(SIDE2): For en drøy uke siden skrev vi om restauranteier, forfatter og musiker Jan Vardøen som i forbindelse med pelssaken pakket inn en fuskepels til Siv Jensen.

Dette gjorde han som en del av Dyrevenalliansens nye kampanje som går ut på at forskjellige kjente ansikter gir julegaver til noen toppolitikere med bakgrunn i pelsdyrsaken.

- Vi ønsker at politikerne skal forstå at det er en bredde i befolkningen som tar stor avstand fra pelsdyroppdrett, og det dyreplageriet som følger med det. Det er bra at Frp vil fjerne statsstøtten til pelsbøndene på 44 millioner kroner. Men de bør gå enda lenger og si nei til hele næringen. For øvrig tror jeg mange velgere forventer at Ap og SV gjennomfører sine vedtak om å legge ned pelsnæringen mens de fortsatt sitter ved makten. Så langt tyder ting på at de lar Senterpartiet trenere hele saken. Det må ikke skje. Ap og SV må sørge for å innfri løftene sine, sa Karen Frivik, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen til Side2 når Vardøen pakket inn jakken.

- For en gangs skyld har Fremskrittspartiet en sak som jeg kan stå bak; det å kutte ut støtte til pelsoppdrett. Alle burde stille seg bak det å forby pelsoppdrett. Arbeiderpartiet burde slutte å være kjøpt og betalt av Senterpartiet og holde sine løfter. Jeg tror ethvert fornuftig menneske vil mene at pelsoppdrett er beviselig inhumant og fælt. Man trenger bare å se på de forholdene de lever i. Det er ikke mer komplisert enn det. Det er vanskelig å se hvordan man kan forsvare sånt. Å spise kjøtt er ikke noe problem, men pels er en luksusoverflod som vi ikke trenger. Vi kan godt heve oss over det, synes jeg, sa Vardøen til Side2 mens han pakket.

Les hele saken: - Pelsoppdrett er beviselig inhumant og fælt

Norsk Pelsdyralslag var raskt på ballen og mente både Dyrevenalliansen og Vardøen bomma med sitt stunt.

- Det at Vardøen engasjerer seg, det være seg mot det ene eller det andre er veldig bra, men jeg er temmelig sikker på at han vet veldig lite om norsk næring. Jeg vil gjerne invitere han til en av våre gårder, slik at han kan få se hva det faktisk handler om. Så kan vi se da om han senere fastholder at han skal sende den kåpa som er laget av petroleum til Siv Jensen, sier samfunns- og myndighetskontakt Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag.

Hun mente videre det er useriøst å ha så sterke meninger uten at man baserer de på kunnskap.

- Det er ikke akkurat Siv Jensen som står øverst på listen over dem som har behovet for en pelskåpe her i landet, det finnes mange trengende. Om man skal snakke om almisser, så er det mange andre som trenger det mer. Det er en gimmick, det skjønner jeg, men jeg synes det blir veldig billig, og det blir veldig pretensiøst, sa hun til Side2.

Les hele saken: - Useriøst å bare mene uten å vite

Ville ikke ha kåpen
Stuntet gikk ikke helt som planlagt når Siv Jensen takket nei til å motta gaven. Ifølge Dyrevernalliansen argumenterte hun først for at den var så kostbar at den måtte skattes av. Verdien på kåpen var 5000 kroner. Hun fikk ifølge Frivik da tilbud om en fuskepelsvest som kostet under 1000 kroner som er under skattbart beløp.

Jensen kom da med følgende uttalelse til Dyrevenalliansen.

- Det er hyggelig at Dyrevernalliansen ønsker å gi meg en falsk pels i gave, men jeg ønsker heller at den gis til et godt formål som kan varme noen som trenger det mer enn meg. Jeg ønsker dere lykke til videre med arbeidet dere gjør for dyrevelferden.

På spørsmål fra Side2 om de velger å følge Siv Jensens råd svarer Karen Frivik at den skal nå auksjoneres bort eller bli lagt ut som vervepremie på Facebook-siden «Forby pels nå ».

- Opptatt av å være ryddig på gaver
Vi ba også Siv Jensen om en kommentar til at hun skal ha takket nei til den første kåpen på grunn av verdien og skatteproblematikken, samt hva hun generelt synes om stuntet.

Via Informasjonsleder i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, Ole Berget, valgte hun å svare slik på spørsmålene:

- Vi har et veldig godt og strengt regelverk for hva politikere kan ta imot av gaver. Jeg er veldig opptatt av å være ryddig på gaver til politikere, derfor takker jeg nei. Men jeg er veldig glad for at juksepelsen auksjoneres bort, slik at inntektene kan gå til et godt formål.

-Stuntet fra Dyrevernalliansen er fiffig, og en smart måte å profilere saken på.