette med en live-duell snart? Jeg er klar! :)»

Slik avsluttet Jensen «samtalen» med statsministeren på Twitter: «Jeg er klar for debatt! Hils Jonas:)»

- Setter premissene selv
Onsdag klokken 11.30 staret debatten de selv hadde tatt initiativ til, på Håndtverkeren i Oslo - under ledelse av NRK-journalist Tom Berntzen.

- Vi setter premissene selv, sa Siv Jensen triumferende i debatten.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken